Pana acum, niciodata nu mi-a trecut macar prin minte sa fac ciorba de burta, numai la gandul ca atat trebuie muncit pe ea incat imi pierea pofta. Apoi, am descoperit burta prefiarta si iata ca m-am incumetat sa fac ciorba de burta, si a iesit o nebunie.
Pentru ciorba de burta avem nevoie de:
– 1 kg 1/2 de burta prefiarta (eu cumpar de la Metro prefiarta si taiata fidelute)
– 1 kg de carne de vita (sau ciolane de vita…insa cum aveam carnea in frigider am folosit-o asa)
– zarzavat pt supa: 1-2 morcovi, telina, 1 pastarnac, 1-2 radacina de patrunjel
– piper boabe (verde si negru)
– 1-2 ardei iuti (in functie de cat de iute va place; se pot folosi si proaspeti si murati, eu va ofer o reteta de ardei iuti murati)
– un borcan de gogosari in otet (sau puteti face gogosari murati dupa reteta mea)
– 1 capatana mare de usturoi
– 1/2 galetusa de smantana
– 5-6 galbenusuri de ou
– 2 linguri de faina
Buuunnn! In prima faza facem asa: punem la fiert, in cca 5-6 l de apa, carnea de vita, zarzavaturile, ambele taiate bucatele, ca sa fiarba mai usor si piperul. Se lasa la fiert pana cand e gata vita.. adica vreo 4 ore, in cazul meu. Apoi se strecoara zarzavaturile si carnea de vita, iar apa in care au fiert se toarna intr-o oala de 5 l.
Daca aveti cucta (oala sub presiune) cu atat mai bine. A mea fiind dezafectata, am pus la fiert in oala normala, si deci am pus mai multa apa, pt ca vita fierbe greu si astfel apa scade foarte mult.
Separat, spalam bine burta, in mai multe randuri, in apa cu otet, pana ii scoatem mirosul. Se freaca burta cu sare grunjoasa si se taie marunt bucatile care intamplator au ramas mari. Apoi punem burta la fiert, in apa de pe vita si zarzavat. Burta prefiarta nu se lasa mult la fiert, cca 30 de minute, pt ca altfel se farmiteaza. Inacrim supa cu toata cantitatea de otet de pe gogosari. Apoi taiem fidelute ardeiul iute si cativa gogosari pt aspect.
In ultimul clocot punem si usturoiul pisat. Separat, se prepara maiaua din smantana, faina si galbenusurile de ou si se adauga in fir subtire la ciorba. Ciorba de burta se potriveste cu sare si …
…se mananca pe nerasuflate!
draga Teo, super reteta cu ciorba si placintele cu varza… absolut bestial blogul tau:) te pupa Didi
Hopa am gasit 😛 ma gandeam eu ca exista:) super… daca am timp sa stii ca ma voi apuca sa imi incerc norocul in gatit :)) daca nu am talent destul, deschid geamul si te strig, hehe
salut , sunt claudia cred ca ti-a iesit buna ciorba de burta dar am si o varianta si poate o sa incerci si tu se face mult mai repede.
Ai nevoie de :
– 1 punga burta prefiarta si taiata
– 2 catei de usturoi
– 1 ardei iute
– 2 morcovi
– 700 de grame de smantana
– putin otet-
– 4 foi de dafin
In oala pui cam 3 litri apa in care pui foile de dafin, ardeiul iute feliat subtire,toci usturoiul pe urma pui burta .Lasi sa fiarba cam 30-40 de min dupa care pui o ligurita de otet si mai lasi 5 min. Pe urma subtiezi cu putina apa smantana si o torni in oala. Separat razalesti morcovii si pe urma ii prajesti in putin ulei. La sfarsit pui morcovii un pic de sare( dupa gust)
Sambata am avut musafiri si am facut ciorba si a fost f apreciata.
cine stie poate o sa incerci si tu.
Mersi Claudia, eu sunt f deschisa spre retete noi, asa ca o sa incerc cu sigranta. Am o singura intrebare: morcovii nu sunt prea tari daca ii calesti doar? ma gandesc ca fiind razaliti se prepara mai suor, dar ma gandeam sa nu ramana tari in ciorba. Si galbenus de ou nu pui deloc?
