Nu stiu exact pe cate dintre voi gospodinele v-ar interesa reteta asta, dat pot as va spun ca la noi in Ardeal e la mare cautare 😀 Exista si varianta de post, adica doar cu pasat si eventual cu ciupercute si fara ciolanul afumat si slaninutza…dar cum numai de miercuri incepem postul, am zis ca o ultima tura de sarmale cu ciolan, nu strica 🙂
Ingrediente: (imi cer scuze ca nu am apucat sa fac poza cu toata la un loc)
– 2 verze mari
– 1 kg de pasat
– 4 cepe
– 1 ciolan afumat
– bucatele de slanina afumata
– sare, piper, boia dulce, vegeta
Cum am pregatit varza: se scoate cotorul de la varza si se opareste. Apoi se desfac frunzele, una cate una, de pe fiecare funza se taie cotorul (daca mai este vreo ramasita) si nervurile mai groase, pt a face frunza cat mai maleabila. Cateva frunze se toaca pt a acoperi cu ele sarmalutele dupa ce le cladim in oala.
Separat se taie ciolanul bucati, la fel se procedeaza si cu slanina afumata, se taie bucatele subtiri. Daca tot suntem la capitoulul taiat marunt, se taiem, zic si cepele, marunt marunt sis a la calim in ulei, intr-o cratita cat de mare.
Operatiunea “pasatul” este nu atat complicata, ci luuuuunga: se spala pasatul in 4-5 ape, pana se ridica taratzele la suprafata. Se strecoara taratzele si se repeta operatiunea.Se condimenteaza ceapa bine cu boia, vegeta si piper si se amesteca cu pasatul (cel spalat in 10 mii de ape )
Se ia cate o lingura buna de pasat si se pune in foaie de varza. In fiecare sarmaluta se pune o bucata de slanina in mijloc, apoi se impatureste sarmalutza, insa nu prea strans, pt ca taratzele se umfla la fiert.
Acestea fiind spuse, pe fundul oalei in care vom fierbe sarmalele se pun cotoare de marar si cimbru, apoi incepem sa cladim sarmalele. Dupa fiecare 2-3 straturi de sarmale, punem bucatele de ciolan afumat, si continuam sa cladim pana cand…nu mai avem sarmale 😀
Aceste este momentul propice sa turnam peste sarmalutze apa amestecata cu bluion, pana cand sarmalele sunt acoperite bine. Deasupra punem varza tocata si cateva frunze de varza intregi.
Se tin la fiert cca 1.30 – 2 ore, la foc mic, apoi se degusta…eu cel putin asa aflu cand sunt gata 😀 Nu uitati! E esential ca focul la sarmale sa fie mic, pt ca astfel scade toata apa si sarmalele nu sunt apatoase, si doi la mana pt ca asa se intrepatrund ingredientele si aromele mult mai bine.
Arata minunat, chiar am niste pasat pe acasa, astept sa se acreasca varza din butoi si apoi sa fac reteta asta. N-am mancat sarmale cu pasat de cel putin 15 ani dar sunt EXCELENTE!
Sunt mare fan al blogului tau si am remarcat cu placere ca a aparut in revista “Pe tocuri” unde a primi recomandari foarte bune!
Felicitari Teo, esti o gospodina in adevaratul sens al cuvantului!
Ioana
Ioana, neaparat sa imi spui cum iti ies sarmalele! Sunt facute duoa reteta lui Buni si sub stricta ei supraveghere, deci nu au cum sa iti iaa rau 🙂
Mai, nu am vazut inca revista, dar daca zic de bine, e de bine 🙂
mie imi plac foarte mult sarmalele cu pasat mama face foarte des si pt cine nu stie sa le incerce sunt o minunatie o sa va placa.foarte bine ai facut teo ca ai postat reteta asta.pupici,estera
Asa e Esetra, si la noi sarmalele cu pasat sunt o traditie de familie 🙂 Pentru cine le incearca o data, o sa isi mai doreasca, clar!
felicitari teo pt site…am facut si eu dupa reteta ta ciorba de pui a la grec..a iesit excelenta..sotul meu a fost foarte incantat..i am aratat si lui site-ul…si vom incerca si sushi..asa spune el:P…as avea o intrebare sarmalele se acopera cu capac sau se lasa asa fara?lory
Multumesc Lory 🙂 peste sarmalute se pune capac,da 🙂
Nu credeam ca cineva din generatia asta sa stie sa faca acest fel de mancare .Aceste sarmale cu pasat imi facea mama mea dar pe atunci eram o mofturoasa, astazi insa le ador sunt . emaipomenite. Te felicit ca iti place sa gatesti si o faci f. bine .
servus, am o intrebare: daca nu punem ceapa in sarmale e vreo problema? multumesc si spor la treaba!
e o problema…de gust 🙂 sarmalele vor iesi, insa cu siguranta nu vor fi la fel de aromate 🙂