Am luat o bagheta de la Cora pentru ca era foarte proaspata, atat de proaspata incat era aburita folia in care era ambalata. A fost 1.6 lei, o investitie buna deci. Si venind cu bagheta magica spre casa, m-am gandit ca reteta care s-ar potrivi cel mai bine e una de bruschette. Ulei de masline? Avem! Rosii? Avem! Ceapa verde, usturoi verde? Avem! Si cum am avut si un avocado, am zis sa il punem si pe el, sa fie un soi de bruschette cu guacamole.
Ingrediente:
– o bagheta frantuzeasca (sau ma rog)
– un avocado copt
– un fir de ceapa verde
– un fir de usturoi verde
– o limeta
– 2 catei de usturoi
– ulei de masline
– o legatura mica de patrunjel verde
Intai si intai, pregatim compozitia de pus pe bruschette: curatam avocado si il taiem cubulete, apoi taiem si rosiile la fel, tocam marunt patrunjelul, ceapa si usturoiul verde. Le amestecam bine si peste ele stoarcem sucul de la limeta.
Avem nevoie de un cutit de paine, foarte bun, cu care sa taiem bagheta in felii subtiri, cam de 1 cm asa. Asezam feliile in tava cu hartie de copt si le coacem la 180 de grade, 5 minute pe o parte, 5 minute pe cealalta, pana sunt frumos rumenite. Le scoatem de la cuptor si le frecam bine, pe fiecare in parte, cu usturoiul. Paine prajita va actiona ca o mini razatoare, astfel incat usturoiul isi va aroma foarte bine bruschettele. Apoi stropim fiecare bruschetta cu ulei de masline si punem peste cate o lingura buna din salata cu avocado.
Sa judecati voi, dupa poze, cat de reusite au fost bruschettele, ca sa nu ziceti ca ma laud. E de preferat sa le consumati cat de repede, pentru ca apoi, de la zeama de pe salata, paine se va inmuia foarte tare si nu mai au acelasi gust fresh. Sa le incercati, sa imi spuneti cum v-au iesit si mai ales… sa va fie de bine!
nu suport avocado deloc, dar cred ca asa de bune sunt fara! mai ales daca pun rosii cherry, pe care le iubesc!
Super! Musai trebe incercata reteta!!!
Cum alegi avocado? Am luat de 2 ori si de ambele ori au fost acre-fade de iti faceau gura punga… 🙁
arata bine! azi incerc cu avocado! pana acum n-am facut! trebuie sa fie bun! madalina-bucuresti
arata foarte bine si ma gandesc ca sunt foarte bune 🙂
Pe cat de bine arata pozele, nu cred ca as face pentru ca nu imi place deloc avocado. Dar ideea e interesanta, sa vad cu ce pot sa il inlocuiesc 🙂
ff buna reteta si mie imi palce e suuper buna
moony, cam asa ar trebui sa fie avocado, tocmai de aceea trebuie combinat cu diverse alte arome…
Atunci cand alegi un avocado depinde de soi (in SUA se comercializeaza un alt soi decat in Europa). In principiu, coaja trebuie sa fie verde inchis spre maro, iar la atingere pulpa de sub coaja trebuie sa fie moale. Atunci cand codita se desprinde singura e numai bun de mancat. Daca l-ati cumparat tare ca piatra, nu disperati pentru ca el se va coace daca il lasati la temperatura camerei 2-3 zile. Avocado nu are o aroma proprie extrem de puternica, dar atunci cand e copt are un gust placut si se poate combina f usor atat pentru mancaruri sarate (sau cu usturoi etc) cat si pentru deserturi. Pofta buna!
Uite niste sfaturi bune despre alegerea unui Avocado perfect http://www.ehow.com/how_2300768_pick-ripe-avocados.html
Cind aleg avocado, ma gindesc ce vreau sa fac din el. Daca o sa-l maninc simplu sau il bag intr-o salata, atunci trebuie sa fie ferm, sa nu faca "gropite" cind apesi cu degetul pe coaja. Daca ma gindesc la guacamole, o data trebuie sa fie din varietatea cu coaja rosiatica (mai greu de gasit – e bun si cel verde, dar ala cind se coace e aproape stricat) si a doua oara trebuie sa aiba consistenta unei rosii tari, adica moale la pipait, dar inca elastic, sa nu se pleosteasca atunci cind il impungi cu degetul.
PS avocado sunt pline de surprize, destul de des am gasit fructe care pe dinafara aratau perfect, iar pe dinautru erau maronii si stricate.
mie imi place avocado 🙂 mi se pare ca are gust de seminte de floarea soarelui . sunt surprize uneori ,si eu am gasit fructe cu tot felul de firisoare fibroase si chestii maronii in interior. ideal ar fi sa nu aibe pete si sa fie verde inchis nu tare dar nici foarte moale… pacat ca nu se prea gaseste soiul asta la noi…
incerc si eu reteta cat de curand!!!
eu cred ca se poate si fara avocado daca chiar nu iti place. si chiar am vazut si am si mancat bruschette la un restaurant italian fara avocado 😉
Draga Teo, tocmai am terminat de gatit bruschette dupa reteta ta:) Si vreau sa iti spun ca a iesit foarte bun. Multumesc mult!
tocmai am facut reteta si mi-a iesit absolut minunat. Am facut cam 16 felii si le-am mancat in 2 pe toate. Ne place guacamole la nebunie- de asta a fost si usor de facut. De azi inainte voi incerca in fiecare zi- sau aproape in fiecare zi- cate o reteta de-a ta draga Teo. Multumesc din inima pt retetele tale minunate. Alina
Abia astept sa incerc aceasta combinatie. Voi scoate insa painea din peisaj si ma gandesc sa o servesc mai mult ca o salatica.
Sigur ca se poate servi ca si salata 🙂
Par foarte gustoase si sanatoase, dar mie nu imi placea avocado pana acum. Oare asta sa fie combinatia salvatoare?
Daca mananci avocado simplu, nu te impresioneaza cu nimic, mie nu mi se pare foarte acru, mai mult uleios. Dar avocado se asociaza cu diverse legume sau fructe carora le un gust de exceptie. Mie imi place la nebunie in sucul de portocale sau de mere, portocalele fiind citrice sunt acrisoare si mie mi se pare ca avocado in suc de fructe combinat le completeaza gustul si sucul are un gust mai deosebit. Nici eu nu am incercat cu rosii, insa sunt convinsa ca isi gaseste locul perfect acolo. A, si nu e de neglijat faptul ca avocado este un fruct cu un mare aport de calciu, mult mai mare decat lactatele si branzeturile.
Le-am facut:) sotul meu nu se mai oprea din mancat:) sunt fff bune!