Hmmmm…supa crema de fasole boabe…hmmmmm! Americanii au o vorba cand descriu retete culinare foarte apetisante, care incalzesc nu numai stomacul, dar si sufletul si care, in general, le aduc aminte de mancarea mamei de acasa – le spun “comfort food”. Cam despre asta e vorba si in reteta noastra de azi: o supa minunata, plina de legume, cu afumatura, ca doar asa ii sta bine unei supe de fasole si mai ales cu fasole boabe de anul asta, care a fiert repede, care a fost foarte gustoasa, cu boabele mari si mai ales care, gatita asa cum trebuie, nu cauzeaza probleme intestinale…stiti cum zic? 🙂
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 500g fasole boabe alba
– o ceapa mare
– 5-6 catei de usturoi
– 2 morcovi mari
– o bucata telina
– o bucata pastarnac
– cateva fire cimbru proaspat
– 1-2 foi dafin
– o lingura boia dulce
– 2 linguri pasta de ardei dulce (Edes Anna)
– 5-6 linguri pasta de tomate
– 300g ciolan afumat fara os, sau orice fel de afumatura (scarita, kaizer etc)
– 3-4 linguri ulei
– o legatura patrunjel verde
– sare si piper dupa gust
Mai intai ne ocupam de fasolea boabe, pe care o lasam la inmuiat in apa peste noapte, apoi o scurgem si o punem la fiert in apa cu sare. Cand apa da cateva clocote, scurgem fasolea, o trecem pe sub jet de apa rece si o punem din nou la fiert, in apa noua. Repetam procesul de 2-3 ori, pana fasolea e fiarta pe jumatate, ca sa fim siguri ca nu ne face probleme digestive. Pana fierbe fasolea, ne ocupam de legume – ceapa o taiem marunt, morcovii, telina si pastarnacul le taiem cubulete mici. Intr-o oala mare incingem uleiul si calim ceapa cu putina sare, pana devine sticloasa. Adaugam si morcovii, pastarnacul, telina si usturoiul taiat marunt sau trecut prin presa de usturoi. Le calim impreuna, amestecand des, pana legumele incep sa se inmoaie (5-6 minute la foc mediu). Adaugam scarita (pe care puteti sa o lasati intr-o singura bucata daca incape in oala sau sa o taiati in bucati mai mici), pasta de ardei, sare, piper, boia. Amestecam bine, adaugam foile de dafin si cimbrul.
Punem si boabele de fasole, pe care le scurgem bine din apa in care au fiert si le spala cu apa rece. Apoi completam cu apa (cca 3 litri) si punem oala la fiert. Fierbem supa pana fasolea si carnea sunt fierte. Nu are sens sa va dau un timp de fierbere, pentru ca acesta depinde foarte mult de fasolea folosita (atat de tipul de fasole cat si de cat e de “veche”). Dar mergem pe gustate si in cazul boabelor de fasole si in cazul scaritei de porc. Cand sunt fierte, scoatem scarita, desprindem carnea de pe oase si o taiem in bucati de marimea unei imbucaturi. Nu uitati sa scoateti si funza de dafin ci crengutele de cimbru. Impartim supa de fasole in doua parti egale, una dintre ele o mutam intr-o craticioara si o facem piure folosind blenderul vertical sau robotul de bucatarie. Punem supa crema de fasole inapoi in oala, alaturi de pasta de tomate si patrunjelul verde tocat marunt. Amestecam bine, potrivim la gust de sare si piper si o lasam sa mai dea un clocot.
Sincer, parca e mai buna a doua zi, dupa ce a stat un pic si toate aromele s-au intrepatruns mai bine 🙂 O puteti manca asa cum e sau cu un pic de smantana, dar ce e cel mai important e sa o mancati cu ceapa rosie de apa, care e dulce si nu pisca aproape deloc. O taiati frumos pestisori, apoi o strangeti in pumn sau in prosop cu un pic de sare, ii mai puneti si un strop de ulei si unul de otet si…mmmmmmm…ce iese! Dar la fel de bine puteti sa o mancati si cu ardei iuti sau cu salata si musai musai cu o paine foarte buna! Sa va fie de cel mai bine! 🙂
m-ai terminat, plec la piata. Pa!
te pup :)) spor!
si eu tot la piata am plecat,o sa inlocuiesc fasolea cu cea la conserva din lipsa de rabdare pana maine!!! multumiiim teoooo
cu cel mai mare drag 🙂
terminat! mancat! a iesit minunata cu felul 2 piept de pui in aluat de bere si cartofi aurii! a mai ramas cv de prajiturit mai pe seara…
Wow, Nicolea, ai gatit ceva, nu gluma 🙂 multumesc ca ai ales retetele mele si ma bucur tare ca ti-au placut :*
Arata deliciossss… nu mai am rabdare sa pun fasolea peste noapte, imi voi incerca norocul si o voi fierbe mai mult..:)
Petra draga, de fiert sigur va fierbe, chiar daca trebuie sa o tii mai mult pe foc, insa ideea este si sa mai scoatem din ea toxinele care creeaza problemute gastro-intestinale 🙂 de aia o tinem peste noapte in apa si o fierbem in mai multe ape. Mult spor sa ai, te pup!
“” Impartim supa de fasole in doua parti egale, una dintre ele o mutam intr-o craticioara si o facem piure folosind blenderul vertical sau robotul de bucatarie…”Sa inteleg ca pasam jum din compozitia de ciorba -cu boabe cu tot…de reiese crema nu ?
Da, Violeta, ai inteles corect 🙂
Am facut supa cu carne de vita a iesit foarte buna!! merci.
Sorry for mistakes In Romaniaan language
Zadoc
Israel
Bună rețetă, felicitări pentru blog. Referitor la mirodenii, în cazul de față cimbrișor și foi de dafin, ca să nu se împrăștie e bine să să le învelești într-o frunză de praz, care va rămâne întreg și ca atare o poți scoate când crezi că este necesar. Altfel, mai ales cimbrișorul, are tendința să se împrăștie prin supă/ciorbă.
Cu bine
D I V I N ❤
E super gustoasa!
Multumesc!
Cea mai buna reteta! Cred ca de 5-6 ani este singura pe care o fac și nu a ieșit niciodată decât f gustoasa. Azi aveam o îngrijorare, dacă dispare de pe net . Multumesc!
Sa va fie de bine!