Buna sa va fie inima 🙂 Ne pregatim si noi incet incet de sarbatori? Hai sa facem un efort, macar de dragul celor mici. Craciunul este sarbatoarea mea preferata si mai ales de cand a venit Luca pe lume, Craciunul incepe in casa noastra de pe 1 decembrie, cand facem bradul, incepem sa ascultam colinde (Hrusca ramane forever preferatul nostru, ca vorba aia, leru-i ler si Hrusca-i Hrusca) si mai nou, bucatarim impreuna. Biscuitii Linzer sunt numa buni de facut cu piticii, din mai multe motive: au alune de padure care nu sunt doar super sanatoase, dar trebuie data prin blender si piticii iubesc asta! Apoi, trebuie sa intinda cu sucitorul – una din activitatile preferate ale lui Luca si apoi sa taie biscuitii cu forme. P’orma vine partea draguta, in care se joaca cu zahar pudra si il cern peste biscuit si apoi sa lipeasca biscuitii cu gem… ce sa nu le placa?
Pe principiul “murdarirea este buna” nu vreti sa stiti cum arata casa la final, dar important e ca biscuitii astia sunt o activitate draguta de facut impreuna cu micii bucatari. Ca sa nu mai zic si ca sunt foarte buni. Anul trecut am facut Linzer Torte, care ne-a mers la suflet, asa ca l-am refacut, sub forma de biscuiti. Ma rog, reteta nu e identica, e adaptata dar ideea e aceeasi: aluat pe baza de nuci/alune macinate si dulceata de zmeura sau orice alta dulceata acrisoara. No bine, biscuim?
Ingrediente pentru 30 bucati:
– 250g unt la temperatura camerei
– un ou
– 100g zahar tos
– 300g faina
– 150g alune de padure crude
– o lingurita extract de vanilie
– o lingurita scortisoara macinata
– un varf de lingurita sare
– un varf de lingurita praf de copt
– 2 linguri zahar pudra vanilat
– dulceata de zmeura
Mai intai si mai intai macinam in blender alunele de padure cu jumatate din cantitatea de zahar, pana sunt fin maruntite. Apoi, spumam untul, care e musai sa fie la temperatura camerei, cu restul de zahar. Punem apoi si oul si vanilia, amestecam cat sa fie incorporate. Urmeaza sa punem faina, cernuta impreuna cu sarea, scortisoara si praful de copt. Punem si alunele, amestecam. Ideea e sa incercam sa lucram cat mai putin cu aluatul, pentru ca, fiind pe baza de unt, cu cat il amestecam mai mult cu mixerul, cu atat untul se topeste mai tare si aluatul devine mai lipicios. Cand aluatul e legat (va fi sfarmicios) il impartim in doua parti egale si il dam la frigider 30 de minute. Intre timp, incingem cuptorul la 160°C si tapetam 2 tavi mari cu hartie de copt.
Intindem aluatul pe planseta bine tapetata cu faina, intr-o foia de cca o jumatate de cm grosime. Lucrati cu multa faina si cu sucitorul dat prin faina, ca sa fiti sigure ca aluatul nu se lipeste nici de masa nici de maini si ca puteti decupa formele usor. Eu nu am avut formele clasice de linzer, asa ca am folosite stelute, n-a fi cu suparare, ma gandesc 🙂 Taiem forma mare, apoi ii facem un gemulet. Nu-i musai sa fie tot steluta, eu asa am avut forme, dar puteti folosi 2 pahare de exemplu, si o sa fie minunat! Coaceti biscuit 8-10 minute sau pana sunt usor rumeniti. Atentie, pe masura ce coaceti mai multe ture (da da, sunt multi si se coc in ture) trebuie sa scadeti timpul de coacere, pentru ca veti avea un cuptor din ce in ce mai incins, da? Nu va faceti griji daca biscuitii par inca moi cand ii scoateti din cuptor, e normal, se intaresc intre timp. Si, cand ajung la temperatura camerei, puteti numa’ bine sa ii pudrati cu zahar pe cei care au gemulet si sa ii ungeti cu dulceata de zmeura pe cei care nu au gemulet, apoi…
