Nici nu stiti cate retete culinare de cozonac de toate felurile exista in circulatie. Am dat de curiozitate un search pe google si cate gospodine, atatea obiceiuri. Eu am apelat la vechea mea reteta de cozonac cu rahat, pe care o stiu de la Buni si careia ii mai spunem si 99% rahat pentru ca punem foarte mult š
Cand eram mica, nimic nu ma enerva mai mult decat cozonacul cu rahat din comert, unde era o bucatica minuscula de rahat la 3 felii de cozonac. Asa ca, dupa ce bunicul a lucrat la Feleacu, ne-am razbunat si ne-am facut propriul nostru cozonac, burdusit cu umplutura.
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
– 500 gr faina
– un cub de drojdie proaspata (25 gr)
– 1 ou + 2 galbenusuri
– 50 ml de ulei
– 50 gr unt topit
– 2 pliculete de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
– o lingurita coaja de lamaie
– o lingurita coaja de portocale
– un pahar de lapte caldut (200 ml)
– 120 gr zahar
– 500 gr rahat
Punem drojdia in lapte cald si le amestecam, apoi punem si zaharul si 1-2 linguri de faina. Omogenizam si lasam putin sa creasca la cald, aproximativ 15 minute. Punem restul de faina, untul si uleiul intr-un vas adanc si facem o gropita in mijloc. Rasturnam in gropita amestecul de drojdie.
Adaugam si oul intreg. Framantam un aluat elastic. Adaugam si galbenusul si aromele. Daca vi se leaga foarte tare de maini, mai puneti putin faina, dar nu foarte multa, pentru ca nu mai creste cozonacul. Lasam aluatul obtinut sa creasca la cald aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul, apoi il impartim in 4 parti egale.
Intindem 4 foi egale, cu grosimea de cca 1-1,5 cm si de lungimea tavii in care coacem cozonacul. Punem rahatul peste foaie si rulam astfel incat la final sa avem 4 role de aluat umplut cu rahat. Le impletim doua cate doua, pentru a avea 2 cozonaci impletiti. Folosim al doilea galbenus pentru a le unge inainte de a le da la cuptor. Cozonacul se coace in cuptorul preincins la 180 gr, timp de 45-60 de minute. Se va rumeni frumos pe dinafara si va fi pufos inauntru. In primele 15 minute, nu deschideti usa cuptorului.
Am servit cozonacul cu rahat asa cum ii sade bine, cu un pahar de lapte rece. A fost excelent, mai putin faptul ca a fost mult prea putin š Dar nu-i nimic, rezolvam data viitoare, cand dublam cantitatile š
Super faina reteta!Abia astept 23-24 Decembrie sa il incerc…cat ma bucur ca reteta e asa usor de facut!:)
Reteta complet gresita !
200ml lapte la 500gr faina iese un aluat curgator,ca la chec !!!!
M-ai innebunit cu cozonacul asta, ca si cu multe altele…Trebuie neaparat sa-l incerc.Si blogul imi place mult, f. ordonat, cu multe informatii, ilustratii pe masura…ai mai pus si bebeii Annei Geddes(imi place mult ceea ce face)… ce sa mai…felicitari!
Buna Teo. Iti multumesc pentru retetele minunate pe care le imparti cu noi. De cand te-am descoperit am gatit o multime de mancaruri delicioase. Cu drag Andreea
ce bine arata!
Imi inchipui cat e de bun!
cozonacul tau arata de milioane…mi-e o pofta de numai pot…cred ca o sa fac si eu,macar unu asa de pofta š felicitari si spor in continuare.te pup.Oana.
Da .. si eu sper sa iasa asa mare si pufos ca in poza! Arata super, pariu ca e si super gustos, cu niste stafide ar fi si mai si!
Foarte gustos.Mie niciodata nu-mi iese asa pufos si gustos.De sarbatori o sa incerc reteta.
Teo,
Nu precizezi nicaieri ce se intampla cu untul si uleiul. M-am apucat de reteta si cand credeam c-am terminat aluatul m-am trezit ca-mi ramasesera 2 ingrediente (untul si uleiul), intrucat urmarisem pas-cu-pas instructiunile tale. Evident ca nu a iesit cozonacul :), dar nu-i problema, ca vreau sa incerc din nou saptamana asta; numai sa ma ajuti cu un raspuns, ca nu-s exact as la bucatarie š Merci mult!
untul si uleiul se adauga de la inceput in faina, scrie clar in reteta
Vreau si eu sa fac cozonacul, dar Alina are dreptate: ce facem cu uleiul si untul, Teo?
e super bun cozonacul. pacat ca nu pot sa pun poze sa-l vedeti.multumim pt reteta!
