Briose (muffins) cu prune

Probabil ca m-am molipsit de la Laura cu “muffin mania” ei 🙂 Ideea e ca totul a inceput cand am gasit hartiutele de copt pentru briose si mai apoi forma din silicon. Sincera sa fiu, de dragul lor, daca tot am facut investitia am zis ca ma avant si sa fac briose.

Asa ca, avem nevoie de:
– 280g de faina
– 180g zahar
– 2 pliculete praf de copt
– 100g unt (la temperatura camerei)
– o lingura de scortisoara
– o priza de sare
– un ou maaare
– o lingura de coaja de lamaie
– o fiola de vanilie
– 150ml de lapte
– 200g de prune uscate (eu am unele gata ambalate, insa tare zemoase si aromate)

Imi cer scuze ca am uitat sa fac poza cu ingredientele. Mai grav e nu ca nu am poza, ci ca le-am aranjat toate pentru poza si apoi luata de val, m-am apucat de briose si nu le-am fotografiat =))Inainte de a incepe operatiunea “muffin” e musai sa se incalzeasca bine cuptorul, si sa se unga tava de briose si sa se tapeteze cu hartie de copt. Asa.Intr-un vas se amesteca faina, zaharul, praful de copt, scortisoara si o priza de sare.

In alt vas se bat cu mixerul: laptele, oul, coaja de lamaie, esenta de vanilie si untul. Se amesteca cele doua, in sensul ca turnam faina in ploaie peste lichide. La sfarsit se incorporeaza prunele, in prealabil date prin putina faina, pt a nu se lipi intre ele.

Se ia cu lingurita compozitia si se umple forma de briose (cca 2/3), in cazul in care aveti forma ca a mea, adica mare, puteti lua ca unitate de masura 2 lingurite cu varf de aluat. Se dau la cuptor cca 15 minute. Se decoreaza cum doreste sufletelul vostru, al meu a dorit cu glazura de lamaie (glazura decor de la dr. otker) si alune pisate. La fel de bine, se pot unge cu miere si cu alune, se pot da prin zahar vanilat… cate gospodine, atatea variante 🙂

Cam asta am obtinut la sfarsit, muffins pufoase, pline de fructe si mai ales extrem de aromate!

Mare pont: Daca aveti ocazia sa va achizitionati forme de silicon (nu doar pt briose, ci pt orice altceva) sa nu ezitati! Nu trebuiesc unse, nu se lipeste compozitia de ele, nu se ard, nu se topesc, iar indiferent ce gatiti in ele se dezlipeste ff usor. Sincera sa fiu, am fost foarte sceptica atunci cand am cumparat-o, ma gandeam ca o sa explodam la cateva minute dupa ce o bag in cuptor, insa acum ma jur ca o sa ridic in slavi toata viata, tava mea de silicon =))

Unde gasiti hartiute si forme pentru muffins? Click aici pentru detalii.

34 Comments

  1. Ginette

    Arata delicios, chiar de curand am achizitionat o forma de briose de silicon. Asa ca reteta asta minunata a venit la fix. Pot sa le pun direct in forma, fara hartiute?
    Imi place blog-ul tau, am sa-l adaug la lista mea.
    Spor la treaba in continuare.

  2. Gospodini

    Ma bucur mult ca ti-a placut si blogul si reteta de briose. Ti-am facut si eu o vizita si-mi place muuult ce-ai gatit. Spor la bucatarit si de acum incolo 🙂

    P.S. – Nu stiu ce sa zic, eu nu m-am riscat sa pun fara hartiute insa stiu sigur ca tava de silicon se unge doar la prima folosire, apoi nu mai e nevoie. Sa stii ca data viitoare le fac fara hartiute, sa vedem ce iese. Te pup

  3. Nicole Florian

    Unde se gasesc tavi de silicon?

  4. Ginette

    Multumesc pentru apreciere !!! Abia astept sa-ti incerc retetele, arata delicios. Si tie multa voie buna si spor in continuare, sa ne delectezi si sa ne inveti noi retete. Te pup !

  5. …vad ca te-ai molipsit bine :))…briosele astea, pe langa faptul ca sint decorative, sint precis si delicioase!

