Friptura de pui cu harissa si portocale

De departe una dintre cele mai bune fripturi pe care le-am mancat in ultima vreme. Spre deosebire de celelalte retete culinare ce presupun folosirea puiului intreg, in aceasta reteta puiul nu doar ca se rumeneste frumos la exterior, insa datorita portocalelor, carnea devine si foarte suculenta.

Harissa am cautat in hypermaket pana m-am plictisit si nu am gasit de data asta nicaieri, desi de obicei gasesc la Cora. Insa in weekend am ajuns la Huedin, un mini-oras care ne era in drum spre Belis si am oprit la o alimentara sa luam suc. Ghiciti? Am gasit Harissa la raionul de ketchup si pasta de tomate si inca una foarte buna, import Tunisia. Am ras bine si am cumparat 2 tuburi!

Ingrediente:
– 1 pui intreg (1.5 – 2 kg)
– 2 portocale
– 3 linguri de Harissa
– condimente orientale (de la Kamis am gasit eu)
– o lingrita de scortisoara
– 4 linguri de ulei de masline

Spalam bine de tot puiul. Preparam marinata din harissa, condimente, sucul si pulpa de la o portocala, uleiul de masline si scortisoara. Asezam puiul intr-o tava, pe hartie de copt si il ungem pe interior si pe exterior cu aceasta marinata. E foarte important sa ridicati cu grija pielea puiului si sa ungeti cu marinata si dedesubt.

Dupa ce ati terminat operatiunea marinata, taiati cealalta portocala in 4 si indesati-o in interiorul puiului, apoi dati tava la frigider minimum 4 ore, de preferinta peste noapte. Puiul astfel marinat se da la cuptor, la foc mic, 1-1/2 ore. Testati cu furculita pentru a vedea daca e gata.

Am servit friptura de pui, care are o aroma deosebita de portocala si este usor picanta de la harissa cu niste cartofi copti si un sos simplu de iaurt. Pentru sosul de iaurt aveti nevoie de un pahar de 200 ml de iaurt, o lingura de smantana daca iaurtul nu e gras, sare, piper, praf de usturoi si ierburi aromate, toate dupa gust.

Pofta buna sa aveti!

P.S. – Unde gasiti harissa? Mai multe detalii aici

Nu uitati, acum puteti posta retetele voastre pe www.gospodini.ro

11 Comments

  1. Just me

    TREBUIE SA INCERC RETETA….ARATA FANTASTIC! O SEARA(NOAPTE DEJA LA TINE)PLACUTA!:)))

  2. David Octavian

    Suna si arata excelent si,desi sotul meu nu agreeaza asemenea combinatii,tot voi incerca,avand in vedere ca iese putin picanta.

  3. Anonymous

    Buna Teo de multa vreme iti urmaresc retetele si chiar am facut o parte dintre ele si au iesit foarte bune.Iti multumesc ca iti iei din timpul tau ca sa ne scrii.Pe mine una m-ai scos de multe ori din problema oare eu azi ce mai gatesc.
    Harissa gasesti la Rosa…e pe o straduta(in spate la Sora) care da in Mihai Viteazu….au mai multe produse arabesti…si langa gasesti si un fast-food tot Rosa se cheama unde au niste sandwich-uri la presa f buna.
    Iti doresc o zi buna

  4. Anonymous

    Buna Teo,
    Naty sunt, nu am mai scris chiar de mult, dar retetele le-am primit si le studiez de fiecare data. Am vazut ca te-ai inscris din nou la concurs. Am intrat si te-am votat la toate categoriile. Stai f.bine cu voturile. Succes in continuare si tine-o tot asa. Te pup.

  5. Andreea R.

    buna teo…azi fetita mea implineste 1an si 5 luni…si daca tot e zi de nastere am tinut neapara sa ii urez la "LA MULTI ANI" LUI LUCA. STIU CA LUNA ACEATA FACE UN ANISOR, PE 22 DACA NU MA INSEL. sunt sigura ca o sa te intreci pe tine in meniul pentru petrecere….astept cu nerabdare
    o zi frumoasa si linistita

  6. Anonymous

    AM O RUGAMINTE,CARE NU-MI DAU SEAMA DACA ESTE DEPLASATA.Daca este,nu o baga in seama si iarta-ma.
    Deci:pe ACASA TV este o emisiune culinara.Saptamina trecuta a avut madam Simona o reteta de biscuiti cu fructe confiate.De atunci urla sit-ul,in frunte cu mine,sa posteze reteta.Pe asta si pe cea de melcisori cu nuca.Nu ne baga nimeni in seama.Au postat zilele trecute alte balarii,nu ce cere prostimea.Te rog mult,daca ai si tu ceva retete asemanatoare….pune-le.O sa postez "anonim" pt ca celelalte "chestii"nu stiu ce sint.Cu drag,Gabriela.

    P.S.mi s-a pus pata pe dulciurile astea doua deoarece semanau f tare cu ce-mi punea bunica-me
    in ghiozdanel la gradinita.Acum am 45 de ani.Nu am nici o baza cind spun asta,gustul nu mi-l amintesc dar ….aspectul…imi spune ceva.
    Scuze ca "vorbesc"asa mult.Week-end minunat iti doresc.

  7. Anonymous

    Draga Teo… nu te mai necaji pe toti "anonimii" dubiosi a caror gura vorbeste fara capul lor!
    Eu te-am votat! Eu nu am facut nicio reteta din cele postate de tine… desi citesc cu pofta din ele de vreo 2 saptamani, de cand mi te-a "recomandat" o prietena… Nu am facut nimic pentru ca sunt comoda (un cuvant frumos pentru "puturoasa") si.. de fapt.. nu imi place sa stau in bucatarie…prefer sa calc, spal, sterg praful, chiar sa repar garniturile de la robinete sau vreun mixer stricat… dar nu la aragaz! UFFF!!
    Gatesc ca nu am ce face, mancarea imi iese buna (ca nu sunt anti-talent, si chiar daca nu o fac cu dragoste, o fac cu simtul raspunderii, ca mi-s dragii barbatul meu si fi-mea aia marea de 15 ani, ca mai am un bebe de 2 luni :-)) ). In schimb ma inspira pofta ta de a sta in bucatarie, de a "inventa" mancarici, de fapt daca as putea sa iau aceasta RETETA… ar fi super … de unde o veni acest drag al tau de stat in acea camera care mie nici nu imi place… eu dupa 10-12 ore de munca,drum si eventual mers in piata…sunt la propriu o leguma… ce cumpar cu gandul sa gatesc mi se ofileste/strica prin frigider… si ajung sa le arunc… barbatul pune niste cartofi prajiti, fi-mea un senvis… si uite asa ma "scapa". Dar cand ma gandesc ca vine bibicul cel mic din urma… si va trebui sa stau sa fac acele cantitati infinitezimale de mancarici… sa arate bine si sa fie gustoase… ma apuca nebuneala.
    Spuneai ca si tu te-ai apucat de gatit cu ocazia unui sot si una bucata copil pe nume Luca (sa se faca mare si norocos)… cum faci?? Pls… platesc bine aceasta reteta! Pupici dragi

  8. Prajituri

    Arata foarte bine reteta ta, trebuie incercata, felicitari.

  9. jocurileus

    La foc mic,adica, ai sti o temperatura pentru cei care nu folosesc un cuptor cu gaz ?

  10. mihaela

    Buna Teo! Am vazut ca puiul astfel marinat se da la cuptor, la foc mic. Cat grade sunt echivalentul pt acest foc mic?
    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.