Tort diplomat cu fructe

Mi-am dat seama ca Tortul Diplomat este unul dintre putinele pe care le fac de ani de zile dar nu l-am postat niciodata pe blog. Rusine sa imi fie! Recuperam acum cu reteta de la mama soacra, un diplomat cu fructe, foarte usor, potrivit pentru vara. Din cantitatile date iese un tort de cca 3,5 kg, adica undeva la 30 de portii. Asta il face tortul perfect pentru petrecri, aniversari & co.

Pentru blat aveti nevoie de:
– 8 oua
– 8 linguri cu varf de zahar
– 8 linguri cu varf de faina
– o lingura praf de copt
– 2 linguri zahar vanilat

Blatul se prepara foarte simplu: separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Dureaza cca 15-20 de minute, pana albusurile isi dubleaza volumul si zaharul se topeste complet. Adaugam apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. La final cernem peste compozitia de spuma de ou faina, impreuna cu praful de copt si zaharul vanilat. Amestecam cu o spatula, de sus in jos, pana se incorporeaza toata faina. Turnam compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt. Coacem 30 de minute la 180 grade, pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca si il taiam in doua parti egale, pe lungime.

Pentru crema de diplomat:
– 6 oua
– 4 plicuri gelatina
– 400 gr zahar
– 400 ml lapte
– 500 ml frisca
– 100 ml apa
– 350 gr ananas din compot
– 200 gr mandarine din compot (sau orice alte fructe)

Mixam ouale intregi cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam laptele si punem compozitia pe foc, amestecand in continuu, pana incepe sa se ingroase. Dizolvam gelatina in 100 ml de apa si o punem in crema fierbite. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste.

Lasam crema sa se raceasca si cand incepe sa se ingroase, punem frisca batuta, amestecand incet pana se incorporeaza toata crema in frisca. Adaugam si fructele in crema. Tapetam tava in care am facut blatul cu folie alimentara si punem o jumatate din blat. Insiropam cu sirop din compotul de ananas si turnam crema cu fructe. Peste crema asezam a doua jumatate de blat si apasam usor pentru a se fixa. Dam tortul diplomat la rece peste noapte, apoi il scoatem din forma, indepartam folia alimentara si il ornam, dupa cum ne dicteaza sufletul sau ocazia pentru care il preparam.

Cam asa arata una dintre variantele de tort dimplat dreptunghiular. Pentru decor am folosit 500 ml frisca batuta, colorant alimentar gel de la Wilton, ciocolata cu multa cacao si fructe din copot.

Dar pana sa ne uitam la poze, trebuie sa va spun musai musai un pont foarte util. Daca faceti diplomatul in forma rotunda, cu pereti detasabili, folositi foenul pentru a incalzi peretii formei inainte de a-i desface. Altfel, diplomatul risca sa se rupa sau sa crape, mai ales daca e foarte rece, din frigider. Regula asta e valabila si in cazul altor torturi sau prajituri care necesita gelatina, cum e cheesecake fara coacere sau tort cu mousse de lamaie.

34 Comments

  1. LLAAVVIINNIIAA

    Teo, daca ai sti ce tips am descoperit ca sa nu mai execut ''ciulamaua'' cu ouale fierte la bain-marie…. Banala budinca(la rece sau fiartasi racita) amestecata cu frisca , gelatina topita si fructe, sau iaurt cu fructe+frisca+gelatina topita+ fructe(daca se doreste…) .
    In plus mi se pare si gustul, fara ''ciulama'' mai bun. E doar o recomandare si o sugestie de a sari o etapa in procesul de fapricatie al minunatului diplomat.
    Spor!

    • Claudia

      Am facut si eu acest tort si nu mi-a placut deloc crema, nu are nici un gust deosebit, poate era cazul sa fie imbunatatit cu ceva…nu stiu exact dar a fost un fiasco.Blatul a iesit f ok.

  2. inutza

    de cand asteptam o reteta de diplomat care sa fie sigura ca iese! multzumiiiiiim!

  3. http://mamasiiubita.blogspot.com/

    Tortul diplomat este preferatul familiei mele. Foarte bun pontul cu incalzitul peretilor formei. De multe ori mi s-a rupt blatul.

  4. corina

    de ce nu ai trimis-o mai devreme….??? astazi e ziua copilului meu si l-as fi facut….
    dar niciodata nu e prea tarziu.
    multumesc in fiecare zi de retete.

  5. Cam mult zahar…nu-i sanatos.

    In Romania prajiturile sunt foarte dulci, pe cand aici in Germania, nici macar dulci nu sunt, tocmai pt a evita diabetul.

    Mira

  6. Anonymous

    Draga Mira, legatura dulciuri – diabet este un mit. N-are nimic de-a face una cu alta. In USA daca ai diabet nu o sa-ti zica niciun doctor sa nu mananci deloc dulciuri. Putine, da. Un regim adecvat, da. Daca mananci dulciuri in exces si dezvolti obezitate ulterior, atunci da, grasimea in exces poate face tesuturile rezistente la insulina si asa se poate ajunge la diabet.Dar asta nu inseamna ca daca mananci mult zahar faci diabet.:)

    La diabetul de tip 2 (insulinoindependent) factorul genetic e important, la care se adauga si factori de mediu. La diabetul de tip 1 (insulinodependent) nu exista deloc insulina, celulele beta pancreatice nu secreta insulina, boala debuteaza frecvent in copilarie/ adolescenta (este mai mult vorba de un mecanism autoimun).

