Vărzari cu varză dulce

Nu stiu ce m-a apucat in ultima vreme, dar mi-era dor de mancarurile traditionale, amprenta casei noastre, mancarurile ce imi aduc aminte de copilarie. Totul a pornit de la faptul ca toata saptamana trecuta a fost Buni la noi, ca sa ma ajute sa fac curatenie (vorba aia, “imi pregatesc cuibul”) si ei nu ii plac prea mult mancarurile exotice, asa ca am lasat WOK-ul deoparte, am uitat de paste carbonara si pizza cu nu-stiu-ce si am gatit pe gustul ei.

Si pe gustul nostru, de altfel. Varzarii i-am facut impreuna, pentru ca pe mine ma oboseste foarte tare framantatul momentan, asa ca Buni a fost “framantatorul sef” :)) Deci, din categoria retete culinare a la Buni, prezentam: Varzari cu varza dulce!

Ingrediente pentru aluat:
– 1 kg de faina
– 300 ml de lapte
– 1 1/2 cub de drojdie proaspata
– 2-3 oua (depinde cat sunt de mari) + 3 galbenusuri
– 3 linguri de zahar
– 2-3 linguri de ulei

Punem faina intr-un vas larg faina si in mijlocul ei facem o adancitura in care punem drojdia proaspata pe care o maruntim bine bine. Peste drojdie turnam putin lapte caldut (75 de ml sa zicem, dar eu pun ochiometric). Amestecam bine si lasam maiaua sa dospeasca. Cand maiaua a crescut, adaugam ouale, restul de lapte caldut (nu fierbinte, pt ca nu mai creste) si zaharul si framantam bine bine, un aluat elastic.

Se framanta aproximativ 30 de minute pentru a fi foarte omogen (acum intelegeti de ce a framntat Buni si nu gravida in luna a 9-a? ). Cand aluatul se desprinde de vas, punem si putin ulei, ca sa lucram mai usor cu el. Acoperim vasul si il punem la un loc caldut si il lasam sa creasca pana cand isi dubleaza dimensiunea. Pentru a-l pune la cald, eu asez vasul pe corpul de langa aragaz si aprind cele doua ochiuri de langa vas.

UN EXEMPLU PENTRU CELE EXPLICATE MAI SUS GASITI LA RETETA DE PLACINTE, CHIAR DACA DIFERA CANTITATILE !

Cand aluatul e dospit, il impartim in mai multe parti egale, pentru a lucrea mai usor cu el. Pe o planseta unsa cu putin ulei, intindem o foaie din aluat, taiem patratele si punem in mijloc umplutura de varza. Impaturam ca un plic, ungem cu galbenusurile frecate bine, punem varzarii in tava unsa cu putin ulei si dam la cuptor pana devin aurii.

Ingrediente pentru umplutura:
– o varza mareeeee
– sare
– piper
– cimbru
– o ceapa (este optionala)
– ulei cat cere compozitia

Tocam varza, o asezam intr-un vas mare, o saram bine si o strangem in pumni. O lasam 20-30 de minute sa se inmoaie. Taiem si ceapa marunt si o calim impreuna cu varza in ulei, pana cand varza devine translucida. Condimentam si… GATA!

Varzarii se pot impacheta in diverse forme, insa eu ii fac de obicei asa, varzari-plic 🙂 Secretul este sa nu faceti pe Canutza om zgarcit in ceea ce priveste varza! Puneti acolo sa se simta gustul, ca doar le zice “varzari” si nu “aluati” !

9 Comments

  1. yoda TV

    Hmmm, eu care nu mananc la ora asta, mi s-a facut foame,dar de unde sa mananc eu mancare la la Buni ?

  2. dana2dor

    Super varzarile tale! Eu nu am facut niciodata, dar ale tale m-au convins sa le testez. Felicitari si te anunt cand le voi face si eu.

  3. BUNA TEO …
    vreau sa te felicit ptr absolut toate retetele cu care ne incanti zi de zi .. Vreau sa iti spun ca am facut nenumarate .. si am primit laude din toate partile. Am reusit chiar sa impresionez 50 de invitati numai cu bucatele tale… SUPER… Bravo !!! Felicitari ptr bebe si sa dea Dumnezeu sa fie sanatos si frumos … iar tu sa iti mai aduci aminte din cand in cand si de noi … si sa ne mai scrii cate o retetuta , ptr ca vei fi cu totul acaparata de cresterea bebelului … ( stiu cum e si de aceea spun ) . Va pup si pe tine si pe pitic/a 😀

  4. ciao Teo. am fost foarte placut suprinsa cand, cautand pe net o reteta am descoperit blogul tau:)mereu ai fost o persoana inventiva, asa ca nota 10 de la mine pt blog. ca sa nu mai vorbesc ca am scapat de stresul ”Ce fac azi de mancare?” cel putin pentru o perioada. si ionut e fericit ca nu mai mananca numai manacre de cartofi:))te pup si ai grija de voi. PAULA

  5. Yoda, mai sunt fix 2 bucatie…daca te grabesti,…mai prinzi! 😀

    Dana, neaparat sa imi spui cum ti-au iesit! Desi nu ai cum sa ii gresesti, ca e f simpla reteta! pupici

    Oana, mersi mult! Mi-am facut o strategie: am pus legume la congelator, am stoc de carne etc, ca in momentele in care bebe doarme sa ma apuc repede de ceva de papa. Nu pot sta departe de bucatarie :"> p.s. o sa fie pitic 🙂

    Paula, te pup mult mult si mi-e dor de tine :*:*

  6. Pitic … atunci sa fie sanatos si sa aiba succes la fete ( neaparat sa il inveti sa gateasca… )!!! App … am facut ultima oara crispy strips …. si au iesit nebunie … acum astept nerabdatoare o noua reteta de care sa ma apuc ! Te pup si te rog nu mai lua in seama toate rautatile …

  7. Anonymous

    Buna Teo. Cred ca ne-ar fi de mare ajutor sa ne spui si cate portii rezulta (cu aproximatie) conform gramajelor ingredientelor folosite. Mi-ar fi de mare ajutor, caci de multe ori gatesc prea mult si apoi ne luam cu alte feluri de mancare si vechile trebuie aruncate. Sfat valabil pt toate retetele (dupa ce gatestesti, la sfarsit, te rugam sa ne spui si noua cate portii ti-au iesit).
    Apropo, felicitari pentru blog. Si multa sanatate bebelusului.
    Alina, tot din Cj

  8. Alina, merci de sfat. Nu ma gandisem la asta pana acum. O sa incerc pe viitor sa scriu cate portii ies din retete…

  9. Gabriela

    Ciao Teo.E prima oara cand intru pe blogul tau l-am descoperit abia acum,si vreau sa-ti spun ca am vazut cateva retete de ale tale si mau incantat foarte mult.cat despre varzari am facut si eu acu cateva zile, sant super bune,numai ca eu nu le-am dat cu ou deasupra si nau avut aspectul auriu.FELICITARI!numai bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.