Ciorbă de fasole boabe

O masa obisnuita de Vineri, in familia noastra, consta de obicei in ceva de post. Desi nu toti tinem post, se gateste oricum ciorba de fasole boabe, fasole batuta sau salata orientala. Eu am facut ciorba de fasole la cererea sotului care este absolut innebunit dupa ea si in ciuda faptului ca suntem niste carnivori veritabili, el prefera ciorba de fasole de post, fara ciolan afumat. Daca ar fi dupa mine, as manca numai ciolanul afumat.

Ingrediente:
– 1kg de fasole boabe
– o telina mica, cu tot cu frunze
– 2 morcovi
– o cana de bulion
– 2-3 linguri de faina
– 100 ml de ulei
– tarhon
– sare

Daca fasolea e din anul acesta, nu o fierb in mai multe ape, ci o las in apa peste noapte si apoi doar schimb apa si o pun la fiert. Daca fasolea e mai veche, pe langa faptul ca o inmoi peste noapte, o fierb in 2-3 ape. Acum am avut fasole proaspata, asa ca am pus-o direct la fiert impreuna cu morcovii taiati rondele si telina taiata in doua.

Fasolea proaspata fierbe destul de repede, a mea a fiert in aproximativ o ora. In cazul in care faceti fasole cu ciolan, ciolanul se pune la fiert in acelasi timp cu fasolea si zarzavatul. Separat, preparam rantasul: incingem uleiul, amestecam bine cu faina avand grija sa nu se facem cocoloase si rumenim putin faina. Apoi stingem cu bulion si tinem rantasul pe foc, amestecand in continuu pana cand capata consistenta. Turnam rantasul peste fasole, potrivim de sare, punem tarhonul si mai lasam sa dea cateva clocote.

Cam asta e reteta pentru ciorba de fasole boabe, asa cum se gateste in zona noastra, si ciorba nu era completa daca nu ziceam ca se mananca cu ceapa rosie, ceapa de apa, din cea care pisca mai putin. Eu tai ceapa pestisori, o pun intr-un prosop curat, o presar cu sare si o strang bine in pumni. E absolut delicioasa! Pofta buna!

25 Comments

  1. Anonymous

    buna teo….poate n-o sa-ti vina sa crezi, dar te citesc de cateva ori zilnic…..tine-o tot asa!!!!gabriela cristea, bucuresti

  2. Mersi gabriela! Acum ma chinui sa adun toate retetele si sa la posteze sotul meu, sa nu va las in aer cat timp sunt in refacere 🙂

  3. Bianca

    Teo,imi spui si mie te rog de care tarhon pui in ciorba ta?E tarhon in otet?

  4. Bianca, fie pun tarhon proaspat, fioe tarhon uscat, insa cumpar numai de la tarani sau aduc de la tara, pentru ca cel uscat din comert nu are nici un gust.

  5. Anonymous

    Felicitari ai niste retete super.Pe mine personal ma ajuta foarte mult blogul tau.Eu sunt mai incepatoare intr-ale bucatariei asa ca merci de ajutor:)

  6. DiAnais

    Oare se poate face si cu fasole bruna? Eu am cumparat o punga …de curiozitate si acum nu prea stiu cum sa o prepar. Nu ai prin tolba ta o reteta minunata si cu fasole bruna? 🙂

  7. Marcel

    si pe mine ma ajuta foarte mult 🙂 sunt un begginer in ale gatitului dar invat multe din acest blog multumim teo.

  8. Anonymous

    Buna, felicitari pentru blog. Si eu sunt incepatoare in ale bucatariei…si voiam sa te intreb apa cam cata pui? Nu de alta dar sunt mai neindemanatica…si daca ceva poate merge prost la mine clar va merge:)))

  9. Apa sa depaseasca fasolea cu 2-3 degete, si sa mai adaugi pe parcurs, ca sa se mentina nivelul constant la apa.

  10. Anonymous

    Buna TEO…
    Am gasit pagina intamplator pe net… si nu pot decat sa ma bucur. Ai niste retete extraordinare… Am insa o intrebare… Am incercat ciorba de fasole… dar nu cred ca mi-a iesit rantasul bine. Poti sa precizezi aproximativ cantitatea de ulei si cea de faina care trebuie folosite…???
    Multumim pentru tot…! Sincer imi lasa gura apa…! Salutari din Canada!

