Tocăniţă de ciuperci cu smântână

Tocanita de ciuperci e preferata mea atunci cand vine vorba de ciuperci de padure: hribi, ghebe sau bureti. Din pacate insa, nu am cu cine sa merg la cules de ciuperci si mi-e si teama sa mananc asa, neavizat. Asa ca, ma limitez la champignoalele de pe piata. Reteta de tocanita de ciuperci o stiu de la mama si ea o stie de la Buni… cel putin asa se gatesc ciupercile la noi acasa, cu putina ingrosala.

Pt aceasta reteta aveti nevoie de:
– 1kg de ciuperci proaspete
– o ceapa mica
– putin ulei
– 2 linguri cu varf de faina
– aproximativ o cana de apa rece
– 200g de smantana
– o legatura de patrunjel verde

Se taie ceapa foarte fin si se caleste in ulei avand grija sa nu se arda. E de preferat sa gatiti tocanita de ciuperci la foc mic. Se curata ciupercile de coaja si se taie bucatele, inclusiv coditele. Se pun ciupercile peste ceapa calita, se amesteca bine si se lasa sa se caleasca impreuna dar nu mai mult de 5 minute, apoi se toarna peste, apa cat sa acopere ciupercile si se lasa la foc mic cca 10 minute.

Se pregateste ingrosala, din 2 linguri de faina si o cana de apa rece. Cantitatea de apa nu este una stricta, trebuie sa puneti apa pana cand obtineti o maia putin mai subtire decat cea pt clatite. Ingrosala se toarna peste ciuperci, se amesteca bine si se lasa sa dea in clocot. Cand tocanita este aproape gata, se pune smantana, se sareaza dupa gust si se presara cu patrunjel verde. Nu puneti sarea de la bun inceput pt ca si asa ciupercile lasa foarte multa apa.

Noi am servit cu mamaliga facuta cu lapte. O masa traditionala, ca la mama acasa. Este o reteta foarte simpla care merita incercata.

63 Comments

  1. Amalia

    Mmm…si la mine urmeaza ceva cu ciuperci, am fost ieri la Baisoara si am gasit o hriba super mare ( vreo 700 gr), o pregatesc azi.

  2. evenstar

    Maaama, cat am cautat reteta asta! Am mancat o tocanita de genul asta cand am fost in Cluj, de atunci tot “visez” la ea si nu stiam cum se face… Thanks!

  3. cred ca e super,am sa fac maine.pt felu 1 am ”ciorbita de pui a la grec”care a iesit super delicioasa,iar felul 2 am sa fac tocanita.de cateva zile gatesc doar retete de din blogul tau.felicitari pt. timpul pe care n-il acorzi noua bucatareselor cu mai putina experienta.

  4. Cristina

    si eu sunt “fana” ciuperci, le mananc la orice ora indiferent cum sunt gatite; eu fac tocanita putin diferit, pun intai ceapa la calit si apoi adaug ceva boia de ardei inainte de-a adauga ciupercile, le ‘tocanesc’ apoi bine, cand e necesar adaug cate putina apa sa nu se arda si spre final adaug doar smantana, patrunjel si marar, sunt delicioase cu marar alaturi de patrunjel; cele mai bune ciuperci sunt normal cele ‘de padure’ dar cand nu sunt folosesc si pleurotus sau champinions

  5. Anonymous

    buna Teo. pupici pt tine si Luca. buna rau aceasta reteta. un deliciu pt iubitorii de ciuperci. am facut tocanita de mai multe ori si cu pleurotus si cu champignon. aveam retinere in a folosi smintina din cauza colesterolului, dar… de dragul ciupercilor, gata cu restrictia. mersi de reteta.
    violeta mihulin

  6. dana (cisi)

    “Noi am servit cu mamaliga facuta cu lapte” – adica ai facut mamaliga in lapte, in loc de apa? pupici

  7. Dap, iese mult mai buna asa 😀 pup

  8. carmelina

    e o reteta super dar numai ca eu am adaugat pe langa si cativa carnaciori bn prajiti ce sa zic o bunatate rara,..merci ptr retete sunt super….