Maria, eu nu am pus ulei deloc, dar untul topit l-am adaugat in compozitie.eu l-am lasat sa creasca vreo 2 ore, apoi l-am lasat iar sa creasca dupa ce l-am pus in tavi,inainte sa-l bag la cuptor.
Mina, multumesc! Acum am curaj sa il incerc! š
Am si eu o intrebare. Daca nu am drojdie proaspata, ci numai uscata, cat se echivaleaza? Ca unde sunt eu, nu se gaseste cea proaspata si chiar vreau sa incerc reteta, arata delicios. Multumesc mult pentru postarea ei. š
Salutare, sunt o cititoare fidela si nu numai pentru ca incerc ceea ce imi place de aici, sper sa nu va suparati ca vreau sa dau un mic sfat, incercati sa ungeti cozonacul cu sirop din zahar cu apa (putina apa)cand il scoateti din cuptor fara a-l mai unge cu galbenus, sau ou, incercati…reusita sigura…..fara a se mai arde asa de tare partea de deasupra, ii da un luciu ca la acelea din comert, pa si va pup pe toate
este grozav felicitari draga mea
imi place cum ai descris reteta si cum a iesit cozonacul.sarbatori fericite alaturi de cei dragi
Teo o parere de le tine…merge reteta acesta ore si la aparatul de facut paine? o iesi ok ?
Teo, nu te mai tii de blog si asta o sa devina clar ca buna ziua pentru toata lumea. comentasem mai demult la reteta de biscuiti spiralati, eu ca si app toti ceilalti care incercasera reteta ta – si anume ca aluatul e prea moale si nemanevrabil, iar acum ma hotarasem sa incerc cozonacul. dar o sa caut pe un alt site, oricum mai sunt o gramada cu retete, poze si mai faine si oameni si mai binevoitori. deci, ce s-o fi intampland cu uleiul si cu untul? :)) le turnam peste cozonac dupa ce-l scoatem din cuptor?
Untul se topeste si se amesteca cu uleiul (compozitie omogena),se adauga,treptat,la aluat,in timpul framantatului Asta o stiu de la mama.Succes!
Draga Anonimule, sa iti spun ceva: Teo's Kitchen este un blog personal, nu un site, asta inseamna ca nu ma plateste nimeni sa raspund la secunda, ci eu gatesc, postez retete si raspund la comentarii in timpul meu liber.
Am o familie, am responsabilitati si de ceva vreme sunt fara internet pe motiv de schimbare de domiciliu. Nu stiu daca te-ai mutat vreodata sau stii ce implica asta.
Cum ai spus, sunt multe site-uri cu retete, te rog sa alegi unul care sa corespunda cerintelor tale.
Mi-as fi dorit sa fiu mai prompta dar nu pot momentan.
Sarbatori Pascale Fericite iti doresc
Pentru toti ceilalti care aveau nedumeriri si fata de care imi cer scuze ca nu am apucat s raspund, untul topit si uleiul se adauga in compozitie, la faza de framantare.
Daaaaaaaaa, stiu ca e un blog si ca ai si alte responsabilitati. M-am mutat si eu in casa noua de curand, acum cateva luni si, pe deasupra, mai am si eu un mini-bebelus, deci stiu ce inseamna sa nu ai timp de toate. Da' eram asa, cam dezamagita, ca nu te mai "tii de treaba" pe aici. š Nu vroiam sa te supar. Azi incerc iar biscuitii aia spiralati, si fac exact cum ai zis tu, nu ma las pana nu ies ca in poza! š Sarbatori fericite si tie!
daca cititi mai bine reteta de la inceput o sa vedeti ca scrie si untul si uleiul unde si cand trebuie adaugate….
corect!!
Buna, Teo,
Am facut si eu aseara aceasta reteta minunata si sunt in extaz:) Adica toata familia mea este asa:):) Sotul meu a papat de dimineata doua felii, dar abia asteapta sa ajunga acasa sa mai manance, iar fetita mea de 2 ani si 3 luni a mancat de dimineata de nu-si mai amintea sa respire! E minunata reteta ta, iti multumim din suflet ca ai postat-o! Eu am modificat-o putin, in sensul ca am redus cantitatea de rahat si am pus si umplutura cu nuca si cacao. E divin, pur si simplu!