    Doua mici intrebari am:
    – unde ai gasit forme de silicon?
    – unde ai gasit prune uscate…dar nu chiar atat de uscate :))

  6. Gospodini

    Deci, cu tavile de silicon…o sa radeti 😀 dupa ce am cautat in tot orasul fara rezultat, am intrat intr-un magazin din acele cu 39 de mii orice produs :0 si..tadammmm…era plin de forme de toate felurile 🙂 A costat asta pt briose 16 lei. Am de gand in curand sa mai fac o achizitie de gen 🙂

    Laura, daca nu gasesti nicaieri si iti doresti tare tare, putem sa ne intelegem cumva si iti trimit de aici 🙂 Cu cel mai mare drag, sa stii!

  7. Gospodini

    P.S. povestea cu prunele…mi le-a trimis mama de departeeee, tare departe…la noi nu am vazut asa 🙁 Le zice ceva de genul “sweet moistured plums” si sunt intr-o punga sigiltata, cu suc cu tot acolo 😀

  8. Mistyque

    Ieri am descoperit si eu reteta ta de briose si-am incercat-o. Tocmai am achizitionat o forma din… teflon (cred?) si vanam retete. Le-am pus direct in tava si nu s-au lipit deloc 🙂
    Eu am pus bucati de visine in unele, ananas in altele si crema de ciocolata in ultima tura. Ce sa zic, sotul meu a infulecat 20 :)))
    Acum ti-am adaugat blogul la favorite ca am gasit o groaza de chestii delicioase prin el 🙂
    Mult succes in continuare si Sarbatori Fericite!

  9. dana.capitanu

    Si eu am o forma de guguluf din silicon. N-am facut inca nimic in ea pentru ca nu stiu daca se poate pune in cuptor direct pe gratar sau trebuie pusa cumva intr-o tava. Mi-e teama sa nu se lipeasca de gratarul cuptorului si s-o stric. Astept un sfat de la dvs., cele care ati folosit-o. Multumesc, Dana

  10. Gospodini

    cum spuneam si mai sus: forma de silicon e foarte buna.. se unge la prima folosire, apoi e garantat ca nu se mai lipeste nimic de ea.

    nici eu nu m-am incumetat sa o pun direct pe gratarul cuptorului, asa ca am asezat-o intai intr-o tava.

  11. andruska

    Eu ma numar printre norocoasele care papa din bunatatile gatite de Teo mereu!!! This very moment savurez o delicatese de praji Fanta!!! in curand sper sa o impartaseasca cu toata lumea, e delicoasa!!!

  12. Laura

    Formele de briose le-am gasit intr-un final, dar hartiute de copt special pt ele nu am gasit. Poti sa-mi vinzi vreun pont Teo? Briosele tale arata superb si mi-e atat de pofta…

    • se pot pune direct pe gratar in cuptor ,si nu e nevoie de hartie pt briose in formele de silicon

  13. Saluty Laura 🙂 Eu iau formele de hartiuta fie din Kaufland fi din Carrefour, de la sectorul cu vase, cratire, tigai. Am vazut si in Auchan, chiar foarte ieftine si foarte multe. Sper ca te-am ajutat cumva :*

  14. catinca

    Moor,am incercat briosele tale ; sunt GROZAVE, NEMAIPOMENITE, TRASNET, COOL.Numai ca se cam sfarama. Nu cumva e prea mult praf de copt?. Sau asa trebuie sa fie si eu ….ma gasesc sa fac comentarii??

  15. Nu, nu e prea mult praf de copt. Sunt retete care cer si praf de copt si bicarbonat, ca sa fie cat mai pufoase. Mie nu mi se sfarma deloc, sincer…ai vazut pote si in poza cu sectiunea.

  16. Diana

    Buna,Teo, vreau sa incerc si eu reteta asta, dar nu stiu pt cate briose ajunge aluatul preparat dupa cantiatile date de tine. In poza am vazut 6 briose doar, dar dupa cantitatile de faina si lichide m-as fi asteptat sa iasa 12 (ma ghidez dupa alte retete de briose incercate de mine). Multumesc anticipat pt raspuns,

    Diana

  17. Diana, ies in jur de la 12-15 briose dupa reteta asta. In general, la retetele de briose, ingredientele se dau pt 12 bucati.