  9. Anonymous

    Hi Teo, eu pun si 1-2 catei de usturoi atunci cand prajesc ceapa iar in loc de patrunjel pun marar , dar am sa incerc si varianta ta.THANK YOU pentru toata osteneala ta :)ALYSIA(USA)

  10. Adriana

    abia ce am terminat de facut tocanita. tare buna a iesit, am adaptat-o putin putin, dar a ramas cam la fel. eu si prietenul meu, fiind cuplu tanar si lucrand in presa nu avem timp sa gatim, desi ne place tare mult, iar aici la tine gasesc foarte multe retete usoare si bune, ceea ce ma bucura de fiecare data cand vin sa ma uit ce ai mai postat. mersi mult!

  11. Anonymous

    buna rau tocanitza asta… eu abia m-am castorit si stau cu sotzul meu si cu tata… si deja numai stiu ce sa fac de mancare…le-am incercat pe toate…maine am sa fac iar ciuperci chiar daca saptaman asta am facut la cuptor umplute cu branza.ms

  12. Anonymous

    A fost a doua reteta preparata, dupa ce m-am hotarat sa raspund gospodinei care striga sa iasa din mine.Mi-a iesit delicioasa, desi sunt incepatoare.Am pus intr-o portie si usturoi.Pot spune ca a fost reusita combinatia, ador usturoiul cu ciuperci.Multumesc pt ajutor.Teo's Kitchen e la favorites si a fost recomandat prietenilor :).Spor in ceea ce faci.

  13. Anonymous

    f buna reteta si simpla.mi-a iesit f bine 1 data doar ca am pus un pic mai multa apa cu faina.ms

  14. Anonymous

    Foarte bun si simplu! am mai pus niste secretul gustului, in loc de sare…si doar marar, in loc de patrunjel. dar a iesit delicios, oricum!

  15. Patricia Lidia

    Toate bune si frumoase, un gust extraordinar, miros minunat… dar tocanita mea a iesit mov!

  16. Ioana MAria

    mmmmm… suuper… multumesc ca m-ai ajutat sa imi reamintesc reteta asta… simpla si delicioasa… asa facea si mama mea tocanita de ciuperci… 🙂

  17. Anonymous

    eu ma intreb daca iese si cu ciuperci din conserva… ca ciuperci din alea de pe piata is foarte migalos de pregatit…
    sa incerc??

  18. Salut!

    Ce bine-mi pare ca v-am intalnit pe voi amatoare(tori) de ciuperci.Eu sunt culegatoare din padure si saptamanal dau cate o raita de 3-4 ore.Avand mereu mari cantitati de ciuperci imi pun mintea la contributie sa inventez mereu altceva.Ultima mea gaselnita sunt sarmale din varza cruda si suc de rosii.Umplutura e simpla:ciuperci calite cu morcovi rasi si ceapa la care adaug boia,pe urma orez,sare si piper.Varza o oparesc in apa cu sare,cimbru si marar.Asez galustele intr-un vas,torn sucul de rosii si mult marar.In 40' sunt fierte.Se potrivesc grozav cu mamaliguta fiarta in lapte sau balmos.

  19. In sfarsit vad o tocanita de ciuperci ca aceea pe care o facea bunica din ciupercile si buretii adunati din gradina.

  20. Anonymous

    fain papa dar tre pus mai putina smantana,eu am pus si tarhon..am mancat cu nevasta de abia ne-am sculat de la masa.a mai ramas ceva si pe la ora 24 am terminat taaaaaaat..multam!!

  21. Buna! Super reteta!
    Eu, cu 10 minute inainte de a stinge focul am adaugat cativa catei de usturoi tocati marunt. Am gustat ciupercile si inainte de a pune usturoiul si au iesit foarte bune.
    Eu le prefer cu mamaliguta si mujdei de usturoi, dar fratelui meu ii face rau usturoiul crud, asa ca prefer sa-l fierb.

  22. Anonymous

    si eu am facut reteta…nu stiu ce m-as face fara retetele tale … toate " bunatatile " care le vad in oras le gatesc acasa dupa retetele tale si ies mai mult decat gustoase ..multumesc ..

  23. Anonymous

    acum fac si eu tocanita,sper sa am noroc,vine soacramea pe la mine si vreau s-o dau gata!!!va multumesc pt sfaturi!ana-maria(italia)

  24. Anonymous

    foarte buna!!!!!

  25. Anonymous

    super -tare reteta.Tine-o tot asa ,pt noi… incepatoarele!!!!!

  26. Anonymous

    ana-maria (italia)….. iti dai seama ?!…. ce tare e… pfiuuuu

  27. Anonymous

    Asta nu-i tocanita de ciuperci,mai degraba ciulama!

