Pentru ca ne-a luat pofta de covrigi in weekend cand din pacate n-am gasit nici o covrigarie deschisa, am hotarat sa fac covrigi cat pt o saptamana intreaga.
Ingrediente:
– 800g de faina
– 3/4 dintr-un pachetel de drojdie
– 250 ml lapte caldut
– o lingurita de sare
– o jumatate de canita de ulei
Se cerne faina intr-un vas, se face o gropita in mijloc in care se pune drojdia. Peste, se toarna laptele caldut, se marunteste drojdia in lapte si se framanta un aluat elastic. Se adauga sarea si uleiul si se framanta bine bine, pana cand nu se mai lipeste deloc de maini si se lasa la dospit cca o ora intr-un loc caldut.
Dupa ce aluatul a terminat de dospit, incepem sa modelam covrigii, marimea si grosimea fiind la alegere, apoi ii mai lasam la dospit gata modelati, inca 15 minute. In prealabil punem la fiert o oala mare cu apa. Dupa cele 15 minute de dospit covrigii se oparesc in apa fiarta, 1-2 minute fiecare, apoi se aseaza in tava, se presara cu mac sau susan si se dau la copt cca 20 de minute, la foc potrivit.
Dupa cca 15 minute, se pot intoarce si pe cealalta parte, pentru a fi mai crocanti. Pofta mare si nu uitati ca sunt un preparat perfect pentru zilele de post.
Parca le si simt gustul asa sunt de bune pozele :)). Mie imi fac cu ochiul cele cu susan pt ca macul nu mi-e prieten deloc.
Super reteta,chiar asta seara vorbeam de covrigi(de aceea am si inceput sa caut pe net:)!Multumesc daca ai putea specifica ce greutate are pachetul de drojdie,ca aici are vreo 30-40 de grame cred.
Multumesc de apreceri 🙂 Drojdia pe care am folosit-o la covrigi e in pachet de 50 g 🙂
Spor la covrigarit, te mai astept in vizita!
pt post? dar are lapte
Da, post, pentru ca eu sunt greco-catolica… si postul se tine doar fara carne. Oricum, laptele se poate inlocui cu apa calduta si atunci chiar este o reteta de post, fie el chiar si ortodox.
Buna! Sunt sigura ca am sa fac covrigii tai doar ca am sa-i fac doar cu susan si cu sare! Eu sunt din Ardeal si aici se fac niste covrigi subtiri, opariti si apoi copti ca ai tai, doar ca deasupra se face un amestec de faina su multa sare si apa, ca o pasta, care se pune pe ei si cand sunt gata acea sare devine elstica. YUMMY!!! Sunt tare buni! Mersi pt reteta!
cum iti ziceam si pe alt forum… am facut cu susan. bun, bun!
multumim.
(acu’ sotul meu vrea sa deschidem covrigarie la geamul din bucatarie si sa vindem la copiii din spatele blocului… 😛 )
Yami yami cat de bine arata covrigii!!Deja am pregatit aluatul si acum sta la crescut.O sa revin sa-ti spun cum au fost.pup si sa ai o zi minunata.Esti cea mai buna si incerc retetele tale cu cea mai mare incredere
Spor la modelat covrigi! Sa imi spui cum au iesit!
Anki…tot nu;s ca si covrigii de la Nimbus…dar merg!
Teo …covrigi au fost superbiiiii!Nu mai mancasem de 6-7 ani de cand am plecat din Romania!Multumesc mult si iti doresc sarcina usoara
covrigeii nu sunt buni! sunt FANTASTICIIIIIIIIIIIIII! Sunt extraordinari si asa de mult imi placcccccccc!
Teo esti un GENIU!!!!
AndreeaR
De abia astep sa ii fac!Am fost si mi-am luat ce-mi trebuie si ma apuc de ei.Problema e ca nu am mac…dar nu asta conteaza.Multam fain pentru reteta.
Numai mie nu mi-a iesit bun aluatul?
Nu stiu ce am facut dar mi s-a parut ca faina era prea multa pentru ca aluatul s-a ingosat foarte repede si era deja aproape tare si mai aveam inca faina multa. Si atunci, colac peste pupaza am pus uleiul si atunci chiar ca nu a ramas elastic aluatul! Ce am facut prost?
Adriana, nu-mi dau seama unde ai gresit.. eu respect aceeasi reteta de foarte mult timp si niciodata nu am dat gres.
