Nu stiu altii cum fac ciorba de varza, sau luscosul cum ii spunem noi, insa noi o facem cu afumatura, asta e clar! Si cu mult marar verde, si cu un pic de ingrosala, cum ii zice Buni. Fiecare gospodina are un aport personal, dar ideea de baza ramane aceeasi: luscosul e o ciorba foarte apreciata in Ardeal si nu numai si fara afumatura e numai buna pentru post.
Ingrediente:
– o varza mica
– o ceapa alba
– un morcov
– 300 gr sunculita taraneasca afumata
– o cana de bulion
– 3 linguri de faina
– o lingurita de boia
– 4-5 linguri de ulei
– o legatura de marar verde
– cateva crengute de cimbru (verde sau uscat)
– 3-4 litri de apa
In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul. Calim in el afumatura si ceapa tocata marunt. Cand s-au rumenit, adaugam boiaua, amestecam, apoi punem apa, varza tocata fidelute, morcovul taiat fasii subtiri. Saram dupa gust. Le lasam sa fiarba la foc potrivit pana varza este moale, apoi facem ingrosala, din faina si apa, pana avem o compozitie subtire, cam ca si cea pentru clatite. Turnam ingrosala in ciorba, o lasam sa dea un clocot, apoi acrim ciorba cu bulion.
La final, la ultimele clocote, adaugam mararul si cimbrul tocate marunt.
Mie asa imi place luscosul, simplu, eventual cu un strop de smantana, dar numai daca e musai. De mica era una dintre ciorbele mele preferate si raman pana in ziua de azi la ideea ca am mancat cel mai bun luscos din viata mea… la gradinita! Dar cum eu iubeam mai mult decat orice vinetele pe care ni le serveau la gradi, cele care aveau atata maioneza incat erau albe ca spuma laptelui… parerea mea nu e de luat in considerare in cazul asta, ca s-ar putea sa nu imi aduce aminte chiar cea mai buna varianta de luscos 🙂
Dar sa ma credeti pe cuvant ca luscos cum face Buni Sia, mai rar! Si de-al ei chiar am mancat de curand, deci memoriile mi-s foarte recente!
Credeam ca numai noi ii spunem luscos! Foarte bine arata!
In zona in care locuiesc in Spnia, vei rade, dar nu exista marar….sau daca se gaseste – mai rar – il gasesti la raionul de delicatese….cateva firicele. Deci, se poate face si fara marar?????
Si sa mi postezi retete din Ardeal…..ca sunt super!!
Foarte ciudat. Si eu locuiesc tot in Spania. Găsesc mărar la orice colț. Eneldo ii zic spaniolii
Nu-i prea multa faina, nu ma pricep, intreb..insa o idee ptr maine:) zilnic te vizitez..o gramada de retete incercate..si adaptate dupa gustul meu, cu admiratie Abigail
Oh da si bunica mea face ciorba din asta :)) pe langa supa crema de ciuperci, asta e preferata mea. Am impresia ca ea o face putin diferit , dar a ta arata mai bine asa ca o sa ii spun si ei reteta :)) Mersi mult pentru toate retetele, tot timpul intru pe blog sa vad ce ai mai postat 🙂
Buni a mea il facea exact asa. Mi-e dor de ea si de retetele ei!
Chiar nu m-am gandit ca ciorba de varza poate fi atat de gustoasa. Multumesc de reteta.
@ Lira, multumesc mult! Eu asa stiu ca ii spune in Ardeal, luscos sau lucicos :))
@anonim…poti sari peste marar insa gustul nu va fi acelasi, pentru ca mararul este unul dintre ingredientele cheie ale retetei
@Abigail, nu e prea multa faina, pentru ca sunt 3-4 litri de apa, abia ca se simte faina.
Criss, Cristina, Ela, va pup si va multumesc :*
Ce pofta mi-ai facut 🙂
thanks
reteta e foarte simpla, dar finalul din farfurie e delicios!
Si eu fac destul de des ciorba de varza dar numai cu cimbru fiindk sotului meu nu i place mararul.Si ink ceva-eu fac rantas pe care il sting cu putin lapte
luscosul e mai gustos cu carne de oaie, asa cum este reteta originala
O rețetă simplă și delicioasă!
Multumesc, Mihai! 🙂
Ciorbita de varza va fi pentru mine meniul zilei de azi. Deja am stabilit asta dis-de-dimineata cand am aruncat un ochi prin frigider sa vad cum stau cu proviziile si am constatat ca am varza dulce (fideluta gata facuta pentru ca a ramas de la varza pe care a pus-o ieri sotul in butoi la acrit), am si afumatura, de restul ingredientelor nu mai zic … asa ca am mai aruncat ochiul pe blogul tau sa fur o idee pentru preparare si acum am tot ce trebuie pentru o mancare foarte gustoasa si de sezon 🙂
AM SA O GATESC AZI ,INSA FARA INGROSALA,ASA CUM O FAC DE ANI DE ZILE . SANATOASA DACA INLOCUIM CARNEA DE PORC CU CARNE DE VITA.STIU,NU MAI ARE ACELASI GUST….
Iubesc retele tale, Teo!
Optional, se pot adauga si 1-2 foi de dafin.
Pofta buna!
una dintre cele mai bune ciorbe ..in zona mea se zice lucicos :)) ..infine. important e ca e buna ciorba si asta ..si ciorba de perioare. si ciorba cu cartofi afumatura si tarhon e iar buna ..pff e plina “bucataria” romaneasca de retete bune.
mmmmm,o ciorba minunata!!!!o fac deseori,de cand am descoperit reteta ta,Teo!!!Multumesc!!!!
este foarte bun luscosu dar are cva daca nu bag morcovi
nu, nu are nimic
Buna Teo, ii este afectat gustul ciorbei daca nu pun ingroseala din faina?? Mersi anticipat!
salut Ovi. Nu, nu este afectat gustul, dar ciorba nu eise la fel de “groasa”, atata tot 🙂
EU mai adaug si orez la luscos ,care o face mai hranitoare .
IN familia noastra nu s-a pus niciodata orez, o sa incerc o data 🙂
Pun faina in ciorba si totusi la sfarsit nu prea are varza…Ce fac in cazul acesta?
Sincer? Nu am inteles intrebarea. Scuze, dar chiar nu inteles ge ai vrut sa ma intrebi…
Daca pun rantasul de faina ar trebui sa-mi ingroase ciorba,nu?Iar sotul imi spune ca de fiecare data ca are putina varza…
O bunătate! Mi-a trecut de dor de casa. Am pus puțin orez si a ieșit foarte hrănitoare.
Am facut-o azi dar fără afumături și cu roșii proaspete și mărar. Am adăugat și cartofi tăiați cuburi. A ieșit foarte bună.
…simplu si gustos luscosul asta mai Teo, de ga`nesti ca-i chiar ala a lu` buna me` cu care-am crescut io de mult de mult, in secolul trecut.
sa fii iubita!
Sorin, ma bucur ca am reusit sa te duc cu gandul la familie!
Mâine fac luscos,dar fără afumătură…că vreau să slăbesc!!Gânduri bune Teo și mulțam de rețetă!!
Spor in toate!