Friptura clasica de miel

De ce i-am spus reteta clasica de friptura de miel? Pentru ca in sufletul meu e “friptura fripturilor”, cea pe care mi-o aduc aminte de la fiecare masa de Pasti in familie, cea pe care o preparau tata si bunicul meu, Dumnezeu sa-i ierte si pe care o prepara inca, in fiecare an, mama sau Buni si de acum si eu. Numai gandul ca toata casa va fi invada de aroma de miel la tava este suficient ca sa imi deruleze in fata toata copilaria si toti anii fericiti…

Ingrediente:
– pulpa de miel
– slaninuta afumata, taiata felii subtiri
– 4-5 linguri de untura de porc
– 300 ml de apa
– 300 ml de vin alb
– sare, piper, condimente speciale pentru miel

Spalam bine carnea de miel in apa rece, in mai multe ape. O curatam apoi de pielite, pe cat posibil, o ungem cu putina untura si o condimentam dupa gust: sare, piper, condimente speciale pentru miel etc. Apoi intepam din loc in loc cu cutitul si in fiecare gaura introducem un catel de usturoi si bucatele de slaninuta afumata. Pregatim o tava de marime potrivita, in care sa incapa lejer toata carnea. Punem in tava 3-4 linguri de untura moale de porc, peste untura asezam carnea si alte cateva bucatele de slaninuta.

Turnam peste o cana plina de apa (250-300 ml de apa) si se da la cuptorul incins, la foc mediu. Cand incepe sa faca crusta, intoarcem carnea pe partea cealalta si adaugam o cana de vin alb (acceasi cantitate de vin ca si de apa). Cand lichidul a scazut la jumatate si friptura are o crusta aurie pe ambele parti, scoatem carnea de la cuptor. Verificam cu o furculita daca este gata (partea asta cu testatul/gustatul e preferata mea) si nu ne ramane decat sa ne infruptam din ea.

In familia noastra, friptura de miel astfel gatita se serveste exclusiv cu mancarica de spanac sau spanac a la Buni, cum ii spunem noi. Nu imi aduc aminte sa fi mancat friptura asta cu o altfel de garnitura sau cu alta ocazie decat de Paste. Gatim miel destul de des, dar dupa diverse alte retete, cum este cea de friptura de miel cu ierburi aromatice.

Va astept pe www.gospodini.ro sa-mi aratati si retetele voastre pentru friptura de miel sau orice fel de preparate pentru Pasti.

5 Comments

  1. Anonymous

    Buna Teo, bine ai revenit cu retete noi.
    Am sa fac si eu de Pasti reteta mamei de friptura de miel. Cred ca si a ta este f gustoasa dar cade destul de greu la stomac.Poate asa este in Ardeal, am vazut ca si Hadean foloseste slana.La noi friptura se face cu verdeturi de primavara, usturoi si cimbru.Carnea de miel se opareste in apa cu otet. Va sta si mai putin la cuptor. Aroma pe care o prinde carnea este delicioasa. O primavara superba iti doresc.

  2. Primii pasi in bucatarie

    eu una nu mananc miel pt ca nu imi place gustul…dar la cum arata fripturica ta cred ca m-as baga totusi la o bucatica,hai bucata,ce mai portie in toata regula…te votez si te sustin anul asta la roblogfest,si sper sa castigi pt ca meriti.

  3. Filme-Comice

    foarte buna si gustoasa iese ! O recomanda si celor care nu le place mielul

  4. arata interesant.numai buna pentru perioada care vine

  5. Alexandra

    wow teo!arata superr….abia astept sa o gatesc!multi pupici teo,draga!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.