Cum am putea sarbatori mai frumos Saptamana Frantuzeasca la LIDL decat cu un preparat specific Frantei? Dintre toate (pentru ca sunt foarte, foarte multe 🙂 ) am ales Quiche Lorraine, pentru ca e perfect pentru mesele in familie, se face foarte usor, este foarte pe gustul celor mari si celor mici. Intreaga gama de produse din Saptamana Frantuzeasca o puteti consulta AICI.
Ce este Quiche Lorraine? O tarta cu aluat frantuzesc, sfarmicios, pe baza de unt (pate brisee) cu umplutura de oua, smantana dulce si bacon. Desi unele retete (si chiar si eu folosesc uneori cascaval) in reteta Juliei Child nu este prezent cascavalul si, din cercetarile mele, se pare ca nici nu este in reteta originala. Sigur, va iese tot un Quiche daca folositi cascaval, dar nu un Quiche Lorraine 🙂 Pentru umplutura puteti folosi si altele, pe langa bacon, asa cum am adaugat eu ceapa verde si patrunjel, dar incercati sa nu exagerati, pentru ca tarta va fi mult prea incarcata.
Quiche Lorraine este una dintre mancarurile reprezentative (signature dish) a Juliei Child si majoritatea retetelor ei au la baza 3 oua, 1 ½- 2 cani smantana dulce, sare, piper si putina nucsoara. La inceput, aluatul pentru Quiche Lorraine era similiar cu aluatul pentru paine, insa in timp s-a ajuns la varianta de aluat pe baza de unt, sfarmicios sau aluat frantuzesc, foietaj. Eu personal, dupa mai multe incercari, nu recomant aluatul de foietaj pentru Quiche Lorraine, pentru ca tinde sa ramana umed dupa copt din cauza umpluturii si cel mai bine functioneaza Pate Brisee, pe care il rumenim frumos inainte de a turna umplutura.
Ingrediente pentru 8-10 portii:
Timp de preparare: 1 ora, dificultate medie
Ingrediente pentru aluat:
– 230 gr unt Pilos 82% grasime, foarte rece, de la frigider
– 350 gr faina Castello
– o lingura zahar Castello
– o lingurita sare
– 60-100 ml apa rece (cu gheata)
Ingrediente pentru umplutura:
– 125g cubulete bacon Dulano
– 3 oua mari (4 daca sunt medii)
– 400ml smantana dulce Pilos
– ½ lingurita sare
– piper Kania dupa gust
– un varf de cutit nucsoara
– 4 fire ceapa verde tocate marunt
– ½ legatura patrunjel tocat marunt
– 2 linguri (30g) unt Pilos rece, taiat cubulete
Mai intai ne ocupam de aluat. Trebuie sa il lucram foarte repede, fiind un aluat pe baza de unt, cu cat intra mai mult in contact cu mainile noastre calde, cu atat untul se topeste mai mult, ia mai multa faina si implicit nu mai este la fel de usor si fraged. Asa ca, vom folosi un robot de bucatarie. Punem untul taiat cubulete, faina, sarea si zaharul si amestecam, pe functia pulse de cateva ori, pana compozitia are textura unui pesmet mare. Adaugam apoi apa, lingura cu lingura. Adaugam intre 60-100ml apa foarte rece, cu cuburi de gheata, pana aluatul incepe sa se lege cand il strangem intre degete. Nu exagerati cu apa, aluatul nu trebuie sa fie umed. Amestecam tot cu blenderul pe functia pulse. Mutam apoi aluatul obtinut pe o folie alimentara, formand un disc. Strangeti aluatul folosind folia, cu miscari rapide. O data infasurat in folie, il dam la rece 30 min inainte de folosire.
Intre timp, ne ocupam de umplutura: prajim cubuletele de bacon intr-o tigaie, fara adaos de grasime, pentru ca vor lasa ele grasime. Le prajim pana sunt rumenite si crocante, amestecand des, apoi le scoatem o farfurie, pe servetel, pentru a scurge excesul de grasime. Batem ouale ca pentru omleta, apoi adaugam smantana dulce si amestecam bine. La final adaugam ceapa verde tocata marunt, patrunjelul, sare, piper si nucsoara proaspat macinata. Amestecam bine.
