Amestecuri de condimente facute in casa

amestecuri de condimente facute in casa

Au trecut doua saptamani de cand am inceput LIVE-urile “Ce-ai prin frigider?” pe Facebook si vreau sa va multumesc ca ati fost si saptamana aceasta alaturi de mine intr-un numar atat de mare. Ca am interactionat frumos, ca v-am simtit alaturi de mine in aceasta noua aventura! Care este ideea LIVE-urilor “Ce-ai prin frigider?” E foarte simplu: ne intalnim cu totii pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen in fiecare luni si voi imi spuneti ce ingrediente aveti la indemana in frigider (sau camara). Eu va propun idei de retete improvizate cu ce aveti dar totusi retete delicioase, care arata bine si sunt pe gustul tuturor! In plus, cele mai inedite combinatii de ingrediente sau cele care apar cel mai frecvent, se pot transforma in retete pe blog sau chiar in retete video! 🙂

Pornind de la ce va spuneam mai sus, in LIVE-ul de luni mi-ati spus ca aveti multe condimente in camara dar nu stiti exact cum sa le combinati pentru a asezona diverse mancaruri. Ei bine, eu va intrebam daca vreti sa va dau niste idei de amestecuri de condimente facute in casa. Foarte multi mi-ati spus ca DAAAA, astfel s-a nascut articolul de azi! Va inteleg perfect, stiu ca toti avem in camara/dulap muuuuulte pliculete cu diverse condimente si nu stim cum sa le combinam intre ele. Asa ca fie ajungem sa cumparam “mix pentru grill”, de exemplu, gata preparat la plic sau condimentam pur si simplu cu sare si piper.

Sa stiti insa ca e foarte simplu sa pregatiti amestecuri de condimente in casa. E o varianta foarte sanatoasa pentru ca stiti exact ce ati pus in mix. In plus, controlati foarte usor cantitatea de zahar/sare pe care o folositi. Puteti sa le aveti tot timpul la indemana pentru ca se pastreaza foarte bine in borcane inchise ermetic.

amestecuri de condimente facute in casa

Azi vreau sa va arat nu doar amestecuri de condimente facute in casa dar si cum le folosesc eu pentru gratare foarte light, care sa imi ajute familia sa se bucure de vara, dar fara prea multe calorii. Preferam gratarele de peste, piept de pui si mai putin din carne de porc, dar indiferent de varianta aleasa, garnitura este intotdeauna o salata light, fara dressing pe baza de maioneza, ci stropita cu putin ulei de masline si otet balsamic. O salata se poate transforma foarte usor dintr-o mancare super sanatoasa intr-o mini bomba calorica datorita unui dressing prea bogat, asa ca azi pastram lucrurile cat mai simple si totodata atat de delicioase!

AMESTEC DE CONDIMENTE PENTRU CARNE DE PUI

  • ¼ cana boia afumata/dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • 2 linguri piper
  • 3 linguri praf de usturoi
  • 2 linguri fulgi de ceapa
  • 3 linguri sare
  • 1 lingura oregano
  • 2 linguri busuioc

amestecuri de condimente facute in casa

Dupa ce dam toate ingredientele prin blender, vom avea un amestec de condimente omogen si foarte aromat. Eu tai pieptul de pui felii, apoi masez foarte bine carnea cu putin ulei de masline. O condimentez cu amestecul pregatit si o las la rece cel putin o ora inainte de a o pune pe gratar, pentru marinare. Cu cat pieptul de pui e feliat mai subtire, cu atat se marineaza mai repede. Apoi las carnea sa revina la temperatura ambientala inainte de a o praji pe gratar, fara adaos de ulei sau grasime, pana e frumos rumenita pe ambele parti.