Nu-mi iese aluatul,e prea multa faina,ce sa fac?Sunt in Italia si aici nu se gasesc covrigi ca in Romania.Ajutoooor!
imi pare rau sa va spun, dar daca 800gr de faina vi se pare mult, inseamna ca nu stiti sa faceti aluat dospit. aluatul dospit se framanta foarte mult pana cuprinde faina, eu il framant si o jumatate de ora.
puteti modifica reteta cum credeti, din partea mea puteti pune si 200gr de faina dar va garantez ca nu ies covrigii.
am reusit si eu in sfarsit.mi-a iesit cam tare aluatul dar pentru o incepatoare ca mine prin bucatarie …comestibil 🙂 foarte buna reteta mai ales ca nu mai stau in Bucuresti si aici in Satu Mare nu exista asa ceva…covrigii cu care eu am crescut… excelenta reteta.Felicitari
Nu am drojdie proaspata, ii pot face cu drojdie uscata……..sant in Spania si aici nu au covrigi si nu-ti spun ce pofta am, mai ales dupa ce am vazut pozele ……..arata excelent!!! Vreau sa incerc reteta ta!!!
pentru toti cei care sunt in spania gasiti drojdie proaspata in mercadona intrebati de levadura fresca daca nu stiati este la fel de buna
Se poate folosit si drojdie uscata… dar sa urmaresti instructiunile de pe pachet atunci cand o folosesti.
teo,esti o minunatie la casa omului,si eu am facut covrigii cu drojdie uscata,ca sunt tot in Spania,si mi-au iesit,pt ca un pliculet de drojdie uscata e echivalentul a 25 de grame de drojdie proaspata…iar cu aluatul sa stii ca am avut si eu pb,dar am mai adaugat vreo 50 ml de lapte si a iesit perfect,poate depinde si de cat lichid absoarbe faina…nu stiu,ca nu ma pricep,e prima oara cand framant ceva 😀
Si vroiam sa te intreb ceva…mie mi s-au cam lipit de tava,desi i-am pus in tava de la cuptor,cum ai facut si tu…oare de ce? focul a fost potrivit…
inca o data te pup si sa-ti dea D-zeu sanatate tie si mamei tale ca te-a adus pe lumea asta de mancaciosi si pofticiosi :*
Faina difera de la tzara la tzara, de aceea s-ar putea sa fie probleme. Mama imi spune 😛 ca faina de aici e mai elastica , nu absoarbe multa apa, e muuult diferita fatza de faina din Ro. Adaptati reteta in functie de cum se “comporta faina” :).
P.S. Avem atat de multe optiuni in tarile in care traim, dar ca in Romania nu gasim nici covrigi, nici paine, nici mezeluri, nici…nici…
off… mi s-au lipit covrigii ingrozitor de tava…what did i do wrong???
signed: a big fan!
Eu am postat ultimul comentariu si revin. Am facut covrigi de 2 ori si au iesit fantastici! Daca reteta e fantastica, rezultatele sunt pe masura! A doua oara au iesit si mai buni, i-am facut mai grosuti, exact ca la covrigarie, i-am uns cu o pasta de faina+sare-reteta de la un comentariu anterior – mac, iar dupa ce i-am scos fierbinti din cuptor,i-am uns cu putina miere…SUPER!!!
Unele fete se plangeau de consistenta compozitiei, trebuie sa adauge lapte,faina in functie de cum simt coca. Nici la mine nu prea s-a legat, era faramitzata :P, dar cum necum am adunat-o si, surpriza!, dupa ce am pus la crescut, coca era pufoasa, pufoasa
In cazul in care se lipsesc covrigii, poti sa ungi putin tava cu ulei sau ulei spray!
ma bucur ca ti-au iesit buni covrigii! asa trebuie, sa adaptezi reteta dupa gusturile & preferintele tale! 🙂
te rog poti sa afli reteta de la covrigi cu nuca si miere ,eu acesti covrigi i-am mancat in alba iulia erau foarte gustosi. reteta ta am sa o incerc pentruca imi plac covrigi cu susan si din acestia am mancat in sebes.sper sa-mi reuseasca.
nu am facut niciodata, insa am sa caut o reteta buna si am s-o scriu pe blog. Promit 🙂
Am facut si eu covrigii, au iesit nemaipomenit de buni. Pina seara n-a mai ramas nimic, i-am mincat eu cu sotul pe toti. ( e drept ca eu am facut din 500 g faina ).
