Prajitura desteapta

prajitura desteapta

Prajitura desteapta, reteta de cremes fals, prajitura magica. Despre asta vorbim azi la Reteta scurta de vineri. De ce? V-am promis ca in Reteta scurta de vineri va prezint retete de baza, utile oricarei gospodina, retete pe care trebuie sa le avem tot timpul la indemana, fie ca sunt gustari, garnituri, mancaruri rapide.

prajitura desteapta

De ce se incadreaza reteta de prajitura desteapta la aceasta categorie?
– toate ingredientele sunt unele basic, pe care le avem tot timpul la indemana, in casa, in camara, in frigider
– dintr-un singur aluat pe care il pregatim in 15 minute, avem o prajitura care pare sofisticata, pentru ca aluatul magic se imparte singur in cuptor intr-o prajitura cu blat, crema si crusta
– este prajitura perfecta pentru mesele in familie sau cand avem musafiri la masa, pentru ca pana sta ea la cuptor, timp de o ora in care nu ii avem grija deloc, noi ne putem ocupa de restul pregatirilor
– cantitatile se dubleaza foarte usor pentru o tava mare de prajitura, rezultatul fiind la fel de spectaculos

prajitura desteapta

In speranta ca v-am convins, va scriu mai jos reteta de prajitura desteapta, o prajitura care mai apare pe blog, insa dupa multe incercari si teste, aceasta este reteta de care sunt cea mai multumita 🙂

Ingrediente pentru 10 portii generoase (tava de 25x25cm):
– 4 oua mari (5 daca sunt mai mici)
– 500ml lapte caldut
– 125g unt topit (82% grasime)
– 140g zahar pudra
– o lingurita coaja de la o lamaie
– un praf de sare
– 120g faina
– miezul de la o pastaie de vanilie (sau esenta de vanilie facuta in casa)

prajitura desteapta

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt sau unt si faina o tava de 25x25cm sau o tava rotunda, cu diametrul de 20 cm. Separam ouale, amestecam galbenusurile cu zaharul pudra si vanilia, 4-5 minute cu mixerul la viteza mare, pana avem o crema de consistenta unei alifii si albicioasa. Turnam laptele, treptat (1/3 din cantitate o data), apoi untul topit si amestecam bine. Adaugam si coaja de lamaie si cernem deasupra faina, amestecam foarte putin, numai cat sa nu fie cocoloase. Nu amestecati in exces, scoateti aerul din compozitie si prajitura nu mai creste la fel si straturile nu se mai vad la fel de bine. Separat, batem albusurile spuma cu un praf de sare pana avem o spuma tare (cca 7-8 minute cu mixerul la viteza mare). Incorporam si spuma de albusuri, folosind o spatula, cu miscari de impaturire. Turnam compozitia rezultata in tava (compozitia este destul de lichida, sa nu va ia panica acusha pe final) si dam tava la cuptor 10 minute, dupa care, fara sa deschidem usa cuptorului, scadem temperatura la 160°C si lasam prajitura la cuptor inca 50 minute sau pana trece testul scobitorii si are o crusta frumoasa si aurie.

prajitura desteapta

Desi va fi greu, va asigur, chiar foarte greu, faceti un efort supraomenesc si rezistati tentatiei de a gusta prajitura asta care miroase extraordinar si lasati-o sa se raceasca in tava pana ajunge la temperatura camerei, apoi dati-o la frigider 3-4 ore (sau, pe gerul asta teribil pe care il suportam acum, 20-30 minute in balcon fac cat 4 ore in frigider). Nu de alta, dar prajitura se aseaza mai bine daca sta la rece si (aici e strict parerea mea, nu e musai sa fiti de acord cu mine) este mai buna rece decat calduta. Asta a fost toata treaba! Acuma, daca vreti voi musai-musai sa o si pdrati si cu zahar inainte de servire, asa sa va ajute bunu’ Dumnezo, eu nu ma supar si cu siguranta nici musafirii care s-or infrupta din ea! Sa va fie de cel mai bine!

prajitura-desteapta

prajitura desteapta

23 Comments

  1. Cam cat de desteapta este aceasta prajitura? O sa ma apuc de treaba si va dau verdictul!

  2. Simona Andreea

    Ii foarte buna aceasta prajitura si usor de facut. Multumesc Teo! 🙂

  3. Stiu reteta asta de cel Putin 12 ani si o fac si acum cu plăcere…de data asta de pe blog!!! Astept cu nerăbdare să se coaca acum…

  4. Andreea

    Buna 🙂 am si eu o nedumerire :)) am incercat prajitura desteapa iar varianta “alba” nu imi iese de nici o culoare, pe cand cea cu cioco iese delicioasa si foarte bine inchegata si delimitata. Ceva sugestie? Mersi

  5. Excelenta reteta.
    Am facut-o azi a iesit super, cu straturi; singura problema este ca intr-o parte s-a ridicat si apleznit pe cand era in cuptor si nu stiu cauza.
    Ce crezi?

    • E de vina ori cuptorul care nu încălzește uniform, ori albusurile nj au fost incorporate uniform. Ma bucur insa ca ti-a placut și cu siguranță va iesi perfect data viitoare! 🙂

  6. Eu am facut aceasta prajitura minunata cu zeama si coaja de lamaie ! E super delicioasaaaa ! Merci mult pt reteta !

  7. Oare functioneaza si cu faina de naut/ orez sau altfel de faina?

  8. CristinaD.

    Pfiu…
    Am mâncat și am obosit după atâta mâncat!:))
    Foarte foarte buna prajitura.
    Am pățit la fel ca cineva care a mai scris: pe o parte s-a umflat și a crăpat și pe celalalta nu.
    Probabil cuptorul meu e vinovatul dar..nu e problema.
    A ieșit genial de buna!!
    Mulțumesc Teo!:-)

  9. Marina

    Buna!se poate inlocui zaharul cu mierea?sau alt indulcitor?

    • Buna ziua. Va spun sincer ca nu am incercat cu altceva in afar de zahar, deci nu as vrea sa va dau informatii gresite.

  10. andreea

    pot omite untul? sau il pot inlocui cu unt de cocos?

  11. Untul nu poate fi omis. Nu stiu ce sa va spun de untul de cocos, chiar nu am folosit, insa s-ar putea sa nu iasa la fel. 🙂

  12. Alexandra

    Prajitura mea s-a dezumflat dupa ce am scos-o din cuptor 🙁 Stiti cumva care ar putea fi cauza?

  13. Pana nu am facut reteta ta, nu mi-a iesit nici cu rugi. De cand am descoperit-o (si facut-o) pe blogul tau, sunt mandra de nu mai pot :-). Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.