Pateu de ficat cu cognac

De foarte multa vreme caut o reteta buna de pateu de ficat, varianta home-made, insa nu am gasit nimic demn de a fi impartasit cu voi, desi am incercat vreo 2 retete. Apoi am primit aceasta reteta, care e foarte simpla insa urmand-o pas cu pas veti avea parte de cel mai bun pateu ever ! Reteta e de la mama lu’ Lulu, nu pot sa ii spun tanti pentru ca se supara si ma trage de coada, asa ca ii voi spune Carmen.

Carmen gateste chestiuni foarte deosebite si din cate am inteles de la Lulu (elefantul meu roz) si foarte foarte bune. Nu s-a dezmintit nici cu reteta de pateu din ficat de pui cu cognac. D-E V-I-S, Carmen !! Va pup si va iubesc atat pentru reteta cat si pentru lilifant.

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 1 kg ficat de pui
– 1 pachet de unt (200 gr)
– 8-10 felii bacon tocat marunt
– 2-3 catei de usturoi zdrobiti
– 2 lingurite cimbru
– 10 linguri coniac
– sare si piper dupa gust

Spalam ficateii si ii usucam bine de tot pe hartie. Calim bucatelele de bacon intr-o lingura de unt pana sunt crocante, apoi adaugam usturoiul pisat, ficateii si cimbrul si le lasam sa se soteze impreuna 5 minute. Turnam cogniacul, asezonam cu sare si piper. Lasam la fiert citeva minute, pana cand ficatul e complet facut, apoi dam cratita deoparte pentru a se racori.

Mixam compozitia in robotul de bucatarie si o punem intr-un castron (sau in mai multe, in functie de preferinte) si il nivelam bine de tot cu o lingura sau o spatula. Topim restul de unt intr-o tigaie si il turnam peste pateul din castron. Dupa ce s-a racorit da la frigider.

Am servit pateul direct din bol, cu paine proaspata sau prajita, castraveciori murati sau ketchup. Va promit ca nu veti regreta daca il incercati, e super bun!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

15 Comments

  1. mmmm suna fine bine. Dar stii ce era si mai interesant? Ficatul sa fie de rata.
    Am mancat de curand ficat de rata frantuzesc, luat chiar de la fata locului.
    O delicatesa ce mi-a redefinit conceptul de pate de ficat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. dap, ai dreptate! sunt sigura ca de rata e si mai si, acela e in general preferatul meu..dar unde gasesc ficat de rata? unde? daca ai vreun pont, ar prinde foarte bine. Multu!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    ficatul de gasca e si mai bun . E superrrrrrrr…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Alexandra M.

    question : de ce se pune unt topit deasupra? :-/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. KooKooL

    @Teo : prima oara intru pe blogul tau !

    Mama face acasa din ficat de rata/gasca indopata. Acesta se gaseste in Metro/Real/Carrefour ! :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous

    in loc de usturoi eu pun ceapa si putina slanina si putin ardei rosu e super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Anonymous

    Suna foarte interesant pateul acesta. Am de gand sa-l fac pentru Craciun dar as vrea sa-l pregatesc mai dinainte pentru ca nu am timp sa fac toate pregatirile intr-o zi. Ai idee cam cat timp poate fi pastrat la frigider?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    Buna Teo. Abia astept sa-l prepar. Am deja toate ingredientele, mai putin cognac ul. Crezi ca l-as putea inlocui cu wisky?? Macar sa reduc cantitatea la jumatate?.. 🙂 Te rog sa-mi dai un sfat.
    Multumesc.
    Alina, Dk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Beatrice

    Si eu fac o reteta asemanatoare, cu coniac sau whiskey. In loc de unt, folosesc insa grasime de pui pe care o prepar chiar eu. De cate ori iau cate un pui intreg si mai gras, scot pielea si grasimea si le pun intr-o punga in congelator. Cand se aduna o cantitate mai mare, le tai bucati si le pun la topit ca pe jumari. Pentru un plus de gust, pun si niste ceapa si usturoi, care se vor topi pana la final in untura. Cand din piele nu mai raman decat niste bucatele chircite si aproape crocante, le scot, untura o strecor intr-un borcan si o las sa se inchege, iar jumarile le dau la blender si le mai dreg cu ceva sare, piper, alte condimente. Rezulta o pasta geniala de pus pe paine calda, alaturi de niste castraveciori sau gogosari in otet. Untura da un gust nemaipomenit pateului si – pentru ca tot intreba cineva inainte – izoleaza partea superioara si nu o lasa sa oxideze.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Se poate tine la frigider cateva zile bune, deci in weekend poti s ail faci pt Craciun.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. teo ,esti nemaipomenita , azi am facut tiramisu cu mascarpone si a iesit extraordinar de bun . desi te urmaresc de mult timp nu ti-am scris niciodata dar iti multuumesc pt minunatele retete , tine-o tot asa 🙂
    si as avea o intrebare , ficatul trebuie sa fie proaspat sau se poate folosi si cel inghetat pe care sa il dezghet eu ?
    iti multumesc !
    te pup si iti doresc multa sanatate tie si familiei 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. teo ,te rog sa imi raspunzi si mie , pot folosi ficat congelat sau e musai proaspat ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Anonymous

    minunata reteta! azi e a doua oara cind o prepar si m-am gindit sa-ti las un semn de multumire! eu n-am robot de bucatarie, folosesc masina de tocat. probabil iese o idee mai grosolan, dar stomacul nu stie 😉

    Multumesc mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. ema, nu e musai sa folosesti ficat proaspat, nu vad ce are cel congelat…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Buna,Teo!
    Am si eu o intrebare: de ce se pune untul acela asa, deasupra?
    Am sa incerc si eu reteta in cateva ore, sper sa-mi iasa! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.