Gatitul si serialele au, cel putin in mintea mea, o legatura foarte stransa. Asta in special in weekend, in perioada sarbatorilor sau oricand am de gatit mai mult. Sa va explic si de ce: cand ma apuc de treaba multa si stiu ca ma asteapta o zi intreaga de “cohalit” fac 3 lucruri: imi iau hainele cele mai comode, imi prind pletele in coada si imi pregatesc serialul preferat si apoi… da-i sa sune! Anul trecut, de exemplu, cat am gatit pentru Craciun m-am uitat la o serie intreaga de True Blood. Treaba merge mult mai bine cand esti prins in actiunea unui serial si acum, ca se apropie Craciunul de 2013 sunt incantata maxim ca am un serial nou pe care sa gatesc cu sporul caracteristic mie. Si bucuria mi-e cu atat mai mare cu cat serialul de care va vorbesc este unul romanesc, asa ca nici macar nu trebuie sa ma concetrez pe dialog si subtitrari, il aud indiferent ca bat albusuri, fac maioneza sau ard biscuitii in cuptor pentru ca eram in mijlocul actiunii 🙂
Serialul despre care va vorbesc este “Ramai cu mine” si il puteti urmari pe HBO. Adevarul este ca majoritatea serialelor mele preferate sunt pe HBO, deci nimic nou din punctul asta de vedere, insa foarte noua este povestea serialului, care prezinta relatiile complexe dintre oameni si incercarile lor constante de a se cunoaste in primul rand pe ei insusi si apoi pe cei cu care interactioneaza zilnic. Actiunea se desfasoara intr-un oras dinamic si foarte colorat, cum poate fi Clujul, Bucurestiul sau orasul vostru. Este un serial foarte bine ancorat in realitate si in viata de zi cu zi, dar are si elemente absurd, care sa ne tina prinsi si sa ne dezvaluie incetul cu incetul situatiile si sentimentele complexe prin care trec personajele. Ia vedeti aici trailer-ul serialului, ca sa vedeti pe ce gateste Teo iarna asta:
Ramai cu mine a inceput pe 1 decembrie pe HBO, cu 2 episoade si duminica asta urmarim impreuna al treilea episod (dacă ați pierdut premiera “Ramai cu mine”, puteți urmari primele doua episoade pe HBO GO, fara abonament:
– episodul 1: http://www.hbogo.ro/redirect/-77593
– episodul 2: http://www.hbogo.ro/redirect/-77592 ).
Acum m-am gandit ce reteta as gati eu cel mai bine si mai bine avem pe fundal serialul Ramai cu mine, o reteta care sa exprime experientele si trairile prin care pot trece 8 tineri singuri, care cauta prietenia si dragostea si gandul mi-a zburat automat la ceva dulce. Dar nu cu ciocolata, era mult prea previzibil… este fericit ca ai gasit dragostea… mananci un tort death by chocolate, in doi. Esti dezamagit de prieteni sau ai o deceptie in dragoste… te afunzi intr-o galeata cu inghetata de ciocolata sau mananci una, doua, hai trei table de ciocolata. Deci nu, nu ciocolata!
Atunci… ce? Asa ca m-am gandit la clatite umplute cu o surpriza: crème de marrons, sau crema de castane, cu smantana dulce si vanilie. Pentru ca asa e si in viata: o situatie simpla, asa ca o banala clatita, se poate transforma intr-o experienta placuta, cand musti si simti o dulceata fina, intr-o experienta acrisoara cand clatita e plina cu lemon curd. Poti sa te astepti la dulceata si sa gasesti umplutura sarata sau poti sa musti si sa nu te astepti niciodata sa gasesti crema de castane. Cand cunosti un om nou, asa cum se intampla in Ramai cu mine dar si noua, oamenilor de rand, viata, episod dupa episod te duce unde nici nu ai gandit vreodata 🙂
Ramaneti cu mine sa facem crème de marrons si sa vedem unde ne duce viata?
Ingrediente:
– 1 kg castane
– 2 litri apa
– 150g zahar brun
– 300ml smantana dulce
– un baton de vanilie
Mai intai si mai intai ne ocupam de castane. Inca le gasim la hypermarketuri, din fericire 🙂 Asa ca, luam un kg de castane si le fierbem cam 30 de minute in cei 2 litri de apa.
Apoi, le scurgem bine si urmeaza partea cea mai putin amuzanta a retetei, respectiv sa scoatem miexul castanelor. Avem nevoie de un cutit bine ascutit si, pe principiul “Ramai cu mine”, treaba merge mult mai repede daca se lucreaza la 4 maini 🙂 Din 1 kg de castanet obtinem cam 600g miez.
Punem apoi smantana dulce, miezul de la batonul de vanilie (dar si teaca pentru ca va aromatiza crema), zaharul si castanele intr-o craticioara incapatoare si le lasam la foc mix, 20 de minute, pana crema da cateva clocote, isi schimba culoarea, zaharul este topit complet si castanele sunt moi. Apoi nu ne ramane decat sa dam totul prin bleder.
Sigur, puteti servi piure-ul de castane si in forma lui clasica, alaturi de frisca, dar in clatite este cu adevarat delicios! Pofta mare la clatite, indiferent alaturi de cine le serviti si, asa, de final, va rog ceva… ramaneti cu mine, asa cum sunteti de atatia ani, am mare nevoie de voi 🙂
Dementiale! piureul de castane este un deliciu!
Oare nu se gaseste piure de castane in comert? La borcan?
Teo,esti extraordinara! Zau ca acum imi trec prin cap o gramada de retete cu piure de castane. Cum ar fi in niste muffins? Sau un chec poate? Sau si asa, mancat cu lingurita, piureul de castane e superb.
Am aproape 16 ani si te urmaresc de cand aveam 14,iti admir felul tau de a fi.
Recent (acum 1 zi, mai exact) mi-am deschis si eu un blog cu retete si cum e primul meu blog, nu prea am experienta 🙁
M-as bucura daca ai arunca un ochi peste retetele mele http://the-baking-drug.blogspot.ro/ .
Multumesc si spor la gatit :*
Arata perfect aceste clatite deosebite 🙂
Foarte bune !!
Cred ca sunt tare bune.