    Uite asa, de la un frumos tort Diplomat am ajuns la patogeneza diabetului zaharat…:)

    Teo, torturile tale sunt frumoase, cred ca sunt si foarte bune. Putin "pacat" dulce nu strica cateodata. 🙂

    Spor la gatit,
    Ana

  7. Anonymous

    Draga Teo,
    Te urmaresc de vreo 2 ani si vreau sa te felicit pentru blogg! E un lucru minunat si antrenant, zic eu, pentru ca asa, orice reteta devine fezabila. Iar cand mai privesti si pozele… totul devine si mai apetisant.
    De curand m-am abonat la noutati prin e-mail si desi am actualizat contul, tot nu am primit ultimele 3 retete postate de tine. Stii cumva ce mai pot face in acest sens?
    Imi pare rau ca nu am aflat la timp despre gateala din 24 iunie, ca as fi venit, eu fiind din Aiud. Dar sper sa mai fie si alte ocazii.

    Iti doresc inspiratie si numai bine bebelului!!!

    Bios

  8. Tb sa fi un inconstient, sa afirmi, ca o persoana care are diebet, indiferent ce tip, nu i se interzice consumul de zahar, dulciuri, grasimi, inclusiv fructe, printre care si strugurii. Tatal meu e diabeticosul, si i s-a declansat de la struguri.

    Alimente cu continut glucidic mare, interzise diabeticilor:
    – zahar, miere, malt;
    – biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva;
    – smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi,marmelada;

    Imi place blogul lui Teo, mancarurile traditionale arata foarte bine, cat si dulciurile.

    Teo, indraznesc, si sa nu o iei in nume de rau, dar sunt sigura ca atunci cand iti pui ceva in cap, iti iasa sau se implineste. Cred ca ai putea face praji si mai putin dulci, dar gustoase. Ar fi un fel de educatie, pt noi toti. ::D:D:D

    Mira

  9. Nostima alaturare…Sa pui reclame pentru slabit pe un blog cu retete de bucatarie ! Dar tortul Diplomat e ok !

  10. Andreea Crisan

    Felicitari pentru retete si modul lor de prezentare.De obicei ma inspir de pe femina.rol.ro, pentru ca imi plac retele usoare si gustoase.Insa aici am mult mai multe de invatat;).

  11. Anonymous

    buna ziua.as vrea sa stiu gelatina de care este?gelatina foi sau praf in plicuri?multumesc.ma gindesc sa-l fac si eu pt aniversarea micutului meu.

  12. Alexutz

    Teo, a fost cel mai bun tort Diplomat pe care l-am papat in viata asta. Iti multumesc din suflet 😀

  13. Anonymous

    L-am incercat pentru prima oara de ziua sotului meu, dupa aceasta reteta, dar am folosit piscoturi in loc de blat, a foast foarte bun. Felicitari pentru toate retetele. Claudia

  14. Anonymous

    Foarte gustos.yamiiii

  15. Mary Marcella

    draga Teo,cam cat de mare sa fie tava pt blat in cazul in care aleg sa-l fac dreptunghiular,35 cm x 25 cm ar fi potrivita???

  16. Mary, tortul iese f mare, eu am folosit tava de 45×35 cred.

  17. madalina

    o intrebare:crema amestecata cu fructele care vine pusa intre blaturi mie mi’a iesit cam lichida. e normal? sper ca se va ingrosa intre timp la rece .

  18. Daniela

    Buna Teo, prima data… MINUNATA PAGINA! 🙂 Ma ajuta enorm. In al doilea rand, am si eu o intrebare. Mi s-a taiat crema dupa ce am adaugat frisca. Oare sa renunt la ea si sa fac alta? Sau mai are ceva rol gelatina? Multumesc si tine-o tot asa! Pupici!

  19. MANOIU CRISTIAN

    FOARTE BUNE RETETA DE TORT

  20. ionela

    ce pot sa-i mai fac la crema daca am pus gelatina cind crema a fost rece si crema nu sa inchegat

  21. Buna, ce tava ai folost? ce diamteru? in total sunt 1000 ml de frisca (500 la crema si 500 la ornat?)merci

  22. Buna Teo! Am si eu o intrebare: frisca trebuie pusa in stare lichida sau solida?

    • uite ce scrie in reteta “Lasam crema sa se raceasca si cand incepe sa se ingroase, punem frisca batuta, amestecand incet pana se incorporeaza toata crema in frisca. “

  23. Eu acum am terminat de facut tortul si lam dat la rece mi-a iesit super felicitari reteta e grozava…

  24. Buna Teo! Am facut tortul de ziua mea. E foarte gustos. Nu s-a plans nimeni ca e prea dulce. E asa cum trebuie sa fie un Diplomat! Te pup si inspira-ne zilnic!

  25. Carmen

    Buna Teo, multumesc pentru retete, as avea o intrebare, sa ma sfatuiesti cum ar fi mai bine sa fac, doresc sa fac un tort diplomat insa l-as decora pe langa altele cu o poza imprimata pe vafa….sa acopar blatul cu o foaie subtire de fondant si pe acesta sa lipesc poza? Sau imi poti da o idee? Multumesc anticipat! O fana din Cluj 🙂

    • Buna, Carmen! Eu lucrez foarte putin cu fondant, trebuie sa recunosc, deci probabil ca nu as merge pe varianta de fondant, ci mai degraba pe buttercream, nivelat foarte foarte bine si lipita vafa pe el 🙂 Te pup si spor!

  26. Emanuela

    Bună 🙂 și pt o tava micuță, rotundă, cu diametrul de 21 cm, sa fac 1/2 din reteta? Mulțumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.