Reteta de Vol-au-vent este una pe care o pregatesc de foarte mult timp si, totusi, nu a ajuns inca pe blog. Asa mi se intampla de multe ori cu retetele pe care le pregatesc des. Sunt atat de “comune” in bucataria mea, incat am impresia ca le-am publicat pe blog inca din 2007 🙂 Ce inseamna vol-au-vent? In traducere libera inseamna “zbor-in-vant”. Cel mai probabil numele vine de la faptul ca aceste pateuri sunt usoare si fine, ca o adiere de vant. Cred ca v-ati dat seama deja ca reteta de vol-au-vent este de origine franceza. In Franta, vol-au-vent este servit ca aperitiv, cu umpluturi sarate. Reteta a devenit insa populara la nivel mondial si micile pateuri din foietaj pot avea diverse umpluturi, de la pui la chiftelute (in special in Belgia) si pana la crème patisserie si fructe. O data ce invatam sa pregatim reteta de vol-au-vent, posibilitatile sunt nenumarate, doar imaginatia voastra este limita!
Pentru azi am ales sa umplu vol-au-vent cu un amestec fin din pate integral de pui de la Scandia Sibiu, crema de branza, ceapa verde si verdeata. Ingrediente simple, la indemana oricui si totusi, un rezultat final atat de aspectuos si de potrivit pe orice masa de sarbatoare! Pateul integral de pui este preparat si acum dupa reteta lui Josef Theil, fondatorul fabricii Scandia in 1922 si a carui reteta e pastrata cu grija de mai bine de 90 de ani. Pe langa gustul deosebit, aleg pateurile Scandia Sibiu pentru ca nu contin aditivi, colorati, E-uri. “Cum se pastreaza atunci?” ma veti intreba. Raspunsul e simplu: sunt conservate prin metoda clasica de bain-marie. Metoda prin care si tu conservi zacusca facuta in casa, de exemplu 😊
[box type=”info”]Acum sa vorbim putin despre Reteta de vol-au vent[/box]
- Puteti sa folositi aluat frantuzesc cumparat, pentru a scurta dramatic timpul de preparare. Puteti insa, la fel de bine, sa pregatiti aluatul de foietaj in casa, folosind reteta mea de AICI (click pe link pentru reteta).
- Vol-au-vent pot fi mai mici sau mai mari, in functie de preferintele voastre. Pot fi patrate sau pot fi rotunde, in functie de formele pe care le aveti la indemana. Eu am taiat aluatul in dreptunghiuri de 4×5 cm.
- In general, puteti folosi si 2 foi de aluat pentru un vol-au vent: una decupata la mijloc si una nu. Daca doriti insa un vol-au-vent mai inalt, mai spectaculos si in care, bineinteles, incape mai multa umplutura, puteti folosi mai multe straturi de aluat. Eu am folosit 4 straturi, unul plin si 3 decupate.
- Indiferent cate straturi de aluat folosim, este important sa le “lipim” intre ele folsind ou batut, pe care il intindem usor, cu o pensula. Este important insa sa nu ungem cu ou si marginile, pentru ca oul se coaguleaza la copt si vol-au-vent nu mai cresc.
Ingrediente pentru reteta de vol-au-vent:
- 400g aluat frantuzesc (pentru foietaj)
- un ou batut
Taiem aluatul in dreptungiuri de 5×4 cm. Folosim o rigla pentru a fi siguri ca avem dreptunghiuri de aceeasi dimensiune. Pentru fiecare vol-au-vent folosim 4 dreptunghiuri de aluat. Ungem cu ou batut intre fiecare strat. Primul strat trebuie sa fie plin, apoi urmatoarele 3 le decupam cu ajutorul unei forme rotunde, in cazul meu un paharel. Coacem vol-au-vent in cuptorul incins foarte bine, la 220°C, fara ventilatie, timp de 15-20 minute sau pana sunt aurii, usor rumenite. Le lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a pune umplutura.
Ingrediente pentru umplutura retetei de vol-au-vent:
- 200g pate integral de pui Scandia Sibiu
- 2 linguri crema de branza
- 2 linguri ardei gras rosu, taiat foarte fin
2 linguri ceapa verde - 2 linguri ceapa rosie
- sare si piper dupa gust
Amestecam toate ingredientele si potrivim gustul cu sare si piper. Punem compozitia intr-un pos si umplem vol-au-vent. Nimic mai simplu!
Sper ca v-a placut reteta de vol-au-vent cu pate de pui si ca isi va gasi locul pe mesele voastre de sarbatoare sau, de ce nu, pe mesele de zi cu zi. Toti meritam momentul nostru de rasfat, nu? 😊 Sa va fie de cel mai bine!