In viata mea de gospodina (nu e atat de lunga, ce e drept, ca sunt inca tinerica, sau asa vreau eu sa cred :p) am incercat fel de fel de retete de chiftele, de la cele clasice si pana la chiftele de pui, chiftele cu ananas, chiftele cu sos de rosii, spaghetti cu chiftele, chiftele de soia, chiftele de naut…de, de, de… si tot nu am epuizat toate chiftelele din lume, nici nu as avea cum, sunt sigura. Asa ca azi, o noua reteta de chiftele, diferita de data asta prin prezenta spanacului, care e preferatul nostru, fie ca il gatim dupa reteta lui Buni Sia (asta e si una dintre primele retete pe care le-am postat pe blog) fie ca il mancam crud, in salate. Nu va speriati, nu ies niste chiftele verzi si dubioase…sau nah…ies usor verzi si usor dubioase ca aspect, dar la gust nu avem ce sa le reprosam! Cert e ca le coacem si nu le prajim, nu folosim paine veche si apa pentru a lega chiftelele ci parmesan si pesmet.
La capitolul spanac, puteti folosi si spanac congelat, cam 100g, dar lasa foarte multa apa si e destul de greu de decongelat in sita, pentru ca e foarte marunt si efectiv curge din orice sita am incercat sa folosesc, asa ca am ales spanacul verde, tanar, baby spinach cum il gasim in magazine, ambalat de obicei in caserole de 100g.
Ingrediente pentru 35-40 chiftele:
– 750g carne tocata, amestec porc si vita am folosit eu
– 2 linguri ulei de masline
– 200g spanac proaspat
– o ceapa alba mare sau 2 mici
– 2-3 catei de usturoi
– 1 ou mare
– o cana pesmet
– o cana parmesan
– 2 linguri amestec vegeta de casa
– sare si piper dupa gust
Intr-o tigaie incapatoare calim ceapa tocata marunt, in ulei de masline, pana devine translucida. Punem apoi spanacul, nu va faceti griji daca sta sa dea afara din tigaie, scade foarte repede. Sotam spanacul nu mai mult de 1 minut, amestecand des. Cand scade spanacul, punem usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Tragem de pe foc, pune totul in blender si amestecam pana avem un piure fin, cam 1 min e mai mult decat suficient, la viteza mare.
Intr-un vas mare punem carnea tocata, oul si condimentele si le framantam impreuna pana toata carnea e bine condimentata. Adaugam amestecul de spanac si amestecam bine, apoi, la final, punem parmesanul si pesmetul si amestecam din nou pana avem un amestec bine omogenizat. Incingem cuptorul la 180°C (treapta de mijloc) si tapetam tava cuptorului cu hartie de copt. Modelam chiftelele si le aplatizam usor, le asezam in tava. Nu trebuie sa lasati spatiu intre ele, nu se lipesc unele de altele si scad destul de mult la copt (in functie de cat de grasa este carnea). Le dam la cuptor 30-35 min sau pana sunt gata (pe gustate). La jumatatea timpului de coacere, scoatem tava si intoarcem chiftelele, ca sa ne asiguram ca se coc uniform.
Puteti servi chiftelele alaturi de…orice! De la cartofi si orez si pana la o simpla salata, chiftelele cu spanac merg cu absolut orice, iar la capitolul sos, alegerile sunt…cate sosuri atatea alegeri! Sa ne fie de bine, din marea de chiftele din bucatarie, va pupa Teo! ( da, da, stiu ca Jean de la Craiova are copyright pe pupatura asta, da sigur nu se supara daca i-o imprumuta o umila gospo 🙂 )
Teo, multumesc pentru reteta de chiftele cu spanac 🙂 Sunt delicioase!!!
Multumesc! Arata super bine si am sa incerc sa le prepar acum in weekend dar fara sa pun pesmet (dieta) sa vad daca imi ies 🙂 Imi place ca nu sunt prajite in ulei. Voi reveni cu impresii 🙂
Si? V-au placut? 😀