Multu mult de sugestie :*
Livia, la urmatoare tura de ciorba de burta te strig la geam 😀 Promit!
salut, sa stii ca morcovii nu sunt tari pt ca ii razalesc pe partea mai fina si dupa ce ii calesti se inmoaie.
in legatura cu oul sa stii ca nu pun de fel.E o reteta de la o cunostinta care o face de multa vreme. O fac cand am musafiri si nu prea am timp de gatit.
super reteta m-ai salvat
eu sunt Diana si am si eu o reteta putin diferita.1 kg burta 2 cepe 2 morcovi 1 patrunjel se fierb bine se strecoara burta daca nu e taiata se taie si se pune in zeama eu pun si putina vegeta si boia destul de multa.Se taie gogosar murat se caleste un morcov in ulei incins si se da prin strecuratoare in supa apoi se da prin strecuratoare 5 catei de usturoi zdrobiti.Separat se amesteca 700 gr smantana cu 5-6 galbenusuri si se toarna cate putina supa in ea pana se subtiaza apoi se toarna toata in oalase amesteca se sareaza daca mai trebuie si cand s-a mai racit se puneputin otet pt ca daca e calda se aduna smantana.Se serveste cu mujdei si ardei iute cine mai vrea smantana isi mai poate pune.POFTA BUNA!!!!!incercati e f.buna
cand am citit reteta de ciorba de burta, mi-am adus aminte de ciorba radauţeană..se aseamana oarecum, si vad ca iti lipseste din portofoliu-poate iti este de folos:se pune la fiert pieptul de pui cu 1 morcov intreg, o ceapa intreaga si sare,iar dupa ce da 1 clocot, adaugi radacinoase(patrunjel, pastarnac, telina,iar eu pun si gogosar)-toate tocate prin robot…e mai comod.apoi calesc o ceapa si 1 morcov date prin robot si o lingura de bulion,pe care le introduc la fiert.dupa ce a fiert si pieptul de pui,se taie marnt, se reintroduce in oala,se adauga otet, usturoi pisat, patrunjel proaspat taiat marunt si smantana…toate dupa gust
draga teo…
uite o noua reteta
5 morcovi ,5 rad de pastarnac 2 de patrunjel si 5 ceape marisoare.se pun la fiert pana fierb bine dupa care le scot si sa vezi ce fac cu ele
,,,le mixez bine si le pun inapoi in oala .pun burta taiata fideluta fara sa am oase de vita,si le fierb pana fierbe burta.apoi pun smantana un borcanas de 5oo de grame.pun dupa aia 3-4 catei de usturoi pisati si vegeta dupa gust,dupa10 min asa dau un morcov pe razatoare si il prajesc si il strecor si-i dau drumul in oala apoi inacresc cu otet dupa gust dar nu prea acra ca fiecare isi inacreste at cand mananca,pun piper sare cat trebuie si gata .cand te asezi la masa ai in fata smantana ,ardei iute ,otet,sare si o faci dupa gust ,credema ca e destul de buna se nu mai pui faina pt ingrosare ca nu e prea buna[iti amintesc ca pun legumele mixate] ,,,pofta buna
Cat mai sufera Claudia… Se vede de departe ca e mult mai buna reteta lui Teo. Ma gandeam ce fel de musafiri o fi avand si Claudia…. Conteaza… NU?… Super tari ciorbele Teo. Am mai facut de pui a la greq, perisoare si burta asta…. Super tari!!! Am respectat masurile…;)
draga TEO sunt deacord cu coirba ta de burta numai ca burta prefiarta si taiata fideluta nu se mai spala cu apa cu otet si nici nu se mai freaca cu sare , pur si simplu se clateste din 2-3 ape altfel isi pierde gustul si ciorba de burta nu mai are adevarata sa valoare.
cel mai tare sait culinar..desi sunt incepatoare,acest sait ma ajutat sa fiu experta in bucatarie..recunosc k foarte mult m-au ajutat pozele..parca eram cu bucatarul langa mine..fff taree…te pupp teoooooo…sa traiesti 1000 de ani!!
draga Teo … am pus si eu in aplicare reteta ta de ciorbita … a iesit delicioasa. trebuie sa recunosc ca am preparat-o cu laptopul in bucatarie, nu care cumva sa uit sa pun ceva ingrediente.
bravo. mi-ai salvat iubita. nu intelegea cum se face dupa alte retete. ms. ciao
Ciorba de burta se face cu oase,carne de vita;nu cred ca vreo reteta fara vita o poate intrece pe a lui teo.Nu gatesc cine stie ce insa asta stiu sigur de la bucatari;nu se leaga fara vita,ramane o zeama lunga;nu se compara.
Azi am facut pentru prima data ciorba de burta si reteta ta s-a dovedit minuntata. Am respectat indicatiile tale si a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta. P.S. Nu credeam ca o sa-mi iasa asa de buna.
dece va chinuiti atita cu fertul carni de vita si dupa aia punet burta in fertura de carne?
dece nui ati lua un os simplu de vita si sa ferbeti dintro data burta cu osul de vita si abia dupa aia puteti spune ca stiti sa gatiti. daca vreti puteti contrazice nu ma supar ok?
as vrea sa stiu ce gramaj avea borcanu de gogosar si deci pun toata zeama de pe ei la o oala de 5litri?mersi mult esti de mare ajutor respectele mele alexandra
Bun Alexandra, borcanul era de 780, insa e relativa treaba, unii fac ciorba cu mai mult otet, altii cu mai putin, in functie de preferinte. Eu zic sa pui din aproape in aproape si sa tot gusti pana cand ajungi la gustul pe care il doresti.
