Desi multa vreme am crezut ca briosele nu pot fi decat dulci, m-am gandit sa incerc sa incerc si varianta de briose sarate, ideale ca aperitiv, fiindca am gasit o reteta simpatica in revista Ioana.. am adaptat-o la ce imi place mie sa mananc si am ajuns la varianta asta:
– 200g de taietei, eu ii prefer pe cei de la Rolton in primul rand pt ca au timpul de fierbere f scurt (2 min) si in al doilea rand pt ca sunt paste cu ou.
– 200g de sunca presata
– un borcan de legume mexicane de la Bonduelle
– un borcanel de smantana (200g)
– 5 oua
– 200g cascaval ras
– o ceapa mica
– un praf de copt
– condimente: sare, piper, vegeta si neaparat patrunjel, ceapa verde uscata
Intr-o tigaie cu putin unt, se calesc legumele mexicane, ceapa taiata marunt marunt si sunca, condimentate bine. Taieteii se fierb separat, dupa instructiunile de pe pachet. Intr-un vas batem ouale ca pt omleta, adaugam smantana si cascavalul ras (puteti lasa 2-3 linguri de cascaval si pt ornat, dar nu e musai) plus praful de copt. Stoarcem bine taieteii si ii amestecam cu legumele calite cu sunca si cu sosul de ou, smantana si cas. Condimentam dupa gust cu verdeturi. Ceapa verde uscata (cea de la Kotani, este foarte aromata si va da o aroma deosebita). Tapetam formele pt briose cu hartia specifica si le umplem cu compozitie, chiar si peste marginea hartiei. Le lasam la copt cca 30 de minute.
La sfarsit ne bucuram de niste briose viu colorate, de asta le si zice “mozaic” care sigur fac furori la invitati.
Arata senzational de bine, cred ca voi intra serios in bucatarie in weekend:)).
arata superr , ma bucur ca mai sunte fete care sunt atente las de4tali , foarte ingenioasa ideea ta cu acest model explicit de retata
Cristi, iarta-ma ca nu am ras[uns pana acuma…neglijenta de blogger :p Sa mai vii in vizita la mine, este bine primit!
arata bestial aceste briose…gatesti super!
cautand ceva bun de mancare am apelat la net si din intamplare am descoperit bloggul tau.briosele sarate mi-au atras atentia in mod special si cred ca o sa le incerc si eu,desi te felicit pt toate retetele si pentru ca folosesti bloggul pentru ceva util.
Si eu vreau sa incerc asta…dar imi trebuie forme. Hmmmmm, abia astept sa incerc reteta, arata foaaaaaarte bine!
Alina
Alina, daca ti-e foarte pofta si nu mai rezisti pana iei formele sa stii ca poti turna intreaga compozitie intr-un vas de yena si sa o coci la cuptor ca pe un sufle de paste.
Atata doar ca briosele sunt mai simpatice si mai aspectuoase insa gustul este acelasi.
oana draga, tu esti oricand binevenita si la briose si la orice altceva mai vrea inimioara ta. te cel mai pupam
Uau, multumesc mult de sfat, e grozav!
Alina
Alina, inainte sa pui compozitia in tava de yena, nu uita sa o ungi bine cu unt, astfel incat sa nu se lipeasca. De asemenea, daca vrei poti sa pui deasupra cascaval ras care o sa faca o crusta frumoasa.
Spor la bucatarit!
Trebuie neaparat sa incerc si eu…ai idee de unde pot cumpara forme?
Andreea
Chiar daca formele de silicon nu sunt usor de gasit (eu le-am luat de la un magazin chinezesc) gasesti forme siliconate pt briose la orice hypermarket..cora, auchan, carrefour etc
mie mi s ard la suprafata si in interior nu se fac …de ce oare? pls raspunde`mi:(
p.c. super site
Buna! Imi pare rau ca s-au ars, dar asta s-a intamplat din 2 motive:
1. nu ai preincalzit cuptorul..cam de cand te apuci de briose, cand incepi sa scoti din frigider ingredientele, trebuie dat drumul la cuptor, al foc mediu (180 grade).
2. ai dat focul prea tare. O data intoduse briosele, focul NU trebuie sa fie iute pentru ca atunci se coc la suprafta, se ard chiar, dar mijlocul ramane nefacut 🙁 In concluzie, focul trebuie sa fie moale, mai bine se fac mai incet decat sa se arda!