Apoi, cu ajutorul lui bunu Dumnezo sau al micului vostru bucatar, lipiti biscuitii si va bucurati de ei, ca sunt absolut deliciosi! Desigur, nu trebuie sa va iluzionati ca o sa tina pana la Craciun, mai ales daca ii gatiti impreuna cu cei mici si au apucat sa ii vada. Exista si varianta in care “biscuiti” de zor cand ei nu sunt acasa, dar asta tot NU va garanteaza ca o sa ii aveti pana la Craciun. Ideea este ca imediat dupa ce ii scoateti din cuptor si se racesc si ii lipiti, trebuie sa ii ascundeti cu viteza luminii in cutii inchise etans, caserole, borcane, orice aveti la indemana, pana nu vin copiii de la gradinita. Va spun din proprie experienta pentru ca zilele trecute am cohalit ca nebuna, 4 tavi de biscuit 3 cu ciocolata. Luca era la gradinita, m-am gandit ca numai bine, se racesc biscuitii si ii pitesc pe undeva si aia e, ii scot de Craciun. Doar ca, asa cum facem noi femeile, am scos biscuitii din tava, am vorbit o ora la telefon, apoi mi-am facut bucle si m-am machiat inca o ora (sau ce, credeati ca gospodinele nu se machiaza?!!?) si apoi, parfumata si imbalsamata ca Tutankamon, am plecat sa ma vad cu prietena mea. Apoi cu alti prieteni, apoi am fost la cumparaturi. Apoi la cafea. Si cand am ajuns acasa, juma’ din biscuiti erau dusi si Doamna Angela, bona noastra pe care o iubim foarte foarte mult si pe care numai Dumnezeu mi-a scos-o in cale, mi-a spus ca i-au placut foarte mult lui Luca si i-a mancat cu lapte. PE TOTI cei care erau la vedere. In speranta ca voi nu plecati la cafele dupa ce faceti biscuitii, sa va fie de bine, sper ca va place reteta de azi 🙂
Buna Teo,
Daca i-as face acum, chiar tin pana la craciun in cutii inchise ermetic? nu de alta, dar ar fi foarte bine sa am ceva biscuiti gata facuti de Craciun, cand nu stii ce sa faci mai intai. Iti multumesc mult pt retete si un pupic pentru Luca.
Piersi, stau foarte bine in cutii sau borcane ermetice, mai ales in loc intunecos si racoros 🙂
Esti o scumpa! 🙂 Multumesc mult pentru reteta! Abia astept sa o incerc!
stimata doamna, pune si de-o portie de islere caci tot spuneai pe undeva ca de sarbatori ai ce ai cu nuca. pana la Craciun se fragezesc si vor fi extraordinari.merluc! 🙂
Te urmaresc Teo,fiecare reteta este o incantare,dar ca si Pasa ,te rog sa ne transmiti si reteta de islere.Multumim pentru amabilitatea de a impartasi cu noi din vastele tale cunostinte gastronomice.Iti doresc ca sarbatorile de Craciun si Anul Nou sa te gaseasca in cea mai plina forma de sanatate,cu bucurii si impliniri pe toate planurile.
Teo, ceva de post si pt noi, ca astea nu papam decat dupa Craciun!!!
Simt mirosul acestor minunatii … sau poate vine de la prajitura mea din cuptor :))
Buna ! Teo , desigur ca retetele tale sunt bune , deoarece tu insuti dai savoare prin dulceata si bunatatea ta ! Esti o super gospodina ! Dar pentru cei carora nu le place sa gateasca nu ai vrun leac ? Desi , le place sa savureze … !?
Acesti biscuiti arata extraordinar de bine! Sunt perfecti pentru aceasta perioada mai ales de Craciun, sunt semnificativi. Si eu fac in perioada sarbatorilor de iarna, fursecuri in diverse forme insa tu mi-ai dat o idee minunata cum sa-i imbunatatesc si sa arate mai apetisant. Multumesc!
Te-am descoperit cautand “biscuiti Linzer”. Am iesit cu baietelul meu la un restaurant, in week-end, si, la cafea, am primit un astfel de biscuit. I l-am oferit lui Rares si eu si sotul meu si a fost foarte incantat, atat de forma, cat si de gust si … ne-am mai comandat cate o cafea, pentru Rares.
Intrebarea mea este: pot inlocui untul cu margarina, de exemplu? Baietelul meu are intoleranta la proteina din lapte, nu suntem foarte restrictivi, insa sunt convinsa ca va deveni desertul preferat si va dori sa manance mai mult de 2-3.
Ai niste retete extraordinare!
Ma bucur ca m-ai gasit, sper sa nu pleci de curand si sa incerci cat mai multe retete! Pupici lui Rares si apropo, pe fratele meu il chiama Rares, e unul dintre numele mele preferate pentru baieti 🙂
suuuuper bune !!! :*
Buna. E superba reteta, arata minunat. Cele 30 de bucati sunt in forma finala, sau 30 de stelute impartite cate 2, ies cam 15 bucati?
Multumesc, Elena draga 🙂 Da, sunt 30 de bucati in forma finita 🙂