Dupa ce aluatul a stat 30 min la rece, il intindem pe planseta pudrata cu putina faina, apoi il asezam in tava tapetata cu unt si faina si il intepam din loc in loc cu furculita. Peste aluat punem hartie de copt si o greutate (poate fi orez, sare, fasole) apoi il coacem 8 minute, in cuptorul incins la 200°C. Dupa cele 8 minute, indepartam hartia de copt si il mai coacem 2-3 minute sau pana incepe sa prinda culoare. Scoatem tava din cuptor, scadem temperatura la 180°C. Punem cubuletele de bacon peste aluatul fierbinte, apoi turnam amestecul de oua si smantana dulce. Punem cubuletele de unt si dam totul la cuptor 25-30 min sau pana quiche-ul incepe sa se rumeneasca si este bine legat.
Quiche Lorraine se poate servi atat rece cat si cald, dar cu cat e mai rece, cu atat e mai usor de feliat si, sincera sa fiu, pe timp de vara, ca si gustare sau la micul dejun/cina, mi se pare mult mai potrivit rece. Insa asta e doar o optiune personala 🙂
Inainte de a va pupa si a va spune “Sa va fie de cel mai bine!”, dragi mamici, vreau sa va spune ceva foarte foarte foarte important: de luni, 29 iunie, gasiti la Lidl oferta MINIONS, pentru piticii pasionati de micii si simpaticii minioni! De la pijamalute (pentru mai mici si mai mari) si pana la lenjerie de pat, sau tricouri, toate le gasiti la Lidl 🙂
CONCURS! Si, ca sa va bucurati de toate acestea dar si de produsele Lidl in general, am cadou pentru voi un voucher de cumparaturi in valoare de 50 lei, valabil in oricare magazin Lidl Romania! Ce trebuie sa faceti pentru a-l castiga? Lasati un comentariu la aceasta postare in care sa imi spuneti 2 ingrediente pe care le-ati agauga voi la un Quiche Lorraine pe langa bacon. Castigatorul il aflam luni, 6 iulie si il alegem prin tragere la sorti prin random.org 🙂
Later update: avem un castigator 🙂 Felicitari, Lucian Ioan Clepce! Astept un mail cu datele tale de contact pe teodora@teoskitchen.ro pentru a-ti expedia premiul 🙂
Cascaval, piept de pui.
putin spanac si niste branga cu mucegai albastru:)
Eu as adauga niste muschiulet de porc afumat (ca la mama acasa) si putina branzica(ementaler spre exemplu sau chiar si cas ) .
As adauga mazare si ardei gras rosu :).
mazare si ardei rosu 😛
Quiche Lorraine cu piept proaspat, sarat si branza beaufort sau comté
sau
Quiche Lorraine vegetariana cu mazare proaspata si buchete de brocoli/conopida sau praz sau andive
“En passant par la Lorraine, avec mes sabots…”
As adauga praz si ciuperci crude putin sotate.
Buna, desi reteta de quiche mi se pare geniela,eu as mai adauga cubulete de ardei gras rosu, precum si branza Cheddar rasa.
O bucata de urda si marar ar accentua gustul preparatului .Cred ca ar iesi ceva bun.
Interesantă rețeta, eu as adaugă o mana mica de baby spinach si deasupra niste parmezan ras.
Toate cele bune si sa avem poftă!
Eu as prepara-o cu urda si marar…hmm, fierbinte scoasa din cuptor, parca-i simt mirosul aburind…
Buna, Teo! As mai adauga ciuperci si leurda.
Eu as mai aduga putin ardei gras rosu.
Dovlecel sau rosii cherry coapte in prealabil
As mai adauga putin ardei gras rosu si marar.
Eu as adauga rosii si busuioc pentru un plus de savoare 🙂
Buna!
Tot din produsele care se gasesc in oferta “Saptamana frantuzeasca” Lidl, putem adauga acestei retete cateva frunze de spanac sau cateva felii din Salamul uscat cu nuci. 🙂
As mai adauga masline si ciuperci.
Ceapa verde si cascaval de vaca de la lidl.
Marar+ardei iute
Ingrendientele mele ar fi: ceapa verde si rosii cherry
Praz si chorizo
as mai adauga ciuperci si masline
eu as adauga un jambon afumat sau un kaizer.