Si e primul cozonac pe care l-am facut in viata mea:)
L-ai cam ars un pic…aspectul exterior nu e prea frumos…
Geanina, sunt sigura ca tie o sa iti iasa minunat š
Cred ca de Pasti voi face primul meu cozonac si-l voi face cu rahat, am zis!! Doamne-ajuta :))
Mama nu facea cozonac asa ca noua nu ne prea place, ii spunem ''pita dulce'' :))
Dar ce nu face o sotie iubitoare pt printul ei? š
Buna Teo,
Pana acum nu am incercat niciodata sa fac cozonac.Sincer mi se pare cel mai dificil desert.Dar….poate ma conving singura de contrariu si o sa incerc de Paste.Pana acum am pe lista de prajituri 2 din retele tale, pasca (pe care am facut-o anul trecut si a iesit super) si prajitura crocanta cu nuca si cafea (care cred ca e bestiala ).
Vroiam sa te intreb , in compozitie se poate adauga si alte umpluturi cum ar fi stafide,nuca, cacao??Mie cel putin asa imi place cozonacul, dar as vrea sa stiu daca sustine compozitia si alte umpluturi.
Nu pot sa nu critic putin pe gospodinele de mai sus care nu stiu din ce motiv nu au reusit sa citeasca reteta asta bine si sa vada ca sunt date toate detaliile,(ma refer la unt si ulei) dar…cred ca erau grabite …
Referitor la casa…te inteleg , eu am 5 luni de cand m-am mutat in casa mea si inca mai avem cutii nedesfacute.
te pup si inca o data PASTE FERICIT!!
Monica
teo,nu am facut inca reteta,dar i-mi place enorm delicatetea cu care le-ai raspuns circotasilor.asta ma convins sa-ti incerc reteta de pasti,deci,am ales.SARBATORI FERICITE!!!!!!!!!!!!!!SA NU-TI SCHIMBI CARACTERUL.pupici(o cautatoare de retete de 56 de ani)
Arata foarte bine cozonacul si pare delicios ,vreau si eu sa incerc dar nu stiu cat de mult trebuie framantat aluatul …..imi poate spune cineva …..mi-e tare urat de treaba asta …
imi doresc un cozonac cu rahat, dulce si f.f.pufos….ma poate ajuta cineva ? multumesc
Buna Monica š reteta aceasta de aluat este reteta de baza pentru aluatul de cozonac, il poti face cu orice fel de umpluturi sau chiar simplu.
Aluatul se framanta pana este elastic si omogen, iti vei da seama ca e gata cand nu se mai lipeste de maini si vasul in care il framanti.
Va multumesc si va doresc Sarbtori Fericite! š
Buna ziua! Reteta dv. pare grozava mai ales ca ador cozonacul cu rahat, dar n-am facut niciodata. As vrea sa incerc sa fac reteta dv., dar nu am drojdie proaspata. Aici, unde sunt (Lyon) n-am decat praf de copt si faina cu drojdie incorporata. Credeti ca va fi reusit cozonacul in conditiile acestea? Merita sa incerc?
Oricum, va urez sarbatori fericite de Paste si va multumesc pentru retete, e frumos ca luati atat timp sa le scrieti, sa puneti si poze…
Cu drag, Elena
Tocmai am incercat reteta si astept sa creasca aluatul, dupa, va zic cum v-a iesii …sunt foarte nerabdatoare …doar am urmat cu sfintenie tot ce era scris…
daca dublez cantitatile o sa-mi iasa 4 cozonaci?????'
Din cantitatile date ies 3-4 cozonaci mai mici
rateu, mare rateu, cred ca reteta nu e buna lapte amestecat cu drojdie nu prea suna bine, nu a crescut deloc si in poze se vede tot necrescut, imi pare rau
Reteta e complet GRESTA !!! In primul rind 200ml lapte la 500gr faina iese un aluat CURGATOR,ca cel de chec ! Apoi,drojdia in lapte NU a crescut !!! Eu am mai facut cozonaci,nu am mare experienta,dar au crescut intotdeauna foarte tare,ieseau din forma !!!!
Concluzia:NU mai pune-ti retete pe net aiurea-n tramvai !!Eu cred ca tu nu ai habar de bucatarie,de nici o culoare!!
Cred ca dna Dana are ceva personal cu dna Teo. Doamna, eu nu sunt nici pe departe o bucatateasa buna, dar din toate retetele de pe net cu cozonac, am ales-o pe aceasta, ba inca am adaugat 50 ml lapte in plus, si cred ca si putin ulei la framantat. Cu toate ca nu mi s-a desprins aluatul de maini dupa 25 min de framantat, a crescut foarte frumos, si au iesit foarte buni. Aluatul nu e ca unul de chec sub nici o forma. Se pare ca nu ati facut chec clasic, acolo se pun oua (6-10 buc in functie de dimensiunea tavii) batute spuma. N-are nici o legatura cu cozonacul. Este rea intentie comentariul de mai sus.
