Sufle de spaghette cu legume (de post)

Am intrat in Postul Craciunului, un post al bucuriei, mai putin restrictiv din punct de vedere alimentar decat cel al Pastelui, insa care ne indeamna, la fel ca si acesta, sa fim mai buni unii cu altii, sa fim mai intelegatori, sa lasam viciile deoparte, sa ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem si sa intelegem ca poate, ceea ce nu avem, nu ne trebuie cu adevarat.

Desi eu sunt greco-catolica si tin post lacto-vegetarian, am sa incerc sa va pun cateva retete de post sau am sa va invat cum puteti adapta o reteta normala astfel incat sa fie de post, asa cum este reteta de sufle de paste, in care eu am pus pui, dar voi puteti inlocui carnea cu orice fel de legume, congelate sau proaspete (morcovi, broccoli, conopida, porumb, rosii etc)

Ingrediente:
– 400 gr de paste fara ou
– 3 linguri ulei de masline
– 2 linguri faina
– 400 ml de lapte (folositi lapte de soia daca tineti post)
– 1 piept de pui fiert sau tras la tigaie (il inlocuiti cu legume, cum am spus mai sus)
– 200 gr de cascaval (fie cascaval vegetal, fie tofu)
– sare, piper, nucsoara

Fierbem pastele dupa instructiunile e pe pachet, fierbem mazarea sau legumele pe care le folosim (sau puiul) si le taiam bucatele. Le amestecam toate, pastele, puiul, legumele, intr-un vas incapator. Dam si cascavalul prin razatoarea mica si il pastram deoparte.

Amestecam intr-o craticoara uleiul de masline cu faina si le punem putin la foc, fara a le lasa sa se rumeneasca, ci numai sa se incalzeasca, Tragem de pe foc, turnam laptele si punem din nou la fiert, pana cand incepe sa se ingroase. Condimentam cu sare, piper, nuscoara, dupa gust. Trebuie sa avem un bechamel de consistenta medie. Amestecam cascavalul cu sosul si il turnam peste legume.

Pastrati 2 linguri de cascaval pentru toping. Amestecam bine de tot, astfel incat toate sa fie bine acoperite de sos, condimentam dupa gust si le turnam intr-un vas termorezistent, uns cu grasime (unt, ulei, margarina). Nivelam cu o spatula, garnisim cu restul de cascaval ras si dam la cuptoul incins la 180 de grade timp de 45 de minute sau pana cand avem o crusta aurie pentru cascaval.

Pe langa faptul ca este o masa foarte usoara si sanatoasa, este si foarte versatila: puteti inlocui usor ingredientele sau puteti adauga unele noi, astfel ca la final voi decideti daca aveti o masa “de dulce” sau una de post. Pofta buna sa aveti!

4 Comments

  1. cory-ramy

    oauuu ce bun trebuie sa fie !!!!am sa fac si eu,merge si cu sunca, asa'-i????

  2. Alexandrina

    Absolut delicios! Felicitari, Teo!

  3. telefoane mobile

    Cred ca o sa incerc si eu reteta asta. Am niste musafiri vineri..si cum tot e post, e perfecta. Sper sa imi iasa.

  4. Prajituri

    Arata delicios.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.