Yammi, ce reteta! Eu as mai adauga spanac si telemea
As adauga ardei gras rosu si mozzarella.
Arata foarte bine, am sa-l fac si eu!!!
Branza cu mucegai si ciuperci☺
fromage rape si ardei
Un pic de branza de capra si categoric marar..ador mararul
Cele 2 ingrediente pe care le-as adauga la un Quiche Lorraine pe langa bacon sunt: spanac si cascaval
Eu as adauga patrunjel (pe care il ador) si ardei rosu.
Eu as pune ciuperci și brânză cu mucegai 🙂
Somon afumat , piept de pui
Rosii si spanac
dublu bacon
gouda maturata 🙂
+/- usturoi verde
Eu as adauga broccli si cuperci.
Eu as adauga ciuperci si marar in loc de patrunjel 🙂
Rosii uscate si cimbru 🙂
As adauga
– gogosar rosu
– ciuperci taiate marunt
Eu as adauga muschiulet de porc afumat (ca la mama acasa) si branza (ementaler sau chiar si cas ) .
Gorgonzola si ciuperci
Pe langa bacon, la un Quiche Lorraine as adauga ciuperci si ardei gras
Rosii, branza de capra si porumb
As adauga branza Gruyere si felii de rosii sau ciuperci. Am facut quiche candva si a iesit super!
As adauga niste ciupercute si niste olive feliate! Super reteta!
imi doresc un voucher pentru a incerca reteta 🙂
Buna, Teo! Eu as adauga la aeasta reteta si cateva ciupercute 🙂
Buna, am facut acum un an aceasta reteta, pentru ca e super, pentru ca e dupa numele meu si e foarte gustoasa! Am pus exact aceleasi ingrediente, pentru ca adca s-ar pune altele poate ar fi altfel de tarta. Poarte as pune ceva specific frantuzesc: branza cu mucegai sau as praji baconul in unt si vin de Bordeaux 🙂
Multumesc!
Dupa gustul meu ar merge niste ricotta si ceapa calita langa minunatiile acelea de arome.
As adauga ciuperci si masline.
Eu as adauga rosii si ardei
branza sau ceapa
As mai adăuga ciuperci proaspete si brânză telemea sărată .
Buna! Eu as mai adauga ciuperci si cascaval sau mozzarela.
Ciuperci si gorgonzola, clar 🙂
Mi-ar place sa incerc o tarta Quiche Lorraine cu creveti.
Buna, eu as pune pe lunga bacon, spanac proaspat si niste felii subtiri de ciuperci.Si as renunta la ceapa verde si patrunjel.
As adauga cativa graunti de usturoi si cateva ciupercute tocate marunt.
Minunata reteta, clar o s-o incerc!
Eu as pune cativa Pfefferoni, tot de la Lidl!
Pai…rosii uscate si un picutz de busuioc; )
Broccoli
Ardei gras rosu
Câteva roșii uscate si puțin marar
Eu as mai adauga zucchini si ardei gras rosu 🙂
Eu am mai adaugat branza de oaie si mazare sote, a iesit un deliciu!
As adauga carnaciori stiks si piept de pui afumat.
asa cum spuneam mai devreme : brinza de burduf – lidl , ardei rosu – pentru culoare , marar , eventual ciupercute taiate marunt
Cascaval si ciuperci.
Mărar si putina brânza
as adauga ciuperci tocate marunt, ardei rosu , marar si brinza de burduf de la LIDL . Cred ca ar mai merge si cubulete depiept de pui – desi mi se pare cam mult- deci fara .
Porumb si mazare
Cred ca s-ar potrivi putin oregano sau marar!
as adauga ardei gras rosu si spanac
Salam uscat cu nuci(o nebunie )si ciupercute
As adauga marar si piept de pui fasii.
ciuperci si broccoli
Ceapa taiata julienne, oparita putin si amestecata in umplutura si cascaval ras din belsug deasupra.
Chiar am facut duminica quiche lorraine clasica si simpla, e delicioasa, toata lumea spunea ca in casa miroase a pizza, insa gustul quiche ului intrece orice pizza.