Teo, sa stii ca faci o treaba foarte buna cu blogul tau; pe linga faptul ca retetele sint bune, are si un farmec anume, te face sa-ti vina chef sa gatesti diverse chestii.
Irina
Cum sunt de post cu lapte?
buna….de 2 zile am devenit maaareee fan al blogului tau….sh ma tentat reteta asta pt k adooor covrigii…desi am 17 ma rog fac 18 peste 2 luni imi place sa gatesc….asa sa ma intorc la covrigei…avand in vedere k nu am gasit mac am adaptat reteta in functie de ce aveam prin casa sh am urmat reteta ta insa am pus doar susan si peste miere care s a caramelizat sh au iesit deliciosi fratele meu a papat 5
Se poate folosii si drojdie la plic?
foarte buni….sunt in spania…..drojdie proaspata se gaseste in MERCADONA
mama, Teooo…sunt graviduta si sunt departe de tara si mi-e pofta de covrigi…vreau drojdie , vreau covrigi ACUM…
felicitari pentru blog, am facut cateva retete de aici si au iesit super.
Buna fetele sunt Elena sunt in italia de 3 ani si vb cu mama mea care e in Constanta intr'o zi mi'a zis ca cumparase covrigi ..am cautat reteta am facut… si au iesit super buni .multumesc mult
Buna, Teo! Vreau sa fac si eu saptamana asta covrigii acestia, dar am o nelamurire in privinta drojdiei. Spui 3/4 dintr-un pachetel; intrebarea mea este daca te referi pachetul clasic sau la cubuletele acelea mici. Multumesc frumos si spor la bucatarit! 🙂
"O jumatate de canita de ulei" cati ml inseamna? Multumesc.Dorina
Dorina, inseamna ca folosesti ulei atat cat iti trebuie pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai este lipicios.
La mine a intrat o jumatate de cana de cafea.
si in spania este drojdie cruda in mercadona , in unele ahorra mas si chiar la panaderie cereti levadura para pan
super-super tare reteta, nu-s o gospodina dar mi-a iesit din prima incercare si pentru asta promit c-am sa mai fac. multumesc
"Pofta mare si nu uitati ca sunt un preparat perfect pentru zilele de post."
!!!…cu laptele ala din retata bagi lumea in pacat…
Am mai spus de 4 miliarde de ori, anonimule, sunt greco-catolica. Tu nu iti faci pacate cand arunci cu venin in mod gratuit si anonim?
Buna Teo, acum fac a 3 a oara covrigii tai…prima data mi au iesit super, a 2 a oara asa si asa,oi fii facut io ceva gresit….da a 2 a oara imia duc aminte ca am pus mai mult lapte pt ca era nevoie….si acum am pus vrep 100-150 ml lapte in plus, prima data nu mia duc aminte cat am pus.Tie iti ies doar cu 250 ml, pt ca este multa faina?
Mersi fain,Vlad.
Vlad, ti-as recomanda in cazul asta sa pui faina "dupa ochi"… adica sa pui 250ml de lapte si apoi faina cata ia aluatul, respectiv sa-l framanti pana devine elastic si nu se mai lipeste de degete 🙂
Eu asa fac reteta, exact cum am scris in reteta si nu am avut probleme.
Astept sa-mi spui cum ti-a iesit!
Mi-au eisit bune…putin nesarate…trebuia sa fii pus mai mult…dar data viitoare o sa mi folosesc "instinctul" adica ochiul :)) si o sa vedem ce iese.
Maine fac gogsile tale cu cioco…abia astept; apropo, glazura eu ma gandeam sa topesc 2 ciocolati si sa pun putin lapte sa fie mai moale…tu faci glazura cu zahar sau cum?
Mersi mult,Vlad.
Am facut si eu, au iesit suuuper. Dupa ce am citit comenturile voastre in care spuneati ca vi se lipeau de tava, i-am pus pe gratarul de la aragaz si nu am avut probleme.. super buni . Multumesc Teo pentr reteta.