Am inteles ! Multumesc mult pentru raspuns …am incercat sa fac iar si au iesit super! Azi o sa fac si de ciocolata 🙂 Imi place super mult blogul tau e de folos ..cu poze etc ..super! Tine`o tot asa ;))
Buna Teo, iar te sacai cu intrebarile : ce inseamna “hartie specifica “? hartie de copt , sau altfel de hartie? te rog lumineaza-ma .Multumesc mult .
in cazul asta, e hartia specifica pt briose/muffins, adica hartie care s epotrivest exact in forme, asa cum se vede in poze. se gasetse la orice hypermaket
teo de cateva zile nu pot deschide site-ul tau. mai exact de cand ai atasat tortul cu ciocolata. am intrat pe o reteta de a ta prin alta metoda si dc incerc sa deschid acel tort iar se blocheaza tot. din ce cauza? irinaririna suceava
este posibil sa fie din cauza melodiei pe care am pus-o din youtube. am sters-o acum, incearca si vezi acum daca se incarca. eventual da-mi un reply aici sa stiu ca functioneaza.
merci
buna! Am o intrebare: ai idee cate bucati – briose ies dintr-o portie? ma intereseaza:) Multumesc
|Denisa
Si eu sunt curioasa daca ies 12 sau mai mute?
Am sambata invitati, vreau sa le “probez” si ar trebui sa stiu daca sa fac portie dubla.
Multumeeeesc 🙂
Le-am executat :). MINUNATA solutie pt multe guri :)). Mi-au iesit vreo 21, dar daca ma straduiam putin ieseau 24. In prima tava le-am gresit mai maricele.
buna. ai super retete. abia acum jumatate de ora am scos din cuptor briosele, am mai adaugat putin marar tocat foarte fin si ardei rosu taiat fasii subtiri pe care le-am paus deasupra….sunt super…nu ma pot opri din mancat, din pacate nu le pot manca eu pe toate :).
buna teo, sa stii ca imi plac foarte mult retetele tale si dupa ce am zapacit-o pe edith acum vin pe capul tau,:P caut retete ptr picnic, idei noi ca parca ne-am saturat de sandwichuri si salate si tortilla de cartofi, am mare nevoie de idei, daca ai timp si se poate ne-ar prinde bine tuturor cred eu, a si inca ceva : am pus gand rau la foccacia umpluta, este o reteta din italia, dupa multe incercari aseara m-am mai apropiat un pic de reteta, nu imi iese turta, painica sau cum vrei sa-i spui, heelp me plz si sper ca nu am deranjat cu nimic. pupicei si astept cu interes un raspuns , cu poze 😛 :))) pe curand, claudia
Seruuuus
Tin sa iti spun, ca azi am fost in Real, am cumparat forme pt briose si primul lucru cand am venit acasa am facut astea sarate. Cred ca de cand le-ai postat imi sta gandul la ele.
Mi-au iesit foarte foarte bune. O singura intrebare am, la prima tura mi se lipesc de hartiuta de copt. A doua tura nu. oare de ce?
Te pup tare si mersi mult de retete. Acuma ma duc sa fac inghetata de pepene galben
Roxana, cluj
ESTI GENIALA ! SERIOS . se vede ca te pasioneaza arta culinara . esti o comoara pt mine. pup
Superb!!Pur si simplu ma indeamna s-o fac! Multumim pt retete!!!
Cred ca in reteta lipseste uleiul, altfel se lipesc brioasele de hartia de copt.
Cred ca in reteta nu e nevoie de ulei, hartiile pentru briose, ca si hartia de copt sunt cerate, deci nu se lipeste nimic.
arata delicios!
super delicioasa ,am facut si am sa mai fac…..
Buna Teo! As dori sa te intreb daca aceste briose se consuma calde sau sunt bune si reci pentru ca as dori sa fac de ziua mea, dar nu stiu de cand sa ma apuc de ele.. 🙂 Multumesc!
Yummy…tocmai am terminat de facut ciorba de pui à la grec. A iesit incredibil de buna. Si rasfoind blogul tau am dat peste aceste briose. Cred ca dupa ce termin de mancat fug la Auchan sa-mi cumpar forme 🙂 Felicitari pentru ideile deosebite pe care le ai si pentru dorinta de a le imparti cu noi!Pupici
A incercat si sotia sa faca si nu a reusit sa le faca asa ca cele din poza, dar au fost destul de bune, din pacate si-a dat examenul a doua zi cu lasagna :), e mai la inceput, dar ce a facut odata sau de doua ori gresit pe urma face foarte bine.
