Quiche Lorraine – Julia Child

quiche lorraine

Cum am putea sarbatori mai frumos Saptamana Frantuzeasca la LIDL decat cu un preparat specific Frantei? Dintre toate (pentru ca sunt foarte, foarte multe 🙂 ) am ales Quiche Lorraine, pentru ca e perfect pentru mesele in familie, se face foarte usor, este foarte pe gustul celor mari si celor mici. Intreaga gama de produse din Saptamana Frantuzeasca o puteti consulta AICI.

Ce este Quiche Lorraine? O tarta cu aluat frantuzesc, sfarmicios, pe baza de unt (pate brisee) cu umplutura de oua, smantana dulce si bacon. Desi unele retete (si chiar si eu folosesc uneori cascaval) in reteta Juliei Child nu este prezent cascavalul si, din cercetarile mele, se pare ca nici nu