Prajitura Greta Garbo este una dintre prajiturile clasice, pe care o gasim in aproape toate caietele de retete alea mamelor si bunicilor. Este o prajitura cu multa nuca, dulceata si mai ales cu foi facute in casa. Mi-ati tot cerut reteta si am vrut sa astept sa am si pozele din timpul prepararii (pentru ca, asa cum de multe ori patesc, in focul pasiunii gatitului, uit sa fac poze) dar promit sa revin cu ele in cel mai scurt timp. Pana atunci… GRETA GARBO, o clasica in toata splendoarea ei 🙂
Ingrediente pentru 4 foi:
– 500g faina
– 200g unt moale
– 2 oua mari
– 250g smanatana
– 100g zahar pudra vanilat
– un pliculet drojdie uscata
– un praf de sare
Amestecam drojdia uscata, zaharul pudra, sarea si faina, le punem intr-un bol incapator si facem o gropita in mijloc. Separat, batem ouale, le amestecam cu smantana si untul moale. Turnam amestecul in mijlocul fainii si framantam pana avem un aluat omogen. Acoperim bolul cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut, 30 minute. Impartim apoi aluatul in 4 parti egale, din care intindem 4 foi de dimensiunea tavii in care coacem prajitura. Este recoamndat sa folositi o tava mare, de cel putin 35×28 cm.
Ingrediente pentru umplutura:
– 500g nuca macinata
– 200g dulceata de caise
– 300g gem de maciese
– 200g zahar
Amestecam toate ingredientele pentru umplutura pana avem o crema omogena. Pentru o prajitura mai crocanta, puteti toca nucile cu cutitul in loc sa le macinati cu masina.
Asezam prima foaie in tava unsa cu putin unt, apoi punem 1/3 din umplutura. Urmeaza a doua foaie, din nou umplutura si continuam astfel, pana se termina umplutura, iar ultima foaie ramane libera, pentru ca peste ea, va veni glazura. Lasam prajitura sa dospeasca in tava alte 30 minute, apoi o dam la cuptorul incins la 180°C pentru 45-60 de minute sau pana foile sunt coapte. Lasam prajitura sa se raceasca inainte de a o glazura. Pentru glazura, folosim 200g ciocolata cu lapte, topita la baie de aburi si amestecata cu 2 linguri de unt si o lingura de miere. Untul ajuta glazura sa fie mai lucioasa.
Sfaturi pentru o prajitura reusita:
– intindeti foile pe fundul tavii pe care urmeaza sa le coaceti. Intoarceti tava cu “fundul in sus”, puneti o hartie de copt, pe ea intindeti aluatul. Astfel, foaia de aluat va fi la dimensiunea perfecta si mai mult, o puteti desprinde usor de pe hartia de copt pentru a o aseza in tava
– daca nu doriti sa glazurati prajitura, puteti sa o pudrati cu cacao
Multumesc frumos-am gasit mai multe versiuni cautand oe diferite forumuri culinare romanesti, dar ma bucur tare mult sa incerc reteta Dvs-comentez rar, dar sunt un fidel admirator al blogului Dvs.
buna teo am o intrebare eu ma aflu in spania si nu gasesc gem de macese( care ar fi aici rosa mosqueta)se poate inlocui cu altceva sau se poate face acasa gemul??
Pai in loc de dulceata de maciese am pus de prune si a iesit superba ! f buna reteta si f usor de facut !
PUTEM COACE FOILE PE DOSUL TAVII APOI UMPLUTE CU COMPOZITIA???
Pentru Roni: nu este rosa mosqueta, este escaramujo. Poti sa cauti in magazinele romanesti, s-ar putea sa ai surpriza sa gasesti (eu am gasit si am Greta Garbo la cuptor), sau in herboristerii, mermelada de escaramujo sau de rosa canina. Craciun Fericit si multumesc, Teo, pentru reteta.
aceasta prajitura se numest Gerbaud,pronunta jerbo,dopa numele cofetarului care a copt o prima oara.La Budapesta exista inca ,cofetaria care ii poarta numele
Bravo Erzi ,ai perfecta dreptate,iar aceasta prajitura se face cu dulceata de caise nu cu prune , marmelada ,macese.De-a cursul unui secol au aparut foarte multe variante, dar prajitura clasica se face dintr-un aluat dospit impartit in 3 foi, care sunt umplute cu nuca si cu gem de caise. Dupa coacere prajitura se unge cu un strat generos de glazura de ciocolata.
Iata istoria ei :
Istoria Cafenelei Gerbaud de azi, incepe cu Kugler Henrik, care in 1858 a deschis cofetaria la Budapesta. In curand s-a raspandit vestea ca aici se gaseste cea mai buna inghetata din capitala, iar celebritatile epocii au devenit clientii fideli ai cafenelei. In meniul lor se gaseau fel de fel de ceaiuri sofisticate, cafea cu ciocolata, un lichioruri speciale, biscuiti pentru ceai, torturi si multe tipuri de prajituri, care puteau fi luate acasa, o noutate pe vremea aceea. Dl Kugler dupa ce l-a cunoscut pe tanarul si talentatul Emil Gerbeaud in Paris, l-a invitat sa fie parteneri. Neavand urmasi, dupa moartea lui Kugler Henrik Emil Gerbeaud a preluat cafeneaua. A extins gama produselor cu produse unice, au facut mai mult de 100 de tipuri de biscuiti si bomboane. Ca chocolatier el a adus in Ungaria ciocolata „limba pisicii” si bomboanele cu coniac si visine. S-a straduit ca specialitatile casei sa fie impachetate elegant si atractiv, iar pentru asta a colaborat cu artistii contemporani. Numele „Gerbeaud” in curand a devenit un concept.
Gerbeaud de azi este una dintre cele mai faimoase si traditionale cafenele din Ungaria si din Europa. Prajitura numita dupa creatorul sau, azi este cunoscuta in mai multe tari, si este frecvent pregatita de sarbatori. De-a cursul unui secol au aparut foarte multe variante, dar prajitura clasica se face dintr-un aluat dospit impartit in 3 foi, care sunt umplute cu nuca si cu gem de caise. Dupa coacere prajitura se unge cu un strat generos de glazura de ciocolata.
Pe parcursul unui secol, foecare gospodina si-a pus amprenta asupra retetei si cred ca asta e un lucru minunat 🙂 In bucatarie, din punctul meu de vedere, nu exista NU SE FACE ASA, exista doar oameni mai putini pemrisivi. Atat 🙂
În loc de gem de măceșe pun gem de caise. Mie îmi place mai mult de caise.
Eu nu prea înțeleg… se coace fiecare foaie pe dosul tăvii, apoi cand toate foile sunt coapte, se pun in tava,si apoi se montează prajitura si se pune in cuptor pt 45-60 min? Nu mi-e prea clar! Mulțumesc
Nu am spus ca se coc foile separat, ci totul se coace o singura data, foi cu umplutura. In prima faza doar vom pregati foile de aluat, dar am sugerat ca pentru a avea aceeasi dimensiune si pentru a fi ami usor de pus in tava de copt, sa fie intinse pe fundul tavii. Recititi reteta, va rog.