Daca urmariti de multa vreme blogul, stiti ca am o slabiciune pentru cheesecake, iar daca tocmai m-ati descoperit, faptul ca am o categorie intreaga numita cheesecakes va poate da un indiciu spre mica mea obsesie. Am facut cheesecake clasic, cu fructe, fara coacere, cu dovleac, cu ciocolata cu… “de toate”, la fel ca shaworma 🙂 Dar ce imi lipsea din palmares este un cheesecake cu branza de capra. Si ideea mi-a venit cand am comandat branza proaspata de capra La Colline. Eram curioasa daca seamana cu branza de vaci ca si textura, daca e cremoasa sau sfarmicioasa. Am comandat o galetuta de 1 kg si desi scopul initial era sa o folosesc ca pe branza proaspata de vaci si fac niste papanasi fierti, pana la urma papanasii au trecut pe locul 2 si am facut cheesecake din 700g de branza si din restul 300g papanasi.
Cum s-a comportat branza proaspata de capra in cheesecake? Minunat! A iesit o prajitura foarte buna, s-a copt frumos, e foarte aromata! Ce m-am mai gandit eu? Pe aceeasi varianta puteti sa o folositi si pentru cheesecake sarat. Punem sare in loc de zahar (nu tot 150g, sa fim bine intelesi) si struguri in loc de stafide. Ar fi ca si cum am avea o degustare de branzeturi fine, alaturi de struguri, totul intr-un cheesecake! Branza proaspata de capra dar si alte delicatese puteti comanda din magazinul online La Colline, de unde comand si eu de cateva luni bune deja 🙂
<strong>Ingrediente pentru 10-12 portii:</strong>
- 700g branza proaspata de capra
- 4 oua
- 3 linguri de smantana
- o lingurita extract de vanilie
- 150g zahar tos
- 100g faina
- 100g stafide pe care le lasam sa umfle 10 minute in apa fierbinte, in care am pus o esenta de rom
- o foaie aluat de foietaj (250g)
Mai intai incingem cuptorul la 160°C si punem aluatul de foietaj in tava rotunda pentru tort (22cm), astfel incat sa urce si pe peretii tavii. Apoi amestecam branza proaspata de capra, smantana si zaharul. 5 minute cu mixerul la viteaza mare, pana sunt bine amestecate si zaharul nu se mai simte aproape deloc. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
Nu uitati sa trageti cu o spatula compozitia de pe peretii vasului, pentru ca toata compozitia sa fie omogena si sa se coaca apoi uniform. Dupa oua este randul fainii, vaniliei si stafidelor, pe care le amestecam bine cu mixerul, cate 5 minute la viteza medie. Apoi turnam totul in tava, peste blatul din foietaj, nivelam cu spatula si coacem o ora la 140°C sau pana cheesecake-ul e bine asezat. Chiar daca mijlocul inca pare usor gelatinos, nu va faceti griji, se intareste pe masura ce prajitura se raceste.
Sa va spun ca a fost bun este “an understatement”, vorba aia 🙂 Daca sunteti obisnuiti cu gustul clasic al branzei de capra si va intrebati daca cheesecake-ul nu are o aroma prea puternica, sa stiti ca nu e asa 🙂 Branza proaspata de capra are o aroma foarte delicata si in combinatie cu vanilia (si eventual puteti pune si o lingura buna de coaja de lamaie) iese e nebunie de prajitura!
salut, pun o intrebare si eu, ca as vrea s-o incerc, se poate pune branza normala in loc de branza de capra? tot in aceeasi cantitate? multumesc !!!
Ana, se poate pune si branza normala, dar atunci ar fi cheesecake normal… n-ar fi cheesecake cu branza de capra 🙂
Am facut prajitura dar….blatul nu s-a copt! a ramas crud si …nu am avut succes!Dar vad in poza ca nici tie nu ti s-a copt.
In rest….felicitari pentru tot ce faci!
Teo, acum astept sa mi se raceasca cheescake-ul pe care l-am facut dupa aceasta reteta!Deja simt ca nu mai am rabdare…miroase intr-un mare fel!Multumesc pt reteta!
Este absolut minunata si se face foarte usor. Mai buna decat ma asteptam! Multumesc pentru reteta!
arata foarte bine, dar eu consider ca e o tarta cu branza de capra nu un cheesecake, mi se pare ca e o moda acum ca orice prajitura cu branza sa fie cheesecake, dar nu e asa, cel putin la aceasta reteta nimic din ea nu aduce a cheesecake, nici blatul, nici compozitia.
L-am facut s a iesit extraordinar iar la gust….mmmm foarte, foarte bun. Multumim Teo pentru reteta.
Sa va fie de bine! 🙂
Daca foaia din foietaj s-ar coace putin inainte nu ar ajuta ??? 🙂 Intreb doar…
Eu am pus o branza mai fina care aproape se asemana cu un iaurd +cele2 linguri de smantana apoi toate ingredientele din reteta apoi am schimbat aluatul am pus un aluat italian numit brisse foarte pufos mia iesit extraordinar de bun felicitari pt reteta