Socrii mei sunt din acea parte a tarii in care smochinele cresc in voie. Pentru mine e ceva neobisnuit, pentru ca rar am avut parte de smochine proaspete in copilarie si erau cu siguranta cumparate din magazine si nu culese din curte.
Acum insa am primit smochine proaspete si mi-au fost atat de dragi! Chiar daca nu au fost foarte mari, au fost foarte aromate! Initial am vrut sa le gatesc cu branza de capra, apoi am vazut reteta asta de tarta cu frangipane si smochine si a fost musai sa o incerc!
Am modificat-o un pic pic, dar a iesit o nebunie de tarta! Frangipane este o compozitie pe baza de migdale macinate, unt si ou, care se foloseste ca si umplutura pentru tarte, rulade etc. Am folosit fulgi de migdale pentru ca astia ii aveam in casa, asa ca frangipane al meu a iesit alb-galbui si nu maroniu. Dar gustul a fost perfect!
Ingrediente:
– 400 gr aluat de foietaj (o foaie)
– 100 gr migdale
– 100 gr unt
– un ou
– 100 gr zahar
– 1 kg smochine
Am decongelat aluatul si l-am asezat intr-o tava, pe hartie de copt. I-am ridicat putin marginile, nu foarte artistic, pentru ca am vrut un look rustic pentru tarta mea. E suficient sa faceti o mica bordura care sa tina crema si smochinele. Am incins cuptorul la 180 de grade si am trecut la frangipane. Am amestecam in robotul de bucatarie midalele si zaharul, apoi am adaugat untul (la temperatura camerei) si apoi oul, pana am avut o compozitie omogena.
Acesta e faimosul frangipane, pe care l-am intins peste aluat. Am taiat apoi smochinele in jumatati sau in felii mai groase (cele care erau mai mari) si le-am asezat peste crema, astfel incat sa se suprapuna putin. Am dat tava la cuptor, cam 20-25 de minute, pana s-a rumenit frumos.
Tarta e buna si calda si rece, desi s-ar putea sa nu mai apucati sa se raceasca, pentru ca se consuma imediat. Din proprie experienta, zic! Zic eu ca tarta asta merge umpluta cu orice fel de fructe, nu doar smochine si chiar zilele astea o sa incerc o varianta de mini tarte cu frangipane si prune. Vedem rezultatul zilele urmatoare, da? Pana una alta, fiti pe faza, maine revin cu reteta de dulceata de smochine!
superrrrr!! zahar putin, mai mult gust aromat al smochinelor cu migdale. simpla, rapida si delicioasa.
felicitari.
mira
Esti o norocoasa ca ai smochine proaspete. Reteta pare delicioasa.
poti sa ne spui sursa tartei frangipane cu smochine?
mercic
eva
eva, am pus link in reteta catre sursa 🙂
Mmmmm smochine !
Le simt gustul .Cred ca-i minunata !
Te salut Teo si ma incanta fiecare vizita pe la tine. Numai minunatii.
Nu pot sa nu remarc cate un frustrat(-a) care se baga-n seama in "casa ta". Alta data erai mai vehementa in replicile date, dar ma bucur ca acum ai ales calea diplomatiei. Felicitari pentru rabdare.(Eu cred ca le-as fi pus la spam sa nu ma mai complic cu replici:D)
Iti doresc tot binele din lume, inspiratie si multa sanatate.
Liana, frankfurteana:)
Lia, te asigur ca este! Daca o incerci sa imi spui daca ti-a placut!
Liana, cred ca nu mai am rabdarea necesara sa fiu acida :)) Si din respect pentru oamenii ca tine, care imi citesc blogul cu drag, prefer sa fiu diplomat(a)…tort diplomat :)) Te pup!
Foarte bun Teo, felicitari! Imi place ca dai de fiecare data si alte variante, de fructe sau de ingrediente.
Am mai incercat o parte din retetele tale si au iesit minunat.
Printre preferate sunt: cheesecake, tartele cu fructe,baclava, retete de paste si cu pui etc. Toate sunt minunate.
Spor la toate si ma bucur ca de fiecare data, inainte de a iesi la cumparaturi, arunc o privire aici la tine, sa vad ce fac astazi de mancare.
Sarumana mult Teo pt retetele tale, am incercat si eu tarta asta dar cum nu am avut nici migdale nici smochine, da a iesit f bine si cu nuca si mere, deh cu ce am avut prin casa 🙂 keep up the good spirit!
Carmen
buna …ma numesc oana….am incercat tortul diplomat de ziua sotului meu acum cateva zile …iar astazi am facut altul din nou pt k nu mai puteam de pofta …felicitari pt reteta !