Dupa succesul total inregistrat de ceea ce de acum inainte vom numi CEA MAI CEA RETETA DE PRAJITURA CU MORCOVI, era cazul sa vin cu o noua “clasica” – Prajitura cu banane si ciocolata! Desigur, pe blog veti mia gasi Banana bread si AICI si AICI dar aceasta este THE BANANA BREAD. Adica ceea ce de acum inainte vom numi CEA MAI CEA RETETA DE PRAJITURA CU BANANE!
Sa vorbim mai intai despre bananele perfecte pentru Prajitura cu banane. Stiti bananele ale amici si verzi, culese prea devreme si cu gust de plastic? Ei bine, nu-s bune. Da pea lea galbene, mari si frumoase, care miros a banana si sunt coapte numai cat trebe? Ati ghicit…nici alea nu-s bune! Noua ne trebuie pentru Prajitura cu banane niste banane mai uratele asa, mai prea-coapte, prea-ca-la-tara, cu puncte negre pe ici si colo. Bananele alea care ti-au ramas dintr-un ciorchine si esti mai mai sa le arunci. Alea sunt perfecte!
[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Ce mai trebuie sa stii despre reteta de Prajitura cu banane:[/box]
- N-ai nevoie musai de mixer. Sau de unelete sofisticate. Daca totusi folosesti un mixer, amesteca totul numai cat sa fie incorporate ingredientele. Daca mesteci prea mult, se activeaza glutenul din faina si Prajitura cu banane nu mai e la fel de aerate si pufoasa si delicioasa si umeda si…ati prin voi ideea!
- Lapte batut este musai musai necesar. Nu il inlocuim cu lapte si nici cu iaurt. El face niste reactii chimice inimaginabil de minunate si Prajitura cu banane iese absolut perfect.
- Nu ai lapte batut? Pune o lingurita de otet la 250ml de lapte si lasa-l sa se prinda.
- Nu folosi unt cu mai putin de 80% grasime. De fapt, untul cu mai putina grasime, nu e unt, e mai mult apa. Nu ne place!
- Din cantatile date iese o tava de 20x30cm si de inaltimea pe care o vedeti in poze. Poti sa o coci si in forma rotunda, de 20cm diametru si apoi sa o tai in 2, pentru a transforma Prajitura cu banane in tort cu banane.
Ingrediente pentru Prajitura cu banane si ciocolata:
- 4 banane foarte bine coapte
- 400g faina
- o lingurita praf de copt
- o lingurita bicarbonate de sodiu
- o lingurita scortisoara
- ½ lingurita sare
- 200g unt moale
- 100g zahar brun
- 100g zahar tos
- 4 oua mari
- miezul de la o pastaie de vanilie
- 350ml lapte batut
Incingem cuptorul la 180°C, punem gratarul pe treapta din mijloc, ungem cu unt si faina sau cu spray non-stick o tava de 20x30cm. Intrr-un bol spumam untul, vanilia, zaharul brun si zaharul tos. In alt bol amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara. In altul pisam bananele cu furculita. E ok daca raman si bucati mai mari de banane.
Peste spumea e unt punem ouale, amestecam cat sa fie incorporate. Daca vi se pare ca se taie compozitia, vi se pare doar 🙂 Isi revine, fiti fara grija! Adaugam si piureul de banane. Amestecam. Cernem peste compozitie 1/3 din amestecul de faina. Amestecam. Punem ½ din laptele batut. Amestecam. Punem inca o treime din faina, apoi restul de lapte batut si la final faina. Practic, punem amestecul de faina in 3 transe, adaugand lapte batut intre ele, si amestecand dupa fiecare.
Turnam compozitia in tava, nivelam bine cu spatula si batem vasul de masa pentru a scoate bulele de aer. Coacem 45-50-60 minute sau pana trece testul scobitorii. Daca vi se pare ca se coace prea tare pe margini si nu si la mijloc, puneti folie de aluminiu pe marginile tavii, astfel incat sa acopere prajitura in locurile unde e prea rumenita.
Pentru crema, amestecam 250g mascarpone si 100g Nutella. Intinde crema pe prajitura numai dupa ce s-a racit complet. Si, la final, sa va mai spun ceva: daca pregatiti compozitia si nu aveti chef sa si coaceti prajitura, o puteti tine in frigider 2-3 zile pana la coacere. O data coapta, Prajitura cu banane si ciocolata sta foarte bine in congelator pana la 3 luni, cand o puteti decongela, cremui si servi 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Looks amazing 🙂 Imi place enorm forma tavii si rezultatul final 🙂 Great job 🙂
Multumesc 🙂
Teo m-ai omorat cu reteta asta! Abia astept sa o gatesc. Apropo sunt mare fan Bananabread varianta ta. O pot pregati si cu ochii inchisi de atatea ori am facut-o!!
Ma bucur ca iti palce! Trebuie neaparat incercata! 🙂
Buna Teo,
Felicitari pt toate retetele pe care le ai aici. Am incercat multe din ele si sunt delicioase. Am o intrebare: in loc de lapte batut ce altceva s-ar putea pune? Nu cred ca o sa gasesc unde stau asa ceva. Multumesc.
Lori
Salut, Lori! Poti folosi la fel de bine si iaurt.
Cu kefir (eu il prepar in casa si iese usor acidulat) ar merge oare in loc de lapte batut, multumesc anticipat
Nu are de ce sa iasa rau. Poti sa incerci linistita.
Am urmat rețeta pas cu pas și pot să spun cu toată sinceritatea, e CEA MAI CEA REȚETĂ DE PRĂJITURĂ CU BANANE, într-adevăr! A iesit incredibil, e delicioasă, a fost ușor de făcut și e o bună metodă de a “salva” bananele prea coapte!
Mulțumesc frumos pentru rețetă!
Tania, ma bucur tare ca prajitura a fost pe placul vostru. Iti multumesc mult pentru incredere!
Buna si multumesc pt minunatele retete.am făcut-o, a fost totul ok, numai ca mi s a tăiat crema de mascarpone cu nutelia, oare de ce? ..si colac peste pupăză am pus-o si peste prajitura încă călduță…dar e buna oricum. ..multumesc inca o data, si numai bine frumoasei tale familii, va admir!….
Salutare. Cel mai probabil a fost prea mult mixata si de aceea s-a taiat. Data viitoare sa o urmariti tot timpul si sa o puneti pe prajitura abia dupa ce se raceste.