Pui in vas roman

Vasul roman e o investitie de vacanta, la fiecare taraba de la Bran am gasit vas roman, asa ca am decis sa il incerc. Desi vine cu o mini carticica de retete culinare, ilustrate chiar, am decis sa incerc o alta reteta culinara, pe care o stiam ca si “Pui cu 40 de catei du usturoi”. Nu stiu daca am folosit chiar 40 de catei, nu i-am numarat, insa pot sa va spun ca am folosit 3 maciulii de usturoi. Inainte sa trecem la reteta, sa nu uit…

Ce e foarte important la vasul roman e ca nu trebuie sa adaugati apa peste mancare, in mod normal vasul trebuie scufundat in apa 20-30 de minute inainte de folosire, apoi mancarea se face in suc propriu, in combinatie cu apa pe care o retine vasul. O sa va scriu, daca va intereseaza, mai multe detalii despre vasul roman, ingrijirea lui, instructiuni de folosire si curatare. Va intereseaza?

Ingrediente:
– 1 pui intreg (in jur de 1 kg)
– cateva ciuperci
– 5-6 cartofi medii
– 3 morcovi mari
– muuuult usturoi
– 1 ardei gras
– sare, piper, ierburi de provance
– 3-4 linguri de ulei de masline
– cateva fire de patrunjel verde

Cat timp curatam si taiem legumele, umplem chiuveta de apa si scufundam vasul roman in ea.

Apoi, o data vasul pregatit si legumele taiate, punem legumele pe rand (sau toate daca aveti o punga destul de mare) intr-o punga cu fermoar, impreuna cu ulei de masline si ierburile aromate. Intoarcem bine punga pe toate partile, astfel incat legumele sa fie bine imbibate cu marinata de ierburi.

Dupa ce am pregatit legumele, le asezam de jur imprejurul vasului, lasand in mijloc loc pentru pui. Puiul il frecam bine cu sare si piper dar si cu restul de marinata de ulei de masline si ierburi, ramasa de la legume. Asezam puiul in mijlocul legumelor, mai saram daca e cazul, punem si firele de patrunjel si dam vasul acoperit la cuptor. Atentie! E foarte important sa punem vasul in cuptorul rece, NU preincalzit, crescand temperatura treptat, pentru a nu risca o mica-mare explozie.

Tinem puiul in cuptor aproximativ o ora, timp in care, dupa prima jumatate de ora, putem da flacara mai tare. Dupa o ora, dam jos capacul si mai lasam 30 de minute, pentru rumenire.

Desi am fost sceptica la inceput, am fost chiar multumita de rezultatul final. Puiul s-a rumenit foarte frumos iar legumele au avut o aroma deosebita. Cu siguranta voi mai folosi vasul roman, urmeaza cu siguranta o tura de sarmale.

29 Comments

  1. LLAAVVIINNIIAA

    Nu am nici o indoiala ca e o minunatie!
    Pe mine chiar m-ar interesa sa stiu cum se intretine vasul . El ia totusi contact cu uleiul si am citit ca nu se spala cu detergent.
    Astept cu interes!
    Lavinia

  2. unde gasesc in Bucuresti sa cumpar un vas roman? multumesc. pare extrem de delicios, abia astept sa incerc si eu reteta

  3. moatza

    Ma tenteaza de ceva timp ideea de a-mi lua un vas roman, iar reteta ta este un argument in plus. Mai multe detalii despre vas sunt binevenite.

  4. Foarte bine arata! Am vazut la lacul rosu vas roman si am fost retinuta dar acum cand vad bunatatea de pui sigur imi cumpar!

  5. Doamne ce bine arata….Teo esti fenomenala,sunt la munca si impreuna cu colega mea murim aici de pofta :).

  6. Anonymous

    unde se gaseste in Bucuresti sa cumpar minunea asta de vas roman??
    multumesc.arata ffffoarte bine.

  7. Anonymous

    Eu am facut sarmale in vas roman si au fost senzationale.
    Diana

  8. andreea_m

    Avand in vedere faptul ca am papat din el, pot sa spun ca e o minunatie…….al meu sot tot timpul imi spune ce bine a mancat la tine;))

  9. Anonymous

    sunt cristina Teo vreau sa iti zic ca reteta ta este o minunatie aseara am incercat puiul in vas roman si eu am pregatit si sarmale in el si au iesit super bune . astept sa pui retete mai multe in vas roman. felicitari pt blog si tine-o tot asa!!! ceau

  10. Octavia

    Buna, mananc la un restaurant ceva magnific. Piept de pui cu smantana si ciuperci. eu cand fac acasa, se branzeste smantana si arunc tot. eu prajesc pieptul de pui,apoi bar 1 ou, pun smanatana , ciuperci si pun totul la cuptor. miroase bine dar e bramzit si arunc.am nevoie de o smantana speciala? si inca ceva, de ce cand fac conopida la cuptor…. care o fierb putin, o pun la cuptor cu smantana si ou batut , mi se pare ca are multa apa, ai alta reteta? sunt VARZA la bucatarie iar saracul meu sot s-a saturat sa manace numai porcarii:)))) doar omleta si cartofii prajiti imi ies klumea

  11. Bianca

    Avem si noi vas roman de vreo 7-8 ani si isi merita banii, mancarea gatita in el iese ff buna. In principiu facem pui si sarmale, ies divine.

