V-am mai povestit de multe (foarte multe) ori despre dragostea mea pentru Italia. V-am povestit si despre pasiunea pentru micul dejun in stil Italian, cu prajituri si produse de patiserie. Ei bine, unul dintre preparatele servite la aceste mic-dejunuri copioase erau aceste cuiburi cu vanilie si stafide. “Panini all’uveta” in italiana sau “pain aux raisins” in franceza.
Despre ce este vorba? Un aluat dulce, de cozonac, transformat in cuiburi umplute cu crema de patiserie (crema de vanilie) si multe stafide. Ceva spectaculos ca si gust, aceste cuiburi cu vanilie si stafide sunt ideale pentru micul dejun. Toate ingredientele le gasiti oricand in orice magazin LIDL.
[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Tips and tricks pentru reteta de Cuiburi cu vanilie si stafide[/box]
- Puteti foarte usor dubla reteta. Cantitatile sunt pentru 10 bucati, dar puteti face 2 rulouri. Cantitatea de crema nu trebuie dublata, ea este suficienta pentru 20 de cuiburi cu vanilie si stafide. Dublam numai cantitatea de aluat.
- Este important sa lasati aluatul la dospit 3-4 ore sau pana isi dubleaza volumul.
- Dupa ce punem cuiburile in tava, le mai lasam o ora la dospit.
- Temperatura initiala de coacere este 200-210°C pentru 10 minute. Aceasta ajuta cuburile sa creasca frumos. Apoi scadem temperatura la 180°C si coacem alte 8-10 minute sau pana cuiburile sunt rumenite. Daca nu aveti cuptor electric, coaceti primele 10 minute in cuptorul foarte bine incins, apoi puneti o lingura de lemn pentru a pastra usa cuptorului usor deschisa. Continuati sa coaceti pana cuiburile sunt gata.
Ingrediente pentru crema Cuiburi cu vanilie si stafide
- 250ml lapte pilos
- 3 galbenusuri
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 80g zahar tos
- 30g faina Castello
- un praf sare Castello
Incalzim laptele fara a-l fierbe, tragem de pe foc. Batem galbenusurile cu zaharul 10-12 minute cu mixerul la viteza mare. Trebuie sa avem o crema groasa, ca o alifie, iar galbenusurile sa isi dubleze volumul si sa devina albicioase. Adaugam faina si sarea peste galbenusuri, continuam sa amestecam. Turnam laptele in fir subtire, amestecand ca sa nu fie cocoloase. Punem crema pe foc, in bain marie au intr-o craticioara cu fund dublu. Din momentul in care incepe sa fiarba, fierbem 2-3-4 minute la foc mic, amestecand in continuu. Crema trebuie sa fie bine legata, ca o budinca. Turnam crema intr-o farfurie si o acoperim cu folie alimentara. Folia trebuie sa atinge crema, astfel crema nu face crusta. O lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la rece pana pregatim aluatul.
Ingrediente pentru aluat Cuiburi cu vanilie si stafide
- 300g faina Castello
- 100g zahar tos
- 125ml lapte Pilos
- un pliculet drojdie uscata Belbake
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 2 galbenusuri
- 50g unt Pilos moale
- un praf de sare Castello
Amestecam laptele caldut, zaharul, vanilia si drojdia. Lasam amestecul sa se odihneasca 10 minute. Punem faina in bolul unui mixer, facem o gropita in mijloc. Punem galbenusurile in gropita, turnam amestecul cu drojdie, framantam pana aluatul e bine legat. Adaugam si untul moale. Framantam 10-15 minute sau pana avem un aluat elastic si omogen, care se desprinde de peretii vasului. Desigur, puteti framanta si cu mana, nu este nicio problema. Facem o bila din aluat, o punem intr-un bol curat si o lasam la dospit 3-4 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Ingrediente extra pentru Cuiburi cu vanilie si stafide:
- 150g stafide Belbake
- 2 linguri esenta de rom Castello
- un ou batut pentru uns cuiburile
Pentru umplutura, pregatim 150g stafide Belbake, pe care le punem in 250ml apa fierbinte, impreuna cu 2 linguri esenta de rom. Lasam stafidele sa se rehidrateze cel putin o ora. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Le scurgem apoi foarte bine.
Cand aluatul a dospit si si-a dublat volumul, intindem o foaie de 20×30 cm, pe planseta pudrata cu faina. Ungem cu jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Preseram deasupra stafidele. Rulam cat de strans putem. Taiem sulul de aluat obtinut in 10 bucati, pe care le asezam in tava, pe hartie de copt. Ungem fiecare cuib cu ou batut, inclusiv pe margini. Coacem cuburile cu vanilie 10 minute la 200-210°C, apoi scadem temperatura la 180°C si coacem alte 8-10 minute sau pana cuiburile sunt rumenite.
Sunt atat de pufoase si de aromate! Va garatez ca va fi o reteta pe care o veti incerca des in familia voastra! Crema de vanilie poate fi inlocuita cu budinca de vanilie sau ciocolata, in functie de preferintele voastre . Sau puteti, la fel de bine, sa omiteti crema si sa puneti doar stafidele. Dar NUMAI dupa ce ati incercat cel putin o data reteta cu tot cu crema! 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Hei. Am pus in loc de stafide capsuni de sezon. A iesit excelent:)