Risotto cu parmezan si ciuperci

Azi pregatim impreuna Risotto cu parmezan si ciuperci, o idee minunata pentru pranzul sau cina din timpul saptamanii. Risotto se pregateste usor si rapid, insa are cateva reguli simple, pe care vi le voi detalia in reteta de mai jos. Insa una din “regulile” principale este folosirea unui orez de calitate, special pentru risotto, cu bobul rotund, un orez care sa ne asigura ca la final, boabele sunt pufoase dar crocante la mijloc, ca nu se lipesc, ca risotto are exact consistenta si textura specifica lui.

Risotto cu parmezan si ciuperci

Astfel, am ales pentru reteta de Risotto cu parmesan si ciuperci noul orez Arborio de la Baneasa. Nu stiati ca, pe langa faina mi-nu-na-ta, prietenii de la Baneasa au lansat noua gama de orez? Este o gama extrem de variata, cu toate sortimentele de orez de care avem nevoie, de la cel clasic, cu bob rotund sau mare si pana la orezul salbatic, integral sau negru. Puteti vedea toata noua gama de OREZ DE LA BANEASA aici!

Risotto cu parmezan si ciuperci

Risotto cu parmezan si ciuperci

Azi vreau sa va arat retata de baza pe care eu o folosesc pentru un risotto cremos si, desigur, o puteti personaliza in functie de preferinte! Eu am adaugat un toping de ciuperci, pe care le-am tras la tigaie in putin ulei de masline, cu usturoi, patrunjel si putin otet balsamic. Simplu si delicios!

Risotto cu parmezan si ciuperci

Risotto cu parmezan si ciuperci – ingrediente pentru 4 portii

  • 2 linguri ulei masline
  • O ceapa alba taiata marunt
  • 1-2 catei de usturoi (optional)
  • 300g orez Arborio Baneasa
  • 150ml vin alb
  • 800ml – 1 litru supa legume sau pui
  • 80-100g parmezan proaspat razuit
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 catei usturoi trecuti prin presa
  • ½ legatura patrunjel
  • 2 linguri reductie de otet balsamic

Risotto cu parmezan si ciuperci

Directions

  1. Calim ceapa pana devine translucida. Adaugam orezul si le calim impreuna pana orezul devine si el sticlos. Stingem cu vin si il lasam sa se evapore, aproximativ 1 minut la foc mediu. Adaugam treptat supa de pui, cca 200ml/adaugare, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda orezul. Cand lichidul scade sub nivelul orezului, mai adaugam supa.
  2. Dupa aproximativ 16 minute, testam, pe gustate, daca orezul este fiert. Timpul de fierbere al orezului pentru risotto este undeva la 17-18 minute la foc mediu, ca si reper general. In caz de nevoie, mai adaugam putina supa si lasam orezul sa mai fiarba putin.
  3. Pentru un risotto perfect, orezul trebuie sa fie al dente, adica sa putem “musca” din boaba de orez, sa fie usor crocanta la mijloc. La final punem untul si amestecam usor, ca sa nu rupem boabele de orez.
  4. Dupa ce untul s-a topit, adaugam si parmesanul si potrivim de gust cu piper si sare. Nu uitati sa gustati inaite de a adauga sare, avand in vedere ca parmezanul este sarat.
  5. Cat timp risotto fierbe, ne ocupam de ciuperci: le stergem bine cu un servetel sau le curatam de coaja, in functie de preferinte. Le taiem grosier in felii. Intr-o tigaie incingem uleiul de masline si punem ciupercile. Le lasam la foc mare 3-4 minute sau pana incep sa se inmoaie. Adaugam si usturoiul, scadem focul si le lasam 2-3 minute sau pana usturoiul e moale. Punem reductia de otet balsamic si patrunjelul, amestecam, tragem de pe foc.

Risotto cu parmezan si ciuperci

Reteta de Risotto cu parmezan si ciuperci este gata! Risotto se serveste cald, cu toping de ciuperci. Sa va fie de cel mai bine! Vezi si alte retete de risotto AICI!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.