Pomana porcului este o reteta de sezon care mereu imi aduce aminte de copilariei si de iernile la tara, cand se taia porcul. Noi, copii, nu participam cu absolut nimic, doar ne bulgaream sau ne dadeam cu sania pe “targ” dealul care dadea exact in curtea noastra. Asteptam insa cu mare, mare interes, masa de la final, “pomana porcului”, o friptura delicioasa, care se pregatea in semn de multumire pentru cei ce au ajutat la taierea porcului.
Desigur, in fiecare zona, reteta de “Pomana porcului” se pregateste cu usoare diferente, da rasa se face la noi si va pormit ca este un deliciu!
Reteta de “Pomana porcului” este o colaborare cu prietenii de la Kebene, nelipsiti alatui de mesele copioase de sarbatoare! Kebene Plus combina simeticona si carbunele activ, cu dublu efect anti-balonare si anti-flatulenta. In plus, are actiune rapida in numai 15 minute, mai intai in stomac, apoi in intestin.
Ingrediente pentru 6-8 portii de Pomana porcului:
- 700g fleica de porc
- 700g ceafa de porc
- 700g cotlet de porc
- 700g carnati afumati
- 2 cepe albe
- 6-7 catei de usturoi
- 150ml vin
- 2-3 linguri untura
- sare, piper, boia afumata
- patrunjel verde tocat marunt
Taiem carnea bucati potrivite. Intr-o cratita incapatoare, prajim intai bucatile de carne cu grasime, fleica si ceala, la foc mic. Nu adaugam extra grasime, lasam carnea sa isi lase sucurile. Separat, prajim carnatii. Daca e nevoie, ungem tigaia cu putin ulei. Cand carnea isi schimba culoarea si se rumeneste, adaugam carnatii prajiti, cotletul, ceapa taiata cubulete, usturoiul trecut prin presa, condimentele, vinul, untura. Amestecam foarte bine. Lasam sa fiarba cu capac, la foc mic, amestecand din cand in cand. Daca e nevoie, daca simtim ca se lipeste carnea, adaugam cate putina apa fierbinte. La final punem patrunjel verde tocat marunt.
Asa cum se cade si cum e traditia, servim Pomana porcului cu mamaliga si muraturi. Daca avem si putina branza de burduf, nu se supara nimeni Pofta buna, sa va fi de cel mai bine si…dupa mesele copioase? Kebene! Si starea de bine, revine!