    Sa-l stapanesti sanatoasa si la cat mai multe retete care sa-l includa 😀

    Te pup,
    Andra.

    PS:
    @Oana, prin Bucuresti nu am vazut, dar pe la bazar prin statiuni e plin.

  12. Anonymous

    Raspuns pentru Oana: incearca in piata Obor.

  13. hypnotized

    astazi le-am terorizat pe colegele de birou cu retetele tale. sper sa reusesc sa fac astazi lasagna sau daca mai gasesc vasul roman la mama
    acasa fac pui. am incercat cateva din retete si am avut succes!

  14. coucoux

    Felicitari Teo! Am citit despre blogul tau in Dilema si venind sa-ti fac o vizita ad-hoc n-am fost dezamagita defel. Am sa revin. M-ai inspirat

  15. renata

    pt ca puiul cu smantana si ciuperci s ava iasa bine, nu mai folositi ou acesta coaguleaza.iar samntana folosita sa fie una cu continut mare de grasime peste 20%.intr-o cabna puneti 3 sferturi din ea lapte si amestecati cu 2-3 linguri de faina iar dupa ce a scazut toata apa de la pui si ciuoperci, amestecati laptele cu smantana si turnati in vas.iar ca si cantitati eu folosesc pt 2 piepti de pui cca 700gr smantana.sper sa va iasa!

  16. Melianda

    Nu am mai gatit de mult ceva in vasul roman, si ce delicii ies in el…yammyyyyy.Te asteapta la mine pe blog cateva premii, o seara buna iti doresc!

  17. arata foarte bine puiul.cand or veni si la noi un targ cu astfel de obiect o sa-mi cumpar.bafta la retete.

  18. Teo’s, te astept cu un premiu pe blogul meu, te pup si te astept sa-ti ridici premiu.

  19. mariga

    in bucuresti se gasesc vase romane la magazinul cora

  20. Anonymous

    Am si eu un vas roman si mi s-au lipit legumele de marginea vasului.Am vazut pe net ca multi spun ca nu se lipeste,dar la mine s-a lipit.Teo,la tine cum e? Trebuie sa fac ceva in mod deosebit pt.a nu se mai lipii? De tinut in apa l-am tinut…
    Natalia TM.

  21. maria

    Delicios! si eu am un asemenea vas si sint incintata de el. Eu l-am cumparat in Timisoara la o expozitie si l-am transportat in America , cu mari emotii sa nu se sparga. Am avut noroc si vreau sa spun ca este grozav. Anul acesta incerc sa mai procur unul daca reusesc. Felicitari pentru retea . Maria

  22. Imi aduc aminte ca am vazut vase romane la Targul Olarilor din Sibiu, m-am tot invartit pe langa ele, dar eram destul de sceptica si in final n-am cumparat, data viitoare nu el mai ratez!
    Oare nu se poate folosi vasul de Jena in loc cel de roman?

    Merci!

  23. Anonymous

    eu am cumparat vasul de la o alimentara,dar atentie sunt de mai multe feluri,al meu este diferit fata de cel ce la postat TEO ,dar sunt practice si dau parca un gust aparte mancarurilor,eu fac des in el rulouri din ceafa ,umplut cu ore,carne macinata si cascaval si este mai bun la gust decat in vasul de JENA.AM incercat si reteta de pui in vas roman postat de tine TEO.MULTUMESC DE RETETELE TALE CARE MA INSPIRA DE MULTE ORI.ELENA

  24. Anonymous

    Buna la toata lumea. Am si eu de doua saptamani un vas roman. l-am luat ca sa fac indeosebi sarmele in el. Acum nu stiu cam cate sarmale mi-ar incapea in el. Al meu este de cea mai mare dimensiune. L-am luat de la Bran si as avea nevoie sa imi iasa 150 sarmale in el ca as avea de facut un parastas….

  25. Sophiestricata

    Alexa, cum să îl înlocuieşti cu vas de jena? E cu totul altceva. Principiul vasului roman este că, fiind din lut, absoarbe apă (îl scufunzi în apă cu 20-30 de minute înainte). Toţi aburii ăia rezultaţi gătesc mâncarea şi am văzut reţete în care nu trebuie deloc ulei.

  26. Anonymous

    Se găseşte în Cora, 72 RON cel mare, cca. 50 RON cel mic. La "origine", în Covasna, vasul cel mare costă cca 45 RON.

    Pentru LLAAVVIINNIIAA: După folosire, îl laşi la înmuiat în apă caldă, apoi cureţi toate resturile de mâncare cu o perie de plastic. La sfârşit, îl freci bine cu sare şi apă, cu un burete curat, apoi îl laşi să se usuce.

  27. Da si noi avem vas de cativa ani si mancarurile ies super bune in el.Sa incerca-ti o carne de vita batrana sa vedeti ce super iese,in tava sau alte vase nu ai avea sanse sa o mananci.Sau sa face-ti ciorba de fasole cu ciolan,dar la asta trebe sa puneti o tabla groasa pe flacara si o tigla de Sighisoara ca sa nu se crape vasul .

  28. Stefania

    Acum am observat ca am facut 2 retete de pe acest blog, care mi au iesit extraordinar. Aceasta e prima si a doua e prajitura televizor. Foarte buna descriere a retetelor, iti multumesc Teo!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.