Probabil ca nu ati framantat suficient, eu am framantat cam 25 min. Am facut cozonac pt prima data dupa aceasta reteta, am pus inca putin mai mult lapte decat se specifica (250 in loc de 200), au crescut foarte mult, si au iesit foarte bine. Mama mi-a zis ca sunt foarte apropiati ca si gust si aspect cu cei facuti de bunica mea. Unul chiar l-am umplut cu crema de nuca. Foarte buna reteta!
imi pare rau ca nu ti-a iesit reteta. noi o folosim de ani de zile si iese la fel de bine de fiecare data.
Cu untul ce facem ca nu mi-a sarit in ochi cuvantul?
Uite, scrie in reteta: "Punem restul de faina, untul si uleiul intr-un vas adanc si facem o gropita in mijloc. Rasturnam in gropita amestecul de drojdie." š Il punem in aluat, deci š
cozonacul acesta e foarte bun eu il fac de foarte mult timp…trece foarte repede…fac cantitati duble
maine vreau sa l fac cu nuca,dar nu stiu cum sa pregatesc nuca,un sfat ,o idee?
Teo,felicitari si tine o tot asa!
imi pare foarte rau ca nu am apucat sa raspund la timp, dar a fost o perioada mai ocupata š cum te-ai descurcat?
Pentru umplutura cu nuca eu procedez aČa: amestec nuca cu zaharul Či cu albuČuri nebÄtute…adaug Či putina cacao Či rom.
Iti multumesc pt delicioasele retete care m-au scos din impas de multe ori,ai un blog foarte frumos,totul e bine explicat,felicitari!
Eu l-am framantat 25 de minute. Nu mi s-a desprins de pe maini dupa acest timp(e adevarat ca am pus 2 galbenusuri si un ou intreg in alaut, ca n-am citit atent reteta, si 50 ml lapte in plus), dar tot a crescut frumos si s-a copt bine. E buna reteta!
Am facut reteta si a iesit fff buna. Merci. Eu am pus numai 100g de zahar, pt ca nu-i place prea dulce si cred ca data viitoare incerc chiar cu 80-90g ( rahatul compenseaza pe masura). Mie nu-mi place sa gatesc, si nici sa framant, asa ca eu am pus toate ingredientele intr-un mixer (kitcheAid), inclusiv rahatul taiat marunt , si cu 2 plicuri de drojdie uscata , si la cuptor , in tava cu hartie de cuptor.
A iesit super si am primit mii de complimente de la prieteni.
Pofta buna!
buna teo. am si yo o intrebare: daca l-as face cu nuca in loc de rahat cum tre sa procedez?
Patricia, tot ce trebuie sa faci, este sa inlocuiesti rahatul cu nuca…
Hello,Nu stiu la restul cum a iesit dar mie mi-a iesit fte bun š din pacate unde sunt eu nu se gaseste rahat.si se mai putea adauga un pic de zahar in plus,oricum Toate retetele le iau de la tine Teo,si toate ies extraordinar de bune,daca n-ai fii ar muri de foame prietenul meu :)) Multumesc Frumos.si mult Succes in Continuare
multumim pentru reteta Teo,este foarte,foarte bun,ca de altfel ca toate retetele pe care le ai
as vrea sa-ti dau o nota mai mare ca 10 dar nu este asa ca iti dau tot 10 cu felicitari
Teo draga, acum am incercat reteta ta! A fost primul cozonac pe care l-am facut vreodata si a iesit delicios!!! Esti o scumpa and we love u!!! :*
..ce sa mai zic, multumesc ca existi š
Mi-au iesit 2 cozonaci f frumosi si f buni.Mersi mult.
DA SI MIE MI SE PARE UN ALUAT MOALE SI MAI LIPSESTE SI PUTINA SARE
Buna ziua,
Intai de toate va multumesc pentru ca impartiti cu noi retetele dumneavoastra.
As dori sa incerc si eu cozonacul acesta, insa am o mica nelamurire: imi puteti spune, va rog, daca dumneavoastra lasati cozonacii sa se raceasca in tava, sau imediat dupa ce opriti focul ii scoateti din tavi si apoi ii lasati la racit?
Va multumesc,
Dana
Buna Dana draga, eu de obicei ii las in tava pana se racesc putin, 10 minute sa zic, apoi ii mut oe un gratar si ii las sa se raceasca de tot š Mult spor la cozonacit! š
Super super super a iesit! Pufos si delicios…
Mai rar sa imi iasa o reteta atat de buna din prima.
Vazut, probat, gustat…..a iesit perfect. Pe gustul meu! Multumim, Teo!
Cu mult drag! š