Una dintre cele mai populare retete de paste, nu stiu daca la italieni, dar cu siguranta la americani, care adora spaghetti and meatballs si in general orice reteta culinara care contine chiftele. Cum mama pleaca in curand din nou pe taramul lor, am zis sa ma obisnuiesc din timp cu mancarea Americano-italiana.
Partea proasta a plecatului ei peste ocean e ca o sa suferim si una si alta de dor, ca doi catei. Partea buna e ca deja i-am facut lista luuuunga cu ingrediente pe care nu le gasesc aici, sau le gasesc foarte greu si care mi-s foarte folositoare, gen anason stelat, nuci de Macadamia, nuci pecan etc.
Pana una alta, masa de sambata, spaghetti cu super chiftelute italienesti si un sos delicios facut in 10 minute maxim, MAXIM am zis!
Ingrediente pentru chiftelute:
– 1 kg carne tocata de vita sau amestec porc cu vita
– 2 oua mari
– o ceapa alba
– o cana de parmesan razuit
– o cana de pesmet
– sare, piper, ierburi aromatice (oregano, busuioc, rozmarin)
In prima faza, am tocat ceapa marunt, cat de marunt cu putinta.
Apoi am pus carnea intr-un vas adanc, peste am pus ceapa, parmesanul si pesmetul si am framantat bine de tot, pana se omogenizeaza.
Apoi am adaugat ouale si condimentele…
…si am mai framantat o tura 🙂
Din pasta obtinuta modelam chiftelele, care vor fi destul de multe, si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Le dam la cuptorul incins la 180-200 de grade, cca 30 de minute, pana se rumenesc frumos. Atentie, nu le lasati mai mult la cuptor pentru ca se vor usca foarte tare. Cam astea au fost chiftelele la final:
Cat timp au stat chiftelutele la cuptor, am pregatit sosul, pentru care avem nevoie de:
– o ceapa mare
– 3-4 catei de usturoi
– 3-4 linguri ulei de masline
– 2 linguri zahar brun
– 2 linguri amidon
– 750 ml de passata clasica (sos de rosii, NU ketchup)
– 400 gr (un borcan) de sos pentru paste, care e preferatul vostru (eu am folosit unul marca Auchan, simplu, cu busuioc si atat)
– sare, piper, ierburi aromatice
Am incins intai si intai uleiul
Apoi am calit in el ceapa tocata marunt si usturoiul taiat fasii subtiri.
Ceapa nu trebuie rumenita tare, ci numai pana devine sticloasa. Atunci e momentul oportun sa punem passata si sosul pentru paste si sa amestecam bine.
Punem zaharul brun si amidonul desfacut in 2 linguri de apa. Lasam sosul sa dea cateva clocote pana cand se ingroasa putin (nu ne dorim un sos prea apos, care sa nu stea pe chiftelute).
La final, condimentam dupa gust cu sare, piper si ierburi aromatice.
Intre timp sunt gata si chiftelele, asa ca le putem pune in sos (de asta e bine sa faceti sosul intr-un wok sau o cratita mare, care sa va permita sa amestecati bine chiftelele cu sosul). Le mai dam un clocot impreuna, cat sa se inmoaie putin chiftelele si sa prinda din aromele sosului.
Pastele le fierbem dupa cum stim deja, intr-o cantitate mare de apa, cu putina sare. Le punem la fiert numai cand apa clocoteste si respectam timpul de fierbere de pe ambalaj sau chiar le scoatem cu 1 minut mai devreme, ca sa fim siguri ca sunt al dente. Apoi punem peste sosul de rosii si chiftele, mai radem putin parmesan deasupra sin e bucuram de o masa super-satioasa si super-aromata.
Invitatii la masa au fost Gabi (psaico) si Teo (fegari), care de fiecare data cand ne vedem, ne devin tot mai dragi. Si sa nu uit, pozele astea frumoase tot psaico le-a facut, intre 2 briose! Sa va fie de bine!
P.S. S-a terminat perioada de inscriere la concursul de “retete comuniste” de pe www.gospodini.ro, ne pregatim de perioada de votare! Asa ca, intr-o pauza de cafea, intrati de votati reteta pe care o considerati ca merita sa fie castigatoare. Spor!
mi se pare mie sau asta e o reteta fotografiata cu noul aparat? am observat niste efecte pe-acolo
Teo nu trebuie sa treci oceanul pentru ingredientele mentionate, doar o tura la vecini. De exemplu in Cehia se gasesc 🙂
Btw super retete!!!!
Iulia
da ai drepatate,aici peste ocean sunt populare…italienii nu papa asa ceva..la fel cu multe alte retete de paste americanizate:)))
SUPER TARE IMPLEMENTAT BLOGUL CU POZE IN DETALIUL LA FIECARE STADIU AL RETETEI….BVO
Nu ne-ai spus ce ierburi ai pus, teooooo! eu banuiesc pe acolo nitel busuioc, cimbru și neapărat oregano. merge plantuta asta cu papa italiana la perfectie, mai ales ca e singura iarba care are mai multa savoare atunci cind e uscata, decit atunci cind e proaspata.
Destul de diferita reteta fata de cea din ep. 1 de Cook'n'Rolla, dar fac pariu ca la fel de bune!
esti tare teo ai niste retete sooooopeeer multe din ele le-am incercat..spor la gatit bunatati…
Teo, ce mult imi place ideea cu chiftelele la cuptor, mi se par mai sanatoase, cred ca se pot manaca si ca atare. Sunt delicioase pastele cu chiftelute, la noi in casa se mananca destul de des paste. Voi incerca cu chiftelute asa cum le-ai facut tu, la cuptor.
Madalina
teo esti minunata, exact asta o sa gatesc sambata ca am musafiri, dar ca ..tapas..
Doamne Teo , aseara dupa reteta asta i-am bagat pe toti la somn de la ora 20.BESTIALA.Pup dulce, sarumana
super reteta!eu am doar 10 anidar sunt gurmand
anason stelat gasesti la magazinul alimentar chinezesc de pe colentina