  11. SIncera sa fiu, niciodata nu am masurat la rantas, dar am o tigaie cu diametrul de 9 cm si pun ulei cat sa o acopere in intregime si stratul sa aiba cam 2-3 mm grosime. Faina pun cate 3-4 linguri, cam asa. COnsistenta trebuie sa fie cea de smantana dulce (cea pt frisca), sa curga, dar sa fie totusi dens.

  12. Anonymous

    Buna! Am inteles ca rantasul nu este sanatos delco,din pacate:) ..nu crede-am ca o sa pot sa renunt sa gatesc fara rantas folosind asa zisa ` ingrosala` smantana cu faina! dar am reusit…si ma simt mai bine! va recomand si voua! oricum ciorba de fasole fara rantas nu e ciorba 🙂 dar pentru cei ce au probeleme cu stomacul asu cu fierea e mai sanatos sa renuntam la rantas. Te pup teo, sper ca nu e cu suparare!

  13. Anonymous

    Cred ca este foarte gustoasa, si eu fac asa ceva,dar, sa-mi fie cu iertare, ciorba ta e de fapt o supa de fasole, mai ales ca-i faci rantas care, inteleg ca se practica in zona d-voastra. De obicei ciorbe sunt cele pe care le acresti cu ceva… bors, otet sau lamaie. Restul sunt supe!

  14. Anonymous

    Ia cauta ma-ta anonimule care e diferenta intre supa si ciorba!! Asta este cu siguranta o ciorba,si nu una obisnuita, ci una minunata. Supa este supa crema sau supa de pui, adica in supe nu se lasa zarzavatul taiat mic sau prin razatoare ci fie se paseaza,fie se scoate. In ciorbe zarzavaturile raman inauntru. Multumim Teo de retete. Sa stii ca e f buna si fara rantas.

  15. Asa… acum ma apuc si eu sa fac pt prima data in viata mea o ciorba de fasole… 😀 Si cum am vazut ca ai multe retete cam ca la mama acasa, o sa o incerc pe a ta, Teo! Tine-mi pumnii! =)) Te anunt ce a iesit… 🙂

  16. Anonymous

    Buna! Am si eu o intrebare: ceapa nu se pune si in ciorba?

  17. SI EU O INACRESC PUTIN SI NU PUN BULION…ESTE O CIORBA CATEGORIC!SUPA SE FACE IN PASARE,FARA BULION,RANTAS…ETC.SPOR LA GATIT TUTUROR!

  18. Anonymous

    mama ce ciorbita buna mio iesit …super reteta (chear akum am terminat abea astept sa manac )team pupat

  19. Anonymous

    in loc de tarhon incercati cu o crenguta de busuioc pusa un oala dupa ce iei oala de pe foc.E mult mai gustoasa asa! GARANTAT.

  20. Anonymous

    ..super buna..am facut si eu…mai ales cu ciolan 😛

  21. Anonymous

    De ce gatesti cu rantas? Face rau la stomac.
    Eu sunt din secuime si cand fac ciorba de fasole cu ciolan, tai bucatile de carne si le calesc separat cu ceapa, apoi pun apa sa fiarba, adaug la sfarsit rosii din sticla Olympia. Aceasta compozitie o pun peste fasolea aproape fiarta (nu se intareste de la rosii) adaug tarhonul si un catel de usturoi necuratat, dar spalat (pe care apoi il scoti). Iese f buna si fara rantas.
    Bafta, la mancat ca la noi!!

  22. In Ardeal se gateste cu rantas. Dar este intr-adevar destul de greu la stomac. S epoate inlocui insa cu 2 linguri de faina si amestecate cu o lingura de apa si le pui in ciorba direct, fara sa le calesti ca si pt rantas.

  23. Larisa

    Buna Teo!Sunt foarte incantata de site-ul tau.Am apelat de multe ori la ajutorul lui si o voi mai face cu siguranta.Apropos de ciorba de fasole,oare pot pune la final smantana cu ou?

  24. teo,acuma fac ciorba favorita a sorului meu:D !!!mersi pt reteta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.