Fara prea multe introduceri, pentru ca suntem in plin sezon al vinetelor si le cumparam cam cu 1 leu kilogramul, sa mai facem niste retete culinare cu vinete, zic! De data asta nu e cea mai spectaculoasa, reteta, nici din punct de vedere al prepararii, nici din punct de vedere al aspectului final, dar va promit ca rulourile pe care vi le propun au un gust extraordinar, mai ales daca iubiti vinetele!
Inainte de a trece la reteta, vreau sa va spun un truc, secret, regula, cum vreti sa ii spuneti: cand vreti sa prajiti vinetele in ulei, fie ca sunt rondele, cubulete sau fasii, e important sa le lasati cateva ore bune, de preferinta peste noapte, intr-o strecuratoare, in care puneti un strat de vinete, un strat de sare grunjoasa, alt strat de vinete si tot asa. Apoi acoperiti vinetele cu un capac sau cu o farfurie suficient de mica pentru a intra in strecuratoare si puneti peste farfurie o greutate (o punga de 1 kg de zahar am folosit eu, de exemplu) si lasati-le asa peste noapte. Important e sa puneti strecuratoarea in chiuveta sau deasupra unui vas mare, pentru ca vinetele vor lasa foarte multa apa si acesta si este scopul nostru: cu cat vinetele sunt mai uscate, cu atat vor retine mai putin ulei in timpul prajirii.
Inainte de a le praji, dupa ce le scoatem din strecuratoare, le tamponam bine cu prosoape de hartie, pentru a elimina orice urma de apa in exces. Sunt unii bucatari care spun sa nu le saram deloc, ci doar sa le lasam la uscat peste noapte, insa sarea ajuta la “extragerea” apei din vinete. Voi cum le pregatiti? Eu fac asa de fiecare data si rezultatul? Vinete mai putin uleioase, indiferent ca le folosesc pentru moussaka, rasturnata, parmigiana di melanzane etc. Daca aveti alte sugestii sau trucuri, va rog sa ni le spuneti si noua 🙂
Ingrediente pentru 3-4 portii:
– o vanata mare (si cand spun mare,c hiar a fost imensa)
– 4 linguri ulei de masline
– 200g mozzarella
– 100g pastrama taiata felii foarte subtiri
– 100g fasii de parmesan
– sare si piper dupa gust
Dupa ce pregatim vinetele asa cum va spuneam mai sus, le prajim in tava-grill, in uleiul de masline, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Le scoatem pe o farfurie pe care am pus hartie de bucatarie, care va absorbi excesul de ulei, apoi le saram si piperam dupa gust. Pe fiecare felie de vanata punem 2 felii de pastrama si o bucata de mozarella, apoi rulam si fixam cu o scobitoare.
Incingem cuptorul la 180°C si pregatim un vas termorezistent mic, in care sa incapa rulourile perfect. Asezam rulourile, le scoatem scobitorile si acoprim totul cu fasiile de parmesan. Pentru a obtine fasiile, din bucata de parmesan, taiem fasii folosind curatatorul de legume, la fel cum am curata un morcov, de exemplu, doar ca noi “curatam” parmesanul. Puteti sa il inlocuiti si cu parmesan razuit sau orice fel de cascaval va e la indemana, sau chiar cu mozzarella, daca ati cumparat mai multa pentru reteta si v-a mai ramas din ea. Apoi dam totul la cuptor, 20-15 minute, sau pana parmesanul/cascavalul este frumos rumenit.
Fie ca rulourile de vinetel vor fi o gustare sau un fel principal, va promit ca sunt foarte satioase si cei mici le mananca foarte bine (a se citi ca si lui Luca i-au placut, desi nu e cel mai mare fan vinete de pe pamant). Cam asta e reteta de azi, simpla, rapida si…cu vinete. Sa va fie de bine! 🙂
Arata ata de bine! Super!
🙂 mutumesc!
buna ziua!
va impartasesc si eu metoda mea de a lucra cu vinetele fara a le praji in ulei si procedez astfel:
feliez vinetele le pun un praf de sare peste ele le las asa cam 1 ora dupa aceea intr-un vas pun apa la fiet mai pun 1 varf cutit de sare in apa si cand da in clocot le fieb 1-2 minute le scot intr-o strecuratoeare le las la scurs si dupa aceea le folosesc la rulouri , la musaca etc. amplic aceasta metoda pentru ca sotul meu are probleme cu ficatul si varianata prajita contine mult ulei.
cam asa procedez eu,nu stiu daca este foarte bine , dar poate mai aflam si alte pareri.
o zi frumoasa!
Mariana, multumim de idee! 🙂
Teo, azi le incerc si eu !
Arata foarte bine!
cu mult drag! sunt cu ochii pe retete!
Abea astept sa fac si eu …cred ca sunt tare bune….
Multumim de idee si de reteta
MULTUMESC MULT PT.RETETE SINT SUPERBE
Buna,Teo.Azi voi incerca si eu aceasta reteta,dar o voi adapta putin dupa ceea ce am in casa:voi pune piept de pui,si am sa fierb vinetele,stomacul meu e mai sensibil.Multumec pentru idea gustoasa prezentata aici!
Pai daca au stat toata noaptea la uscat cu sare din belsug, mai este nevoie sa punem sare dupa ce le prajim? Adica nu isi iau sare deloc?
Bunuta,merita incercata !
Multumesc!