Pentru napolitane cumpar de obicei foile din comert insa fiti atente pentru ca sunt 2 marimi de foi: unele mari, putin mai mari decat o tava de cuptor si altele sunt mai mici cam cat tava mijlocie de la cuptor. Reteta mea este pt foile mari, pt celalalte tipuri de foi nu ramane decat sa adaptati cantitatile.
– un pachet de foi de napolitane
– 600g nuca macinata
– 4 oua
– 400g de zahar
– un unt
– 2 fiole esenta de vanilie
– 2 fiole esenta de rom
Intr-o oala mare pusa in bain-marie (respectiv intr-o oala si mai mare umpluta pe jumatate cu apa, astfel incat compozitia sa se faca la aburi) se topeste la foc ffff mic untul. Apoi se adauga ouale batute ca pt omleta, foarte incet si amestecand in continuu ca sa nu se stranga ouale. Se adauga apoi zaharul si se amesteca pana se topeste. Cand s-a topit si zaharul adaugam esentele, la sfarsit se pune nuca si se omogenizeaza bine. Se mai tine pe foc 2-3 minute amestecand incontinuu ca sa se caramelizeze compozitia.
Se ung foile cu crema in strat potrivit si la sfarsit se pune o greutate peste ele (eu pun un fund de lemn). Se lasa asa cam o ora. Atata e de spus, restu gustati voi! Pofta buna!
Da, n-am mai mancat de ani buni aceasta minunata napolitana. Ca semintele, nu te lasi pana nu o termini…cel putin asa sunt eu.
Excelenta reteta. Si pozele sunt foarte frumoase !
Multumesc, fetelor 🙂 Asta e reteta de la buni, facuta de cand eram eu mica 🙂 Hai ca va las si voua cate o bucatica…macar! Va pup
E super reteta asta! De cand o cautam! Tocmai am terminat de facut prajiturica si sunt mai mult decat incantata. Abia stept s-o gust dupa ce se si raceste. Crema este delicioasa!
Mihule draga, ma bucur ca ti-a iesit bine prajitura, am vazut pozele pe forum si nu pot decat sa te felicit!
Pupici pt tine si pt bebe :*:*
Salut,
Foarte buna prajitura, una din preferatele mele. Din pacate in ultima vreme nu am mai gasit sa cumpar foile de napolitane. Voi de unde le cumparati?
eu i-au foile fie de la kaufland sau auschan… fie de la alimentara simpla din cartier.
BUNA DIMINEATA DIN TORONTO!
Teo am o nelamurire cu dimensiunea de foi,legata de tava de la cuptor,ca sa imi pot calcula cantitatile.ce gasesc aici sint 23/29 cm.
Multumesc mult si Craciun fericit!
Buna Marlena, foile sunt f mari, din cele de 29 de cm. Mie imi ajunge sa la umplu pe acelea.
Sarbatori Fericite iti doresc 🙂
Nu ti-am mai multumit de mult pentru retete desi intru aproape zilnic sau cand caut o reteta mai deosebita… Napolitanele ies la sigur, le-am pus si un pic de esenta de migdale si au disparut in doi timpi si trei miscari… iar la o intalnire cu prietenele, ne-am recomandat reciproc acelasi blog, gospodini.blogspot.com 🙂
eu nu am mai auzit sa se foloseasca ouale intregi, ci doar galbenusurile
se folosesc ouale intregi si se pun la bain-marie, deci compozitia se leaga foarte bine. Asta e ideea unui blog culinar, sa auzim lucruri noi, sa incercam retete alternative celor pe care le stim deja. Daca incerci reteta, sa imi spui cum ti-a iesit, da?