Prajitura Ora X sau Prajitura ora 12 este una din prajiturile cu aroma de copilarie, o prajitura pe care o savuram in cofetarie cand eram mici. Can doream ceva ciocolatos, mereu alegeam Prajitura Ora 12 sau Amandina. Sunt doua prajituri similare, cu blat ciocolatos si super-insiropat, doar ca Amandina are si multa crema, in timp ce Ora 12 are doar blat, o glazura fondanta de ciocolata si un mot generos de frisca naturala.
Prajitura ora X este o idee foarte buna pentru masa de Revelion sau in general pentru mesele in familie sau cu prietenii, mese unde avem multi invitati. De ce? Pentru ca se pregateste usor, arata spectaculos si din ingredientele date ies 36 de prajituri, portii individuale. Este o prajitura delicioasa, spornica si economica, dar un adevarat moment de rasfat.
Reteta de “Prajitura ora 12” este o colaborare cu prietenii de la Kebene, nelipsiti langa mesele copioase. Kebene Plus combina simeticona si carbunele activ, cu dublu efect anti-balonare si anti-flatulenta. In plus, are actiune rapida in numai 15 minute, mai intai in stomac, apoi in intestin.
Prajitura Ora X – Ingrediente pentru blat
- 8 oua
- 300g zahar
- o lingurita esenta de vanilie
- o lingurita esenta de rom
- 50ml apa
- 80g unt moale la temperatura camerei
- 300g faina
- 100g cacao
- un pliculet praf de copt
Ingrediente pentru sirop:
- 500ml apa
- 250g zahar
- 2 plicuri de cappuccino
- esenta de rom dupa gust
Ingrediente pentru glazura:
- 250g ciocolata fondanta
- 250ml smantana dulce
- 2 linguri ulei
- o lingura miere
Mod de preparare Prajitura Ora X
- Folosim o tava de 25×30 cm. unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Incingem cuptorul la 180°C.
- Separam ouale. Amestecam galbenusurile cu 150g zaharul, apa, romul si vanilia, pana avem o spuma si ouale isi dubleaza volumul. Adaugam untul moale. Amestecam bine.
- Separat, batem albusurile spuma tare cu 150g zahar si un praf de sare, pana avem o bezea tare.
- Adaugam spuma de galbenusuri peste bezea si amestecam incet, cu spatula, cu miscari de impaturire.
- Cernem deasupra faina, cacao, praful de copt. Amestecam si turnam in tava pregatita.
- Nivelam si coacem 20-25 minute sau pana trece testul scobitorii.
- Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din tava, ii taiem marginile si il taiem in 36 de cuburi. Punem cuburile in tava, lasand spatiu intre ele.
- Topim zaharul intr-o craticioara cu fund dublu, pana este auriu. Adaugam apa si romul si lasam sa fiarba la foc mic, pana tot zaharul este topit. Lasam siropul sa se racoreasca, apoi il turnam peste cuburile de prajitura sau inmuiem fiecare cub foarte bine in sirop. Chiar daca vi se pare ca e prea mult sirop, nu va faceti griji, va fi absorbit de prajitura. Lasam prajitura la rece peste noapte sau cateva ore bune, astfel absoarbe tot siropul.
- Punem intr-o craticioara smantana dulce si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Tragem de pe foc. Adaugam ciocolata taiata grosier sau cubulete, uleiul si mierea. Amestecam pana sunt topite si avem o glazura lucioasa.
- Batem 500ml frisca si 2 lingurite de intaritor pentru frisva, apoi punem cate un mot de frisca pe fiecare prajitura, cu ajutorului unui pos. Decoram cu bombonele de ciocolata si putin caramel.
Prajitura Ora X este gata si va face senzatie pe masa de sarbatoare! Alaturi de Kebene va dorim Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si nu uitati: dupa mesele copioase? Kebene, si starea de bine, revine!