  18. Anonymous

    ce frumos! am incercat si eu reteta ta…e simpla si ies asa bune! din pacate nu aveam tava speciala asa ca am folosit formele mele pentru tarte, au iesit putin mai mari dar sunt minunate.
    spor la gatit!

  19. Anonymous

    As vrea sa va intreb cum folositi tavile de silicon cand sunt umplute pentru copt ca eu le manuiesc tare rau:din cauza gtreutatii umpluturii tava se indoaie in toate partile si imi iese aluatul afara.

  20. unele forme de silicon, cum sunt cele de la Tefal, au marginile tari si se manuiesc foarte usor. Cele care sunt insa foarte moi, e bine sa le asezi intr-o tava subtire si abia apoi sa le umpli cu aluat. Iti va fi foarte usor sa le manuiesti asa, doar ca trebuie sa cresti putin temperatura la care le coci.

  21. Anonymous

    v-as intreba cum sa fac cu sarmalele incat sa nu se lipeasca orezul de carne dupa ce sunt fierte adica dupa ce desfac frunza de varza dupa ce sarmalele au fiert umplutura sa nu fie tare ci sa se imprastie usor adica sa fie moale.trebuie sa pun mai mult ulei in umplutura sau sa fierb putin orezul inainte? totdeauna cand fac sarmale umplutura mea este tare de abia intra lingura in ea.

  22. Anonymous

    Teo, briosele astea se pot face cu prune proaspete??? ca e plin in piata de prune, iar din casa mea nu lipsesc in perioada asta..Multumesc, Daniela

  23. Daniela, se pot folosi si prunele proaspete 🙂

  24. Anonymous

    Teo, sunt derutata..! pe plicul de praf de copt scrie ca unul se foloseste pentru 500 grame faina, iar tu in reteta, la 280 grame faina spui sa folosesc 2 plicuri de praf de copt..??!! nu vor avea briosele gust intens de praf de copt???? de ce pui asa mult praf de copt??? mi-e teama sa nu risipesc degeaba..astept sfatul tau, pls. Aurora

  25. Buna Aurora, eu asa am reteta, asa am facut-o si a iesit mereu ok, fara gust de praf de copt.

  26. scuze de intrebare…ca sa inteleg si eu….deci ung tavita aia cu gaurele cu putin ulei, apoi pun compozitia in hartiutele alea speciale (nu iau foc in cuptor, nu?) si cu tot cu hartiute le pun in gaurele.
    se pot face si fara hartiute si dupa ce sunt gata sa le pun in hartiute….nu prea vad logica asa…
    daca ma poti ajuta….ramin recunoscatoare pe veci

  27. Alice, forma se tapeteaza cu hartiile speciale, care la randul lor se umplu cu aluat.

  28. Anonymous

    tocmai am citit reteta ta si sint curioasa cum o sa-mi iasa si mie….acum ma duc sa o incerc.

  29. Anonymous

    formele de silicon unde se gasesc?multumesc

  30. Eu am achizitionat de curand o forma de silicon ( cu forme de trenulete) , dar la coacere miroase tare rau a parfum…si ce fac in ea la fel:((( ce pot face?? mai am o tavita de silicon (am luat-o la oferta de la LIdl) . aceea e super ok.
    Va multumesc!
    P.S. Imi place fff mult blogul dumneavoastra!

  31. Pentru doamna ce a postat inaintea mea- forme de silicon se gasesc acum la oferta la LIdl.

  32. Ioana

    Mmmm..ce bine arata. Am niste forme de silicon de diferite marimi si am sa incerc acum de Craciun. M-a pufnit rasul cand am citit: “ma gandeam ca o sa explodam la cateva minute dupa ce o bag in cuptor”, parca ai gandit si pt mine. Recunosc ca si eu sunt sceptica in privinta tavilor de silicon. :)) Abia astept sa vad ce iese. Multumesc Teo! :*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.