Eu as trasforma-o intr-o tarta mai sanatoasa pe care sa o pot manca mai des :)) inlocuind o parte din smantana cu ricotta (de la lidl bineintele, e geniala) si niste baby spinach tot de la ei :))
Ciuperci si emmentaler.
As mai adauga cascaval si rosii uscate .
As adauga ciuperci si ardei kapia rosu.
Cascaval
Ciuperci
Cascaval, marar
Eu as adauga branza si niste ardei rosu sau ciuperci.
Buna, Teo! As mai adauga cascaval si ardei gras.
Eu am pregatit un delicios quiche cu baby spinach si branza de capra.
cascaval,si brocoli.iamiiiiiiiiii
Gorgonzola si parmezan ras 🙂
As adauga ardei gras rosu si cascaval.
Marar si branza de capra.
eu as aduga brocoli si parmezan!
Mărar cu siguranță și niște brânză de oaie din putină, răzuită 🙂
as adauga ciuperci si ardei rosu
Sunca de Praga si ciuperci/hribi.
Gorgonzola si brocoli
Felicitari, Lucian Ioan Clepce 🙂 Ai castigat voucherul Lidl! Astept un mail cu datele tale complete la teodora@teoskitchen.ro pentru a-ti putea expedia premiul 🙂
Mazare si ardei rosu.
As mai adauga marar si ciuperci.
As adauga urda si mărar!
As adauga rosii si branza cu mucegai
ricotta si masline negre
branza de bivolita si ardei iute
Buna! eu as adauga masline si rosii.
telemea sarata + usturoi verde
ciuperci si ardei rosu
Aș adăuga praz rondele și cubulețe de ardei gras roșu. O rețetă minunată !
eu as adauga ciuperci si ardei rosu…yum
Spanac si piep de pui.
Piept de pui si cascaval
Eu as adauga sau inlocui cateva ingrediente cu ciuperci si mozarela sau camembert 😀
La quiche Lorraine pun intotdeauna ardei gras rosu sau verde si patrunjel. Multumim de concurs ! Daniela J.
cascaval si ciuperci!
As adauga ciuperci si piept de pui.
As adauga cascaval si masline
As adauga ardei gras rosu si branza de capra.
As adauga ciuperci si cascaval.
Buna Teo,
Eu as adauga ciupercute si cubulete de cascaval
Ciuperci și cașcaval ras
Eu as adauga parmezan si prousciutto.
As mai adauga rosii tăiate cubulețe si porumb dulce,din acela la conserva. 😀
Eu as adauga ciuperci si cascaval(emmentaler).
Mărar și branza
Rosii uscate si marar 😀
Chiar azi am facut aceasta tarta:) eu am mai pus masline si cateva felii de rosii deasupra…plus ceva branza sau cascaval…Foarte gustos!
Pe langa bacon, cred ca niste ciuperci si mozzarella ar merge perfect!
As adauga niste fistic pentru o nota crocanta,o alta idee ar fi ciupercile,spanacul! Oricum e delicioasa!!
Eu fac quiche Lorraine si, pentru a fi mai usoara adaug si cateva linguri de lapte si spanac. Iese superba.
As mai adauga rosii si ciuperci. O sa incerc cu prima ocazie reteta 🙂
As adauga somon afumat si niste marar. Yummy! Arata foarte bine reteta ta!
Cascaval si ardei gras.
Prosciutto crudo sau speck si gorgonzola dolce.
abia astept sa o fac si eu
ca o preferinta personala as adauga rosii uscate si puuutin parmezan 😀
Cascaval ras pe care l as amesteca cu galbenus de ou si smantana si ardei rosu 🙂
Ardei rosu si ciuperci
putin patrunjel si putin carnat romanesc sa fie mai de-al nostru
Pe langa bacon as mai adauga usturoi verde si marar.
As adauga cascaval si un dovlecel mic ras.
Multumesc frumos pentru premiu! Am trimis mail! O saptamana superba va doresc!
Gorgonzola si cateva frunze de baby spinach 🙂
Total fail reteta 🙁 pacat de untul pe care l-am folosit… aruncat tot.
Sunt curioasa totusi de ce a fost un fail. Daca reteta se urmeaza intocmai nu are cum sa nu iasa.