Cornulete cu gem inseamna pentru mine copilarie. Si vacantele la Aschileu, la unchiu’ Stefan si matusa Ana, singurii pe care ii consider si acum ca pe bunicii mei. Cornulete cu gem si corulete cu nuca sunt specialitati care nu trebuie sa lipseasca de pe masa noastra de Craciun si am constatat cu mare surpindere ca nu am postat reteta pe blog! In 9 ani de Teo’s Kitchen, nu am postat aceasta reteta de cornulete, pe care a trebuit sa o adaptez dupa caietul lui Buni, pentru ca Buni Sia nu prea foloseste cantarul si retetele ei nu au niciodata cantitati exacte, totul e “din ochi” sau “cat cuprinde” sau “cat ia”. Dar eu am cantarit totul pentru voi, ca sa fim siguri ca Reteta de cornulete cu gem va fi un succes.
Sa nu va sperie aluatul dospit! Daca folositi drojdie uscata, sansele sa nu creasca aluatul sunt minime, credeti-ma pe cuvant! Nu sunt cornulete fragede, cum sunt cele din aluat cu unt, ci cornulete cu gem pufoase, moi, delicioase! La capitolul umplutura, puteti folosi gemul vostru preferat, important est sa nu fie foarte lichid, pentru ca va curge tare la copt. Eu am folosit silvoit, adica gem de prun fiert la cazan, foarte tare…de sta lingura dreapta in el! Cornuletele au iesit delicioase!
Ingrediente pentru cca 80 cornulete:
- un plic 7g drojdie uscata
- 170ml apa calduta
- 100g zahar tos
- 2 oua mari
- o lingurita sare
- 150g unt topit si racit
- 500g faina
- 300g magiun de prune sau gem
- 100g zahar pudra vanilat
Intr-un bol/castron mare, amestecam apa, drojdia, zaharul, sarea, ouale, untul si 200g faina. Amestecam cu lingura sau cu mana pana aluatul se leaga bine, apoi adaugam si restul de faina si framantam un aluat elastic si omogen. Mutam aluatul intr-un bol curat si il lasam la dospit o ora si jumatate sau pana isi dubleaza volumul. Rasturnam aluatul pe masa unsa cu putin ulei si il framantam foarte bine, pentru a scoate aerul in exces din compozitie. Impartim aluatul in 4 parti egale, din care intindem foi de cca 1/2cm grosime. Taiem foile in fasii, apoi in triunghiuri. Punem putin gem in partea mai lata a triunghiului si rulam, de la mare la mic. Aseza cornuletele in tava, pe hartie de copt. Coacem cornuletele la 180°C, 15 min sau pana devin aurii. Le lasam sa se raceasca foate bine, apoi le pudram cu zahar.
Daca aveti o masina de paine, puteti sa o folositi pentru a framanta si a dospi aluatul. Si va mai spun un truc bun: eu tin aluatul la dospit in cuptorul rece, cu becul aprins. Este un loc perfect pentru dospit! Daca nu doriti sa pudrati cornuletele cu zahar dupa racire, le puteti unge cu ou batut si puteti presara deasupra nuca macinata inainte de ale da la cuptor. Daca folositi drojdie proaspata, o frecati cu 2 linguri de zahar pana devine lichida, apoi adaugati si o lingura de faina si lasati sa dospesca pana face bule. Apoi o puteti folosi in aluat. Sa va fie de cel mai bine si sper sa incercati reteta de cornulete cu gem anul acesta de Craciun!
Super bune cornuletele. Am facut si eu azi si au iesit delicios. Eu am facut cu rahat; am pus si putina smantana in compozitie, intrucat nu aveam destul unt. Au iesit nemaipomenit! <3
Am facut cornuletele, sunt foarte foarte bune! Multumesc de reteta 🙂
Am respectat reteta, desi untul topit apare in lista de ingrediente, in reteta nu apare..poate e o greseala. Eu l-am pus, au iesit foarte bune….la design inca mai am de lucrat, ulele au avut o forma ciudata :))
Da, untul topit se pune si el in amestec 🙂 Ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca ti-au placut!
Teo am încercat si eu azi rețetă de cornulețe sunt delicioase!!! Mulțumiri din partea întregii familii:)))
Bună, Teo
Am, de puțin timp, un cuptor nou, electric. Ce program ar trebui să folosesc?
Buna Adriana. Cel mai bine ar fi sa verifici in cartea tehnica a cuptorului, programele difera de la un cuptor la altul.