Una din retetele mostenite de la mama – Papanasi fierti – este reteta pe care o pregatim impreuna azi! Desi am sunat-o pe mama sa ne spuna reteta exacta, nu am obinut mare lucru…probabil stiti si voi cum e cand le sunati pe mamele voastre sa cereti retete. Cata branza de vaci pun? Cata ai! Si zahar? Cat vrei tu de dulce! Si oua? Cate cere branza! Dar cert este ca le-am potrivit foarte bine, am testat si retestat, pana reteta de Papanasi fierti a iesit perfecta!
Care sunt secretele mele pentru papanasi fierti deliciosi? Folosesc gris si nu faina pentru a “intari compozitia”. De data aceasta am folosit grisul de orez de la Baneasa, care e in mod natural fara gluten si face papanasii si mai pufosi si mai light pentru digestie. Un alt secret este ca, dupa ce amestec bine toata compozitia sa o las sa se ohineasca minim 30 de minute sau o ora. Astfel, grisul are timp sa se umfle si papanasii raman moi si pufosi chiar si cand sunt reci.\
Eu va las aici ingredientele pentru 20-25 de bucati, dar puteti injumatati cantitatile pentru o portie mai mica. Cum stim ca sunt gata papanasii? Se ridica la suprafata! In functie de grisul folosit, pot fiertbe 10-15 minute, trebuie urmariti cu atentie si mai ales trebuie fierti la foc mic. Cu cat apa clocoteste mai tare, cu atat avem sanse ca papanasii sa nu isi pastreze bine forma. Hai sa vedem de ce avem nevoie si sa ne apucam de treaba!
Ca de obicei, pentru reteta de Papanasi fierti m-am bazat pe grisul si pesmetul de la Baneasa, mereu prezente in bucataria si camara mea. Va recomand cu drag toate produsele Baneasa, sunt de ani de zile preferatele mele!
Papanasi fierti – ingrediente pentru 20-25 buc:
- 900g branza de vaci
- 2-3 oua mari
- 200g gris Baneasa
- 1 lingurita esenta de vanilie sau dupa gust
- 80g zahar
- 3 linguri ulei
- 400g pesmet Baneasa
- 150g zahar
- 1-2 lingurite scortisoara
Mod de preparare Papanasi fierti
- Pentru reteta de papanasi fierti este ideala o branza de vaci mai uscata, nu cea cremoasa, la galetusa. Amestecam branza, ouale, grisul, vanilia. Trebuie sa avem o compoiztie omogena, care isi pastreaza forma cand o strangem in palme. Lasam sa se odihneasca min 30 de minute, de preferinta o ora.
- Intr-o oala incapatoare punem apa la fiert. Cand clocoteste bine, dam focul la minim si adaugam papanasii. Fierbem in mai multe ture, in functie de cat de mare este oala, pentru a le lasa loc de fierbere.
- Pana fierb papanasii, intr-o tigaie incapatoare punem uleiul si pesmetul. Amestecam foarte bine. Rumenim pesmetul la foc mic, amestecand des, pana e auriu. Tragem de pe foc si punem zaharul si scortisoara.
- Cand papanasii se ridica la suprafata, ii scoatem cu o paleta de tip sita si ii punem direct in tigaia cu pesmet. Agitam usor pentru a acoperi papanasii cu un strat uniform de pesmet.
Reteta de Papanasi fierti e gata! Desigur ca i-am servit cu iaurt grecesc, dulceata de furcte de padure si extra afine! Este o reteta foarte draga in familia noastra, sper sa fie un success si la voi! Sa va fie de cel mai bine!