Am facut si eu azi covrigii, mie nu mi s-au lipit, i-am lasat sa se faca mai si au fost usor de intors. Sunt deliciosi. Multumesc pt aceasta reteta.
multumesc pentru reteta TEO.Am incercat si eu astazi dar, mi s-au lipit la prima tava, la adoua tava am pus hirtie,ii am in cuptor.si i-am facut si putin c-am nesarati.la a doua tava am pus sare pe deasupra lor.este pentru prima data care fac covrigi.suntem in spania si ne-a venit pofta de covrigi,ca nepotii nostri au fost la focul lui sumendru,si au adus acasa la mama covrigi si ne ziceau ce buni sunt.noi suntem din mioven- arges si la noi de sf.dumitru se face acest foc.oricum iti multumesc mult pentru reteta .te pup
foarte gustosi
dar e cam multa faina]
Cu aceasta reteta cati covrigi pot iesi? Vreu cativa de pofta…Pot injumatatii reteta?(astept rasp.,multumesc)
asa cum se vede in prima poza, ies destul de multi covrigi. Daca vrei numai de gust, poti face doar jumatate din cantitate!
Buna Teo.
Am gasit intamplator retetele tale, cautand altceva. Intrebare: covrigii ii pui in cuptor incins?
Stii cumva cum se fac VINETELE IN SOS BRUN chinezesti?
Merci.
Bineinteles ca voi incerca puiul tau cu miere si susan, de Paste. Sa fie ceva deosebit pe masa si cateva salate.
Succes la gatit!!
Salut! Nu stiu reteta dar promit sa ma interesez 🙂 Mult spor la bucatarit si tie si Sarbatori Fericite, ca mai e putin 🙂
Salut!nu stiu reteta dar mie imi face cu ochii si sigur il fac in wekend va povestesc dupa PS EU SUNT MAI STANGACE IN BUC URATIMI NOROC VA TUC
Buna Teo, buna tuturor!
Te rog ne dai cateva sfaturi pt masa de Paste?
Recomanda-ne un meniu… asa mai deosebit, salate, cu friptura de miel dar si fara miel (noi de ex nu mai mancam).
Te rog mult de tot, am ramas fara inspiratie!!
Multumesc mult!!
ador blogul tau….God bless you!:*
Au o singura problema : nu te poti opri din mancat 🙂 DELICIU.
Au o singura problema: sunt deliciosi. Atat de usor de facut ca m-as apucat de tura a doua.
teo …eu i-am facut dar park ….l lipseste ceva….nu trebuia s mai pun ceva in aluat?…ceva dulce? sau mai multa sare?…
Au iesit superbi covrigii. La fel ca in Romania. Multumim pentru un vis indeplinit. Noi locuim in Franta si aici nu gasim asa delicatese.
am facut de foarte multe ori covrigi dupa reteta ta sunt deliciosi
Va multumesc mult pentru aprecieri! Mihaela, Vioricutza, m-ati bucurat foarte tare 🙂
nu stiu ce sa spun despre aluat, eu nu as pune nimic dulce, dar poti sa incerci sa pui putin mai multa sare.
am intrat intamplator ,sa caut o reteta cu covrigi si am gasit-o pe aceasta.Acum am pus sa framant si mi se pare deoasebita.Eu framantam fara lapte si ulei.Erau buni si asa dar acestia imi par deosebit.Dupa ce ii preper va spun rezultatul.Suntem si noi in Italia si nici aici nu gasesti specialitatile noastre romanesti(sud).Spor la bucatarit.Ciao
Foarte interesanta reteta…imediat o incerc.
Bravo ai un blog minunat !
Mie imi plac cu sare mare! Multa! :))
Da, sunt foarte bune 🙂 aprob! 🙂
Am facut si eu aceasta reteta ,sunt deliciosi !!
Intr-adevar este prea multa faina 500g sunt de ajuns …
MMMMM, acum am terminat covrigii si mi-au ieșit foarte buni! Nu au același gust ca la brutărie, dar sunt delicioși.
Cum sa fie de post daca contin lapte?
Covrigii arata delicios! Din experienta ta, Teo, ar putea iesi la fel de buni si in varianta cu faina de orez sau de porumb?
Sincera sa fiu, nu 🙂 ies, dar nu ies la fel
Cand termini de tot sun tari?
Nu sunt tari, sunt fragezi, se topesc in gura 🙂
Buna! Am facut si eu covrigii. Nu arata la fel de bine ca ai tai, dar se vor manca oricum 🙂 Am injumatatit cantitatile si au iesit 10 bucati. Data viitoare voi pune mai multa sare, acum am pus doar un praf, dar simt un gust destul de pregnant de drojdie. Ce sa fac diferit ca sa nu mai fie asa? Multumesc!
Salut, Oana, foloseste o drojdie de calitate si ai grija sa nu scapi mai multa decat este precizat in reteta. Ma bcuur mult ca ai incercat reteta!