Buna, Teo
Reteta de ciorba de burta este grozava, contine toate ingredientele pentru ca mancarea sa iasa perfecta.
Intr-adevar, nimic din ce ai pus nu trebuie sa lipseasca.
As avea totusi o singura recomandare: sa nu pui legumele odata cu vita, pentru ca legumele fierte patru ore isi pierd calitatile nutritive.
Iti urez multe succese culinare in continuare.
merge acrita si cu borsul cu smantana de la maggy! are gust excelent,chiar mai bun decat cu otet!
Bine te-am regasit, Teo!
am facut sambata ciorba asta mi-nu-na-ta si vreau sa spun ca are un maaaare defect : se evapora ! ieri, cand am ajuns de la serviciu , ma reped eu la oala in care (stiam ca )lasasem ciorba de burta si … mai era putiiiin de tot, pe fundul oalei . Ce vrei sa inteleg de-aici ? Asta inteleg : ca au "ras-o" ticalosii! Far' de mila ! Tie ti se pare corect ? – fata de mine, vreau sa spun … Pupic drag !
teo, e bunicica reteta, insa iese mult mai buna daca nu ii pui faina. incearca sa pasezi legumele fierte si sa le torni in ciorba si utilizeaza un os mare, cu multa maduva pt. ca va ingrosa foarte bine sosul. de asemenea, nu pune otetul in ciorba, se adauga in farfurie (am intalnit foarte multi oameni care o mananca fara otet). Foile de dafin (2-3) ii dau savoarea pe care o merita, incearca si ai sa vezi, e o diferenta.
duminica am facut si eu ciorbita de burta dupa reteta ta si a iesit o nebunie! toata familia m-a laudat. am adaugat si foi de dafin pt ca in paralel am folosit si o carte de bucate mai veche si am pus toata galetusa de smantana pt ca asistentul meu (sotul), care s-a ocupat cu potrivirea ciorbei, a zis "more, more!!!" :)))
blogul tau este preferatul meu! si vreau sa-ti multumesc pentru minunatele retete.
acum incerc reteta de bounty! yam-yam! si bineinteles ca asistentul da tarcoale :)))
Ce de polemici pe subiect! Eu cred ca depinde si de zonele unde locuiti fiecare. Exista cateva ingrediente de baza, restul depinde de obiceiurile culinare ale locului si mai ales ale fiecarei familii: cate oua pui,cata smantana,daca pui ardei iute,otet,usturoi etc.
super tari retetele…esti super
Reteta mi se pare foarte ok, are ingredientele toate, modul de preparare este in regula. Insa eu am o reteta de ciorba de burta de la un bucatar de restaurant si credeti-ma pe cuvant ca chiar asa este. Nu exista persoana care sa manance si sa nu faca acest comentariu. Eu pun si putin otet, si faina…nu ai cum sa nu pui otet deloc, deoarece aromele trebuie sa se impreuneze in oala. Daca pui otet doar in farfurie, o sa simti ca iti arde pe piept. Se pun de toate dar in cantitati potrivite, cine vrea mai mult otet, sau usturoi, sau piper, sau smantana, isi pune in farfurie. A, si mentionez ca o fac fara nici un fel de os de vita ( acest lucru este optional ). Si feriti-va de morcov sau legume colorate, eu pun doar albituri, inclusiv ceapa alba…pun cel mult jumatate de morcov pt gust.
Buna reteta.Tocmai ma verificam daca a aparut ceva nou in materie de ciorba de burta…
A mea are zeama din 2 kg oase cu sita taiate si muschileti de vitel.Fii mea nu mananca burta si ii ale bucatelele de vitel…
este super ok reteta…chiar iese ciorba de burta,a doua oara eu am eliminat ardeii iuti si faina iar morcovii i-am calit si am pus doar uleiul,restul(patrunjel si pastranac)i-am"blenduit"..super bine a iesit…fiecare dupa gust isi mai poate pune una-alta,de scos nu se poate..:))
Felicitari ptr. tot ce faci aici! Ptr. ca am un sot pretentios… si zilnic trebuie sa gatesc altceva, intr`o buna zi am ramas fara idei. Si.. "calarind" internetul am gasit blog`ul tau. Am incercat multe din retetele tale si… toate au fost DELICIOASE! Prima ciorba de burta am facut`o dupa reteta ta (un pic modificata, din lipsa de carne de vita am pus picioruse de porc)… i`am cam dat soacra`mi peste nas! ;))
Felicitari inca odata si.. sigur voi fi o "clienta" fidela!
