Retete de supa de iarna. 9 (noua) retete de supa de iarna. Asa se numeste colectia de retete pe care vi-o propun azi, desi…numai iarna nu a fost anul asta…Se pare ca sunt de mult apuse vremurile copilariei mele, in care de ziua mea, pe 25 noiembrie deja ningea iar Craciunul era cu adevarat alb. Deja m-am obisnuit sa avem grade cu + de Craciun si apoi, in februarie-martie sa ne trazneasca un -17. Uratel, dar n-avem ce face…sau avem? Avem! Putem sa ne pregatim de iarna care urmeaza sa vina in martie cu 9 retete de supe de iarna, consistente, cremoase, supe d’alea de-ti incalzesc burtica si sufletul, pe care le pui in bolul tau preferat, atat de fierbinti incat abia tii bolul in mana si, cu tot cu supa ta, te “cocolesti” sub paturica/plapumica si te uiti la un film de suflet, gen The Notebook. Sau Leap Year. Sau un film “de fete” care face ca fiecare lingura de supa sa alunece pana in suflet 🙂
9 supe de iara care mie imi plac foarte mult si pe care le pregatesc regulat, prin rotatie, pentru familionul meu. Pentru ca supa e buna. Pentru ca supa imi aduce aminte de copilarie cand, daca nu mancam supa “pana se vede puiul”, nu primeam “felul doi” (aveam un bol cu un puiut lipit pe fund si mama imi aseza de fiecare data bolul in fata si imi spunea “sa mananci pana vezi puiul, da?”). Deci? Vreti sa vedeti ce v-am pregatit?
1. SUPA CREMA DE USTUROI – regina supelor crema pentru iubitorii de usturoi din lumea intreaga!
2. SUPA CREMA DE TELINA – foarte aromata, satioasa si chiar pe gustul celor mici.
3. SUPA DE CARTOFI COPTI – o supa foarte consistenta, cum trebuie de altfel sa si fie mancarea in timpul iernii, dar si foarte aromata, cu sunculita afumata si smantana dulce.
4. SUPA CREMA DE PRAZ – o supa dulceaga, foarte foarte cremoasa si care merge foarte bine in combinatie cu branza Gorgonzola , nuci de orice fel si crutoane sau crostini.
5. SUPA PICANTA DE MORCOVI – puteti controla foarte usor cat de picanta iese la final in functie de cati ardei iuti puneti si este genul de supa care va incalzeste instant, din cap si pana la degetul mic…de la piciorul drept 🙂
6. SUPA CREMA DE ARDEI COPTI – buna si rece si calda, si cu smantana si fara, cu sau fara. Buna pentru stomac si buna pentru suflet!
7. SUPA DE PUI CU OREZ – De ce e buna buna supa asta? Pentru ca e cremoasa, dar nu ca o supa crema; pare ca ar fi plina de smantana, dar totusi e facuta cu iaurt iar leusteanul, leurda si prazul merg impreuna mai bine decat va inchipuiti!
8. SUPA FRANTUZEASCA DE CEAPA – Mais oui, mais oui, o supa de neratat! Derek Coltman spunea asa despre supa noastra: “cat despre reteta… sunt cel putin 100 de retete. Dar de fapt este una singura. Trebuie sa contina ceapa, asa cum o spune numele ei, restul de ingrediente sunt relative neimportante. Branza? Da, dar nu conteaza ce fel de branza. Paine? Cu siguranta, mai ales pentru cei infometati. Aroma de vin sau tarie? Bineinteles, atata timp cat e doar un supliment pe langa ideea de baza – ceapa in toata Gloria ei”.
9. SUPA CREMOASA DE FASOLE BOABE – pentru ca nu eram ardeleanca adevarata daca nu va propuneam ceva cu fasole si afumatura! O supa minunata, plina de legume, o supa care poate tine lejer loc de fel principal la orice masa, o supa cu afumatura, ca doar asa ii sta bine unei supe de fasole, nu?
Sper ca v-au placut sugestiile mele de 9 supe de iarna pe care trebuie, dar TREBUIE sa le incercati in sezonul rece si apoi sa imi spuneti cu v-au iesit, da? Sa va fie de cel mai bine si sa avem impreuna un 2016 prosper in bucatarie!
Abia astept sa incerc si eu macar cateva 😛
😀 Ai de unde alege, sunt numai una si una, toate preferatele noastre la un loc! Mult spor! :*
TEO, imi plac foarte mult retetele tale. Toate detaliile si pozele spun totul. Sper sa ne bucuri in continuare cu retete minunate
Ma bucur mult, Vero! Sper sa incerci retetele si sa iti placa la fel de mult ca descrierea si pozele <3
Le pastrez,la vremea cuvenita,in cateva luni,le voi prepara pe rand.
Multumesc!
Mult mult spor 🙂
Arata delicios! Pacat ca trebuie si gatite ca sa le poti manca 🙁
Hai, Meda, ca sunt simplu de facut, promit! 🙂