  28. La noi in Ardeal nu exista ciulama…E tocanita toaza ziua :))

  29. Anonymous

    Acum o gatesc……….sper din suflet,sa iasa cat mai buna.Mersi de reteta

  30. Tocmai am facut si eu reteta asta, nici nu m-am asteptat sa iasa asa de gustoasa. Mersi de reteta!

  31. georgiana

    eu nu stiu sa gatesc sunt prea tanara dar cred ca mi-a iesit desi m-am speriat putin cand am vazut cata apa au lasat ciupercile!nu am repectat cantitatea de ciuperci dar a iesit!iti multumesc pentru reteta e etraordinara!

  32. Victoria

    dar cu niste piept de pui, cubulete crocante, alaturi, sau in interior, nu merge? o sa incerc.

  33. Anonymous

    eu sunt n italia si se practica pastele la noi incercatzi sa maritzi doza de smantana sa si adaugatzi branza lichefiatzi cu apa pana obtzineti un sos semi dens si punetzil pe macaroane ptr iubitri de paste 😀 is nebun dupa ele 😀

  34. Anonymous

    ha ha ha..daca ti-a iesit mov erau ciupercile otravite…mai traiesti??

  35. anonim, spre dezamagirea ta si a multor altora, inca traiesc bine mersi 🙂 multam ca imi porti de grija 🙂

  36. foarta buna aceasta reteta mai as dori so fac

  37. ce mai gustoasa reteta din lume

  38. cea mai gustoasa mancare dar si cea mai usoara incercatio

  39. alexandra

    pot sa o fac si cu hribi?

  40. o sa incerc si eu aceasta reteta

  41. cecilia

    eu gatesc farfurii romaneste de 30 de ani, sii cind prajesc ceapa pun niste paprica ungureasca , aceasta da gust foarte bun, sii culoare mai frumoasa.. fac sii salata de vinete, sii spanac frecat, aceastea sunt favoritele mele.

  42. mie nu mi-a iesit, mult prea multa apa… 🙁 mama zice ca nu se pune deloc apa, decat la ingrosala, dar nu o cana… 🙁

    • Anda, daca respecti reteta intocmai, trebuie sa iasa 🙂 eu o fac asa de ani buni si iese de fiecare data

      • Cristina

        Nu mi-a iesit nici mie!!! Cum sa pui apa pana acopera ciupercile??? Ciupercile au tras ff multa apa din pacate..Tin sa mentionez ca am folosit pleurotus la ciuperci

  43. cecilia

    anda, toate tocanele se pot face mai groase cu rintas mai mult sau faina cu apa. daca pui apa mai multa, faci mai multa ingoseala.

  44. GRADINITA

    misto!!!!!!!!!!!!!

  45. cecilia ( USA)

    Teo, eu am plecat din romania in 1975 si as dorii reteta de o prajitura greta garbo era cu nuci sii ciocolata pe deasupra. Te rog daca o ai………….. cecilia

  46. GRADINITA

    delicioasa.si multumesc ca mi-ai aratat asa o super reteta.

  47. Fata:reteta este comic de buna:))

  48. Arthur

    Super reteta, multumesc mult!!!

  49. eu acum o pregatesc si sper ca o sa iasa fff buna ,,dupa cum arata in poza sper ca este delicioasa

  50. nursika

    Trying this tomorrow. It looks delicious!

  51. ioana ciorba

    super buna abia acum am facuto si deja se ling toti pe degete!!! multumim pt idei…

  52. ionut

    a fost buna, pe bune mia placut. nu am mai facut niciodata dar mia esit bine. cred cam sa fac toate retetele cu ciuperci ca lucrez in acest domeniu asa ca….?

  53. e suuper buna am facut si a iesit foarte delicioasa me mi-a fost de ajutor :*

  54. foarte buna si rapida. teoskitchen e la favorite 🙂 multumesc

  55. bianca

    super reteta…..o sa o pregatesc pe cand vin ai mei de la munca….multumesc mult pt reteta……

  56. mersi mult am facut si ieu dar nam mai gatit demult

  57. foarte buna reteta…eu am incercat cu ciupeci din conserva si a iesit cam groasa dar am pus lapte sa mai lungesc umpic sosul….a iesit super buna si asa! mersi Teo, e macarea mea preferata si de mult incercam sa o prepar “ca la mama acasa”.

    • Ale, ma bucur ca ti-a placut si neaparat sa o incerci cu ciuperci proaspete, nu se compara gustul 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.