Prajitura cu cirese este foarte simplu de preparat, dar de mare efect. Inca nu a mancat nimeni si sa ramana nemultumit. Este de fapt un fel de pandispan amestecat cu cirese.
Pentru blatul de pandispan folositi:
– 6 oua
– 250g de zahar
– 200g de faina
– o lingura de coaja de lamaie
– o lingura de zeama de lamaie
– 2 pliculete de zahar vanilat
– 1 praf de copt
– o esenta de vanilie (va recomand esenta de vanilie Finesse, de la Dr. Oetker)
Mai intai de toate, se scot samburii de la 700g de cirese, se amesteca cu 100g de zahar si 50ml de rom sau 2 esente de rom. Se lasa la macerat cca o ora. Se separa ouale, galbunusurile se freaca cu zaharul, zaharul vanilat, coaja si sucul de lamaie, esenta de vanilie pana cand capata consistenta unei alifii, zaharul se topeste complet si galbenusurile se deschid la culoare. Separat se bat ouale spuma tare si se amesteca cu gablenusurile, cu ajutorul unei spatule de lemn.
Se puna faina si praful de copt (in ploaie), amestecand incet pana cand se omogenizeaza. In compozitia de pandispan se toarna ciresele cu tot cu sucul pe care l-au lasat, se omogenizeaza bine si se toarna totul intr-o tava de marime mijlocie, unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se da la cuptor, la foc mic in jur de 30 de minute. Veti vedea ca pandispanul creste frumos si se rumeneste. Inainte de a scoate din cuptor, se unge prajitura cu un galbenus de ou, presara cu fulgi de migdale si se mai lasa 5-10 minute la cuptor, tot la foc mic.
Cam asa arata la sfarsit prajitura cu cirese si mai am o mica precizare de facut: Nu am ceva sindrom ciudat, de tot repet (la fiecare al doilea cuvant) ca prajitura se tine la foc mic, dar dupa comentariile impertinente ale unei cucoane, am ajuns la concluzia ca sunt gospodine care cred ca bezeaua se face la foc iute.
Nu e rusine sa gresesti, e rusine sa-i faci pe altii de rahat pt greseala ta. Asa ca, suflu si-n iaurt… si va rog sa nu lasati pandispanul nesupravegheat, pt ca nu primesc reclamatii 😀
Mai faceam si eu, e f bun si usor de facut. Merge cu cirese, visine, caise, prune, de toate 🙂
Dar de ce nu pui fructele deasupra? Ca se vad mai frumos, nu se lasa la fund.
Andra (da-s logata pe mailul mamei)
Hey vad ca gatesti nu gluma,e super praji asta, am si eu o reteta asemanatoare cu diferenta ca scurg ciresele , le pudrez cu putina faina si le pun deasupra
Salut Bianca. Prefer sa pun frcutele in compozitie si nu deasupra pt ca deasupra pun migdalele 🙂
Ama, mersi :*
Super praji Teo, ceva de genul acesta fac si eu.
Te pupic
Buna, Teo
Am o problema si poate ma poti ajuta.
Am facut acum cateva saptamani compot de visine pentru iarna dar ca niciodata a fermentat. Crezi ca as putea face cu el, sa folosesc fructele la prajitura? mi-ar fi pacat sa il arunc.
Multumesc.
daca a fermentat nu prea mai ai ce face cu el… eu una cel putin nu as mai folosi nici compotul nici fructele
Am facut si eu prajitura aceasta, daor ca varianta cu visine…ideea este ca prajitura a iesit putin piscareata si nu stiu de ce…o fi din cauza visinelor? (le-am tinut cu zahar la frigider) o fi din cauza prafului de copt? Tu ce crezi? Multumesc mult!
Si eu fac prajitura asemanator Amaliei, doar ca folosesc visine si le dau realmente prin faina, ele oricum nu raman la suprafata, dar arata foarte frumos cand o tai pentru ca nu se duc pe fundul tavii.
Teo esti extraordinara!Multumesc pentru toate retetele pe care le studiez in fiecare zi cand raman in pana de idei si pe care le-am pus deja in practica.Sotul meu se bucura de rezultate din plin:)
daca fac cu visine din compot cum trebuie preparate?mersi
le lasi sa se scurga intr-o sita, si le dai prin faina inainte de a la incorpora in prajitura, asa cum a zis si anonimul din comentariul de mai sus.
nu pot decat sa te admir pentru talentul tau in bucatarie…momentan nu ma uit decat la poze…poate cine stie…intr-o zi o sa ma apuc si eu de gatit…oricum Felicitari si mult spor la gatit toate nebuniile in continuare..:)
vreau sa te intreb de unde ai cumparat fulgii de migdale ? Sal
si eu fac aceasta prajitura in functie de anotimp si de fructe: visine,piersici, prune , struguri, dar de fiecare data fructele le dau prin faina sau zahar pudra si nu se vor lasa la fund;
oricum iese f buna
luminita
Sunt f impresionata de atatea retete interesante,apetisante, deosebite……Abia astazi te-am descoperit si ma bucur tare mult.Cu siguranta voi incerca retetele,in special de prajituri.De cateva ore bune le tot vizionez.Si inca ceva ,nu pune la suflet mes deplasate chiar nu merita.Ai toata aprecierea mea.Felicitari din toata inima.
Am avut niste piersici si am zis sa le bag intr-un blat. Am rasfoit un pic siteul tau si am ajuns la reteta asta si am incercat-o. Foarte fain o iesit pandispanul, desi am preferat sa adaug intai faina si apoi albusele, ca sa nu le stric. Si da, am copt la foc mic 🙂
Multumesc tare mult, Teo, pentru retetele ce le pui pe site! Te tzuc dulce!
Eu am incercat sa fac, dar am intampinat o mica problema; spuma de albus tare. Nu a iesit tare, a iesit apoasa. Trebuie sa bat cu telul pana iese? Sau ceva nu a fost ok?
Help!
Cristina, de cele mai multe ori, problema cu spuma de albusuri e grasimea: fie ramane in albusuri un pic de galbenus, fie vasul in care bati nu e degresat, fie mixerul are urme de grasime pe paleta, fie ouale sunt prea reci, din frigider. De aceea e bine sa scoti ouale din firigder cu 30 min inainte de a face bezeaua si mai ales, sa folosesti suc de lamaie, pe care il pui pe un servetel curat si degresezi toate instrumentele si vasele pe care le folosesti. Si inca o data, mare grija la separarea albusurilor de galebnusuri, orice urma de galbenus va compromite bezeaua. Sper ca ti-au fost de ajutor ponturile astea 🙂
care sunt urmarile daca nu folosesc praf de copt??
nu creste la fel de tare prajitura