Teo, ai putea sa imi spui, te rog, cate bucati ies dintr-o portie? Am un eveniment duminica si as vrea sa fac la aperitiv asa ceva, insa nu stiu pe cate briose ma pot baza:) Iti multumesc mult pentru raspunsul tau si pentru ideile pe care mi le dai, Te pup, Cristina
Buna Cristina, ies in jur de 15 briose, dar depinde si de cat de adanca e tava. Distractie placuta duminica!
Teo te rog sa ma ajuti!de mult timp urmaresc retetele de pe blogul tau si sunt…mmmmm 🙂 de curand am vazut la televizor o mancare,si as vrea tare mult sa imi spui daca o sti sau de unde as putea sa o gasesc.erau un fel de chiroste a caror aluat era facut din apa si faina(cred!se poate doar din atat?) si erau umplute cu salam si alte feluri de umpluturi,in plus se coc la cuptor,nu se fierb.ti-as multumi foarte mult daca mi-ai putea raspunde!la fel si burtica mea:)) sa o tii tot asa! >:D< Marya
hei Teo, esti extraordinara! ai un suflet minunat si se simte asta si din spatele monitorului! (nu prea are legatura cu nimic, stiu, dar am vrut sa te fac sa zambesti)
Semnat: doua maini stingi in bucatarie, dar fericita cand iti citeste blogul:))
Marya, nu stiu exact despre ce e vorba, dar am sa incerc sa imi dau seama 🙂 Sa iti traoasca burtica si sa fiti sanatosi :*
Elena, multumesc mult, chiar m-ai facut sa zambesc :* Te imbratisez cu drag 🙂
Teo, tocmai am terminat briosele pe care le-am facut ieri (a se citi azi-noapte, ca de aia au mai ramas pana azi) si cautam din nou reteta pe Google. Imagineaza-ti surpriza mea cand am vazut, in primele 10 rezultate date de Google, de 3 ori reteta ta, copiata cuvant cu cuvant – de fapt nu chiar.. au sters propozitia aia cu ceapa uscata de la Kotani :). Unii se pare ca vor sa se dea mari gospodine pe munca altora. Trist.
buna,
ma tot uit la reteta asta de cateva zile si nu stiu daca o pot face, desi imi ploua in gura de pofta. Problema este ca in bucataria gazdei nu gasesc tava de yena sau forme ptr briose si nu imi pot cumpara ca nu am unde sa le tin. Daca imi poate da cineva o sugestie ce vas sa folosec in lipsa celor 2, adica un vas obisnuit nu se poate folosi?
Mariana
PS: sunt un boboc in ale bucatariei 🙂
va pup si spor la bucatarit
Mariana, imi permit sa-ti raspund eu la problema cu tavile. Nici eu n-am tava pt briose si nici n-am de gand sa-mi cumpar pt ca 1. nu mai am loc prin bucatarie si 2. totdeauna fac peste 12 briose si n-am chef sa coc de mai multe ori. Solutia mea, testata deja de mai multe ori, este sa folosesti direct hartiutele pt briose intr-o tava normala. Nu prea poti sa le umpli cum ar trebui si ies mai plate, dar pe mine nu m-a deranjat niciodata :D. Un singur lucru trebuie sa ai in vedere: hartiutele sa fie de calitate (daca se poate spune asa ceva), eu folosesc de la Fackelmann (eventual pune 2 ca sa fie mai solide). Sper ca te-am ajutat.
hmmm arata ft bine cred ca o sa incerc si eu:)
Wow! Ce apetisante sunt! Clar le voi face sambata, de ziua puiului meu.! Si o sa folosesc si ideea cu ananasul, si pinguinii….
Te pup si merci mult!
au fost foarte bune. Din pacate nu am avut forme de briose (voiam sa le fac in forme de cosulete, de alea mai mici, dar am uitat formele la mama) si am pus compozitia doar cu hartie de briose. S-au cam latit si lipit (nu erau de calitate hartiutele de briose), insa nu conteaza, rezultatul a fost foarte gustos, nu a contat ca a ramas un pic pe hartie 🙂
Sunt delicioase,merita incercata reteta.
Esti o minune,Teo.
Brigitta draga, ma bucur ca ti-au placut 🙂 te pup!
pot sa pun branza in loc de cascaval?
branza de burduf, de exemplu, care se topeste, nu de alta, dar scopul cascavalului este sa lege compozitia
Pingback: Briose mozaic/Mosaic muffins | Pasiune cu gust