Macaroane de post cu cartofi rantaliti

Vi s-a intamplat vreodata sa gustati dintr-o reteta si sa va teleportati direct in copilarie? Asta patesc eu de fiecare data cand pregatesc reteta de macaroane cu cartofi rantaliti, efectiv simt gustul mancarii pregatite de buni Sia in perioadele de post, gustul vacantelor la Aschileu.

macaroane de post cu cartofi rantaliti Ce inseamna defapt cartofi rantaliti? Ardelenii stiu cu siguranta pentru ca este una dintre mancarurile de baza de post din zona noastra. Cartofi fierti In coaja, in apa cu multa sare, ca sa le dea un gust bun, apoi dati pe razatoare si prajiti la foc domol alaturi de ceapa. In perioadele de post, cand buni si toata familia mergreau la camp, cartofii rantaliti se mancau cu macaroane, ca o mancare super extra consistenta, care le dadea energia necesara pentru toata ziua.

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Daca foloseau taietei facuti in casa erau cu siguranta “laste” sau taietei lati, patrati, facuti in casa. Daca nu stiati, in zona noastra, lascutele sunt taieteii mici patrati, care se pun in supa, in special in supa de gaina sau “levese”. Lastele sunt surorile lor mai mari, dar este si un termen generic folosit in Ardeal pentru mai multe tipuri de paste. La fel e si termenul de “macaroane”. La noi toate pastele sunt “macaroane cu ….”, asa cum tot ce ne luam in picioare sunt “papuci”, nu doar cei de casa.

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Ca sa respect traditia, am folosit macaroanele clasice de la Baneasa pentru reteta de Macaroane de post cu cartofi rantaliti. Erau si sunt nelipsite din camara lui buni si sunt ideale si pentru preparatele dulci, cum ar fi budinca de taietei sau “vargabeles”, budinca cu branza dulce si stafide.

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Ingrediente pentru 4 portii Macaroane de post cu cartofi rantaliti

3-4 cartofi potriviti
2 cepe rosii, de apa
4 linguri ulei
sare, piper dupa gust
o lingurita boia afumata
200g macaroane Baneasa

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Fierbem cartofii in apa cu sare pana furculita intra usor in ei. Ii scurgem intr-o sita si ii lasam sa se raceasca foarte bine, apoi ii dam pe razatoarea mare. Nu racim cartofii in apa rece, pentru ca absorb prea mult lichid. Intr-o oala punem la fiert 2L de apa. Cand apa fierbe, adaugam o lingurita de sare si macaroanele, pe care le fierbem timpul indicat pe ambalaj, apoi le scurgem fara a le limpezii sub jet de apa rece.

Cat timp macaroanele fierb, pregatim o cratita incapatoare in care incingem uleiul. Taiem ceapa rosie pestisori si o calim in ulei la foc domol pana se inmoaie. Condimetam cu sare si piper dupa gust. Adaugam cartofii dati pe razatoare si condimentam cu boia. Lasam 3-4 minute pe foc, apoi adaugam pastele scurse si patrunjelul. Amestecam foarte bine si gata!

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Reteta de Macaroane de post cu cartofi rantaliti este gata, e super satioasa, economica si poate fi o garnitura foarte buna si pentru o friptura sau o salata in afara postului. Sa va fie de cel mai bine si post cu folos.

macaroane de post cu cartofi rantaliti

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.