Am reusit si eu pt prima data sa fac o ciorba de burta…….ti`am urmat varianta ta de preparare….cu exceptia galbenusurilor….am pus numai unul si aproximativ 400 gr de smantana…..a iesit cam light adica fara prea multa burta…..care mi`a scazut cam mult……era indicat sa pun 2 kg de burta prefearta la 4-5 litri de apa…….data viitoare o sa stiu……ufff ce mult de munca pt o ciorba ….!!! VA MULTZUMESC!!!
in primul rand nu vreau sa te superi ce o sa-ti scriu dar ciorba de burta nu se face asa . trebuie neaparat burta nefiarta deoarece are un gust specific care fara el nu iese gustul cum trebuie ,legumele si osele de vita nu trebuie sa lipseasca asa cum ai spus si tu dar la 500g de smintina se pun 8 galbenusuri de ou .se bat bine impreuna si se pun in ciorba la sfirsit dupa ce ciorba a fost bine fiearta 6-7 ore .speri sa nu te superi multumesc
Ce bine arata!
Pana nu demult nici nu voiam sa aud de asa ceva.
Acum am inceput sa si gatesc!
Bravo!
Teo carnea de vita fiarta nu se mai pune in ciorba din cate inteleg, sau?
carnea nu tendoane da…….
foare interesant acest program pentru schimb de retete de mincare anveti multe lucruri noi sau lucruri pe care le stiai dar le-ai uitat
Bună am încercat rețeta pas cu pas și doresc să îți spun ca este una foarte reușită.Felicitări!
Multumesc mult de reteta…cu siguranta o sa o incerc. O s ao gatesc sotului meu portughez care abia asteapta sa ii gatesc romaneste…O s atrag cu ochiul la blogul tau de aucm incolo si o sa arat ca si noi avem bucatarie fff buna…
Pentru cine cunoaste, si pentru cine nu, retele lui Teo se iau asa cum sunt, si nu se dau alte indicatii laterale.
Noua ne place exact asa cum le gasim aici si nu ne-am gandi nici o clipa sa modificam ceva sau sa alegem vreo alta reteta trimisa ca si comentariu de alti participanti.
DE CE? Pentru simplu motiv ca am intrat pe Teo's Kitchen nu pe google sau pe un alt site de retete de la 1000 de bucatari; tocmai pentru ca vrem unicitatea si iubirea pe care Teo o pune in mancare de fiecare data cand gateste pentru noi si timpul pretios care il acorda lucrurilor minutioase legate de postarea acestor retete aici.
Deci, nu pot sa zic decat ca nu ma incanta sa vad ca de fiecare data cineva vine cu adaugiri, modificari, rastalmacirii ale retelor ei.
Imi cer scuze pentru cei care s-au simtit jigniti.
e pe foc ciorbitza..sper sa iasa ..am niste emotiii
Bravo!!! Am facut azi tortul cu ciocolata, o minunatie…. a trebuit sa ma abtin fooooarte mult sa trec pe langa vasul cu crema pentru ca nu mai ramanea nimic, ha, ha! Extraordinat site!!! Cu drag!
sa va fie de bine, ma bucur ca v-a placut 🙂
Foarte mult mi-a placut, dar nu numai mie ci si tuturor musafirilor care au venit de sf. Ion… barbatii , in special, au avut numai cuvinte de lauda! Am recomandat site-ul si colegelor mele de serviciu, toate au fost incantate.Nici nu stii la ce reteta de praji sa te opresti, asa de apetisante sunt toate, si mancarurile…. mama mia!Sunt prezentate in asa fel incat salivam ca lupul din poveste…Esti minunata!
ciorbitza mea e pe foc…sa vedem ce va iesi,by the way e prima mea ciorbitza de burta…wish me luck
Sunt sute de retete de ciorba de burta iar reteta lui Teo este una din cele mai bune si care se tine de reteta originala de restaurant.
La popasul “Izvorul Rece” intre Sebes si Orastie pe DN 7 (E 68) am “mancat” in vara lui 2012 urmatoarea ciorba de burta:
Se pune o oala cu apa la fiert, in care dizolvam cateva linguri bune de faina, adaugam mult usturoi presat, putin otet, cateva zgarciuri taiate de pe oasele de vita fierte, sare si piper. Se seveste in castronase in care am pus o lingura de iaurt, cateva cubulete de gogosar in otet si o lingurita de morcov ras calit in ulei. Mai punem alaturi si un bol cu iaurt frecat cu faina precum si un ardei iute, sa nu zica nimeni ca nu e o adevarata ciorba de burta!
Mai are cineva astfel de “retete”?
Draga Teo, azi am facut ciorbita dupa reteta ta si a iesit super !
Multumesc!