Azi avem in meniu reteta de cus cus cu creveti, pe cat de simpla, pea tat de usor de incadrat in categoria “retete wow”. Cus-cus preparat sub diverse forme a fost una din garniturile mele preferate in copilarie. Oricum prepara mama cus-cus-ul, ma bucuram la fel de tare. De cele mai multe ori mama pregatea cus-cus foarte simplu, ca si garnitura: calea o ceapa pana devenea sticloasa, apoi calea si pastele. Punea apa sau supa de gaina, uneori si morcov sau ardei taiat marunt-marunt si lasa totul sa fiarba pana scadea toata apa. Vara (chiar si acum a ramas la loc de cinste pe masele noastre de vara) pregatea cous-cous-ul la fel, apoi il lasa sa se raceasca foarte bine si punea rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde si il transforma intr-o salata delicioasa, cu un dressing perfect, pe care nici acum nu stiu exact cum il face. Oricat mi-a explicat, nu imi iese ca al ei si e ok, stiu ca e unul din secretele ei in bucatarie si ma bucur. Stiu ca numai la ea o sa mananc salata asa 🙂
Si acum pregateste foarte des cus-cus si il alege mereu pe cel de la Paste Baneasa, pentru ca ii place culoarea, textura, faptul ca boabele nu se lipesc intre ele si gustul e perfect de fiecare data. Cus-cus cu 4 oua de la Baneasa sunt paste fainoase cu oua lichid, nu cu ou praf, adica sunt paste de o calitate superioara. Daca nu l-ati incercat pana acum, sper sa va cpnvinga reteta de azi – Cus cus cu creveti. M-am gandit sa va arat cum acest “simplu si banal” cus cus, atat de accesibil ca pret si pe care il gasim in orice magazine, poate fi transformat intr-un fel principal absolut delicios, foarte aspectuos, in combinatie cu crevetii.
Ingrediente pentru 2 portii de Cus cus cu creveti:
- 3 linguri ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- 250g Cus cus cu 4 oua Baneasa
- un ardei gras rosu, taiat foarte fin
- 800ml supa de legume, de pui sau apa
- 500g creveti cruzi, decorticati
- ½ legtura de patrunjel tocat marunt
- sare si piper dupa gust
Intr-o cratita incapatoare (minim 2 litri) punem uleiul de masline rece. Punem si usturoiul si il sotam la foc mic, fara a se rumeni. Adaugam crevetii si ii prajim la foc mic pana isi schimba complet culoarea si sunt facuti. Scaotem crevetii cu ajutorul unei palate. Adaugam in cratita cus cus-ul si il calim 2-3 minute la foc mic, amestecand des. Tragem de pe foc si punem ardeiul taiat fin. Turnam si supa de pui (sau apa) si amestecam. Punem din nou pe foc, la foc mediu si fierbem 8 minute, amestecand des.
La final punem crevetii si patrunjelul, amestecam bine, potrivim la gist de sare si piper (nu puneti sare de la inceput, intareste crevetii. Luati in considerare si cat de sarata/condimentata este supa pe care o folositi). Lasam pe foc alte 2-3 minute, apoi tragem de pe foc. Acoperim cratita cu un capac si lasam cus cus-ul sa se linisteasca 5 minute inainte de servire. Daca doriti sa fie si mai cremos, puteti adauga o lingura de unt inainte de a pune capacul.
Da, o masa ca la restaurant poate fi preparata chiar atat de simplu acasa, cu putina imaginatei si cu un strop de ajutor de la Paste Baneasa. Pentru si mai multa inspiratie si retete numai una si una, viziteaza cu incredere sectiunea Nicio saptamana fara paste! Sa va fie de cel mai bine si pofta buna la Cus cus cu creveti!
Arata delicios. Tot timpul am avut o teama sa fac creveți! Am sa incerc rețeta ta. Poate am succes
Multumesc 🙂 Crevetii par complicati, dar se gatesc de fapt foarte foarte usor 🙂 trebuie neaparat sa incerci reteta 🙂