Din nou, cu cat carnea e feliata mai subtire, cu atat trebuie sa stea mai putin pe gratar si invers. Carnea feliata mai gros se patrunde mai greu deci trebuie intoarsa mai des, tinuta la temperatura mai mica pe gratar dar pentru o perioada mai lunga de timp. Sau, o data bine rumenita pe ambele parti, o putem da la cuptor pentru o coacere completa. Mai ales pentru pulpele de pui, daca preferati sa le faceti intregi pe gratar.

amestecuri de condimente facute in casa

Alaturi de pieptul de pui la gratar am ales o garnitura foarte simpla, de fasole verde pastai. Fiarta la abur si condimentata cu putin ulei de masline, sare si piper.

condimente-pui-3

AMESTEC DE CONDIMENTE PENTRU CARNE DE PORC

  • ¼ cana zahar brun (50g)
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri boia afumata
  • 2 linguri boia iute/dulce (in functie de preferinta)
  • 2 linguri rozmarin
  • 1 lingura chimen
  • 1 lingurita piper
  • ½ lingurita mustar
  • ½ lingurita cimbru
  • ¼ lingurita ienibahar

amestecuri de condimente facute in casa

Din nou dam ingredientele prin blender pana avem un amestec de condimente omogen. Pentru carnea de porc folosesc foarte putin ulei, cam o lingurita la 4 felii de carne. Ungem carnea cu un strat uniform de ulei si o condimentam bine pe ambele parti. O lasam la marinat la rece, in caserola inchisa ermetic sau intr-o punga cu fermoar, cu cat mai mult cu atat mai bine. Intodeauna lasam carnea sa revina la temperatura camerei/ mediului inainte de frigere, pentru ca maiestii grill-ului spun ca nu e ideal sa prajim carne rece. Prajesc carnea pe grill-ul electric sau cu carbuni fara alt adaos de grasime, fiind suficient stratul subtire de ulei care o acopera la marinat.

amestecuri de condimente facute in casa

Pentru carnea de porc, garnitura este intotdeauna o salata verde, cu morcovi, rosii sau alte legume proaspete. Adaug si un dressing simplu de ½ lingura ulei de masline, 2 linguri otet balsamic, sare si piper.

amestecuri de condimente facute in casa

AMESTEC DE CONDIMENTE PENTRU PESTE

  • 2 linguri zahar brun
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri busuioc
  • 2 linguri oregano
  • 2 linguri cimbru
  • 2 linguri rozmarin

amestecuri de condimente facute in casa

Pentru peste, in special pentru somon, prefer fie un amestec simplu de sare si piper fie un amestec ca si acesta, pe baza de ierburi aromatice. Cand fac somonul la grill acasa, mereu il dau putin si la cuptor, ca sa ma asigur ca e bine patruns, mai ales daca e un file de somon intr-o felie mai groasa. Daca suntem la gratar in aer liber, il las sa se rumeneasca pe ambele parti. Apoi il invelesc intr-o folie de aluminiu pe care o gauresc din loc in loc, astfel incat sa fie un fel de pachetel in care somonul se patrunde foarte bine, de la aburi.

Ca de obicei, stopesc somonul cu putin ulei de masline, apoi il condimentez. Acest amestec de condimente este perfect pentru orice tip de peste. Cele pe care eu le pregatesc cel mai frecvent pe langa somon sunt crap romanesc, pastrav, stiuca si somn.

amestecuri de condimente facute in casa

Langa pestele la gratar am ales garnitura o salata asortata de rucola, radicchio, spanac si salata verde. E atat de aromata incat nu are nevoie de dressing, maxim de putin ulei de masline, sare si piper.

amestecuri de condimente facute in casa

AMESTEC DE CONDIMENTE GRECESC

  • 1 lingura sare
  • 2 lingurite busuioc
  • 4 lingurite oregano
  • 1 lingurita cimbru
  • 5 lingurite ceapa
  • 4 lingurite praf de usturoi
  • 2 lingurite marar
  • 2 lingurite piper
  • 2 lingurite patrunjel
  • 2 lingurite rozmarin
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita nucsoara

amestecuri de condimente facute in casa

Acesta este unul dintre cele mai versatile amestecuri de condimente facute in casa si eu il folosesc la absolut orice:

  • pentru carnea de pui/peste
  • amestecat cu iaurt sau ulei de masline ca si marinata pentru carne
  • pentru legumele la grill, pe care o data coapte, le stropesc cu putin ulei de masline, le condimentez si adaug si 2-3 catei de usturoi trecuti prin presa sau tocati foarte fin
  • pentru cartofi prajiti/chipsuri de cartofi sau legume
  • pentru porumbul fiert sau copt, pentru care amestec condimentele cu putin unt la temperatura camerei, pe care il folosesc pentru a unge porumbul fierbinte
  • amestecate cu putin ulei de masline si zeama de lamaie ca si un dressing light pentru salate.

amestecuri de condimente facute in casa

Azi am ales sa pregatesc o salata calda, foarte simpla: mazare fiarta la abur, amestecata cu porumb, o lingurita de ulei de masline si o lingura buna din amestecul de condimente grecesc. Este una din garniturile preferate de Luca 🙂

amestecuri de condimente facute in casa

Sper din suflet ca v-a fost util articolul de azi si cele 4 amestecuri de condimente facute in casa pe care vi le-am propus, astept cu drag in continuare sugestiile voastre si ne revedem in LIVE-ul de luni cu noi idei de retete care sa ne ajute sa #tastethefeeling of summer! Aaaaa si inainte sa plec, vreau sa va mai spun ceva: in hypermaketuri gasiti condimente vrac, care sunt mult mai accesibile ca si pret fata de cele gata ambalate si vin intr-o varietate foarte mare, asa ca aveti de unde alege si combina.

Pentru fulgii de ceapa, daca doriti sa ii pregatiti in casa, puteti sa o faceti foarte usor, fara a fi nevoie de un aparat pentru deshidratat legume. Curatati foarte bine ceapa/cepele si le taiati inele de 0.25cm, apoi le asezati in tava, pe hartie de copt. Le asezati intr-un singur strat, fara ca inelele de ceapa sa se suprapuna. Dati tava la cuptorul incins la 60° (treapta 1, temperatura foarte mica sau, daca aveti un cuptor pe gaz care incalzeste foarte tare, lasati usa cuptorului intredeschisa, folosind o lingura de lemn care sa o ajute sa ramana deschisa, astfel cuptorul nu se supraincalzeste) si lasati ceapa sa se usuce timp de 6-8 ore, in functie de cuptor.

Din cand in cand scoateti tava si agitati foarte bine totul. La fel puteti usca si alte legume pentru o baza de mancare facuta in casa. Sa va fie de cel mai bine!

9 Comments

  1. Valentina A.

    Uau..
    Multumesc. eu fac parte din categoria celor ca nu stiu cum sa combine condimentele. Deci pentru mine e foarte utila aceasta postare.
    Un weekend placut Teo!

  2. Catalina

    Frantujii (sic!) combina puiul cu tarhon. Am incercat si eu. Se pare ca stiu ei ce fac….
    So, varianta mea de condimente pentru pui suna asa: sare, paprika, usturoi praf, coriandru boabe macinat, tarhon uscat (de mine asta toamna). Fara cantitati, cu ceva ulei masline, se freaca niste aripioare de pui, se pun pe gratar si se rumenesc. Se mananca cu mana si cu tzatziki.
    Tzatziki-ul meu e simplu: iaurt de bivolita/oaie Cedra, castraveti rasi mare, usturoi dupa gust si marar proapat dupa-si-daca chef si disponibilitati.

  3. elena

    Minunat,multumesc mult!

  4. va multumim pentru sugestia data

  5. ciolte otilia

    super retete

  6. Buna, la condimentele de pui in text apar 2 lingurite de cimbru, iar in poza 2 lingurite de busuioc. cum e corect?

  7. Mădă S

    Tocmai am. făcut rețeta ta de coaste cu baby carrots caramelizati. Nu aveam amestec pt porc în casă (cumpăr gata făcut de regulă) și am dat peste aceste minunate rețete.Am făcut amestecul pt carne de porc, am uns bine coastele… pfff, ce nebubieeee.
    Nu mai cumpăr de acum amestec condimente la plic!!!!!
    Abia aștept sa le încerc pe toate!
    Îți mulțumesc, Teo.

    • Draga Mada, asa e, dupa ce le faci in casa si vezi cat sunt de faine nici nu iti mai vine sa cumperi gata facute. Eu iti multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.