Biscuiti cu unt am pregatit azi pentru toate gospodinele care isi doresc sa pregateasca de Craciun fursecuri in diverse forme. Reteta de biscuiti cu unt este foarte simpla si rapida, mai lung e timpul de asteptare, pentru ca aluatul trebuie neaparat sa stea la rece.
Cand eram mici, Buni Sia ne facea asemenea biscuiti si ma minunam de ei de fiecare data. Nu stiam ca peste 30 de ani vom gasi toate formele posibile si imposibile pentru facut fursecuri. Nici Buni nu stia. Ea folosea un paharel de tuica pentru fursecurile mai mici, cum sunt fursecurile Non-plus-Ultra, un pahar mai mare pentru Islere si, o forma de steluta, pe care i-a facut-o un prieten de-al lui Bubu, strungar. Acum? Sunt tot felul de forme pentru fursecuri si turta dulce, iar reteta de azi – Biscuiti cu unt – e numa’ buna pentru decupat!
Cateva tips&tricks pentru biscuiti/fursecuri perfecte de fiecare data:
- este ideal sa faceti aluatul in blender sau mixer. Fiind un aluat pe baza de unt, acesta se incalzeste foarte repede de la caldura mainilor si va fi nevoie de si mai multa faina pentru ca aluatul sa se lege. Implicit, cu cat e mai multa faina, cu atat biscuitii vor fi mai putin fragezi
- Lucrati aluatul cat mai putin cu putinta si cat de repede puteti
- Inveliti aluatul intr-o folie alimentara si il dati la rece cel putin o ora inainte de folosire
- Lasati untul si oul pe blat o ora inainte de folosire. Untul nu trebuie sa fie foarte moale si e ideal sa il taiati in cubulete inainte de folosire
- Din cantitatile de mai jos ies in jur de 18-24 biscuiti, in functie de marimea biscuitilor si grosimea in care intindeti aluatul
- Tot in functie de grosimea aluatului, difera si timpul de coacere, deci ajustati timpul de coacere din reteta dupa cuptorul vostru, dupa grosimea biscuitilor si marimea lor. Sunt gata cand sunt aurii pe margini. Chiar daca la mijloc par inca moi, pe masura ce se racesc, se intaresc total.
- Pentru ca nu ii puteti coace intr-o singura tura (sau in cazul in care faceti portie dubla), ideal este sa scadeti timpul de coacere cu 1 minut intre fiecare tura.
- Nu uitati sa preincalziti cuptorul inainte de a coace biscuitii
- Aluatul se poate congela pana la 3-4 saptamani, deci il puteti pregati din timp si il decongelati numai cand aveti nevoie
- Este ideal sa taiati cat mai multi biscuiti de la prima intidere a aluatului, apoi, cu cat framantati mai mult resturile de aluat si le reintindeti, biscuitii nu vor mai iesi la fel de fragezi si uniformi, datorita fainii pe care o folosim pentru intinderea aluatului
Ingrediente:
- 350g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 250g unt moale
- 220g zahar
- 1 ou mare
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf sare
In bolul mixerului amestecam untul taiat cubulete si zaharul tos pana avem o spuma. Adaugam oul si esenta de vanilie si amestecam. Adaugam faina cernuta cu praful de copt si sarea. Amestecam pana aluatul se leaga, fara a exagera cu amestecatul (cu cat amestecam mai mult, untul se topeste si aluatul devine tot mai lipicios). Mutam aluatul pe o folie alimentara, il modelam intr-un disc si il dam la rece cel putin o ora inainte de folosire. Intindem aluatul pe planseta pudrata cu faina. Folositi suficienta faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Decupam biscuitii cu formele preferate si ii asezam in tava, e hartie de copt. Nu trebuie sa lasam foarte mult spatiu intre ei, pentru ca isi pastreaza foarte bine forma la copt. Ca sa fiti siguri ca biscuitii nu se latesc la copt, e ideal sa puneti tava in frigider sau la rece 15-20 minute inainte de coacere. Coacem biscuitii in cuptorul incins la 180°, 6-8 minute sau pana sunt auriti pe margini. Ii scoatem din tava si ii mutam pe un gratar, unde ii lasam sa se raceasca de tot inainte de decorare.
Pentru biscuiti cu unt in forma de Renul Rudolph (Luca i-a vazut pe Pinterest si si-a dorit foarte mult sa ii incercam) am topit ciocolata cu lapte (puteti folosi si neagra), am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am pus-o intr-un pos cu dui foarte subtire si am desenat cornitele, ochisorii, gurita si am lipit, tot cu putina ciocolata, o bomboana rosie 🙂 Nimic mai simplu, dar foarte pe sufletul celor mici!
Sper ca v-a placut reteta de azi si o veti folosi anul acesta de Craciun! Noi am facut mai multi biscuiti Rudolph, i-am pus in plasute de hartie pe care Luca le-a decorat cu stelute de lemn, am pus si o eticheta cu dedicatia lui si biscuitii au mers spre colegii si instructorii lui de karate 🙂 Un cadou comestibil foarte simpatic pentru mici si mari deopotriva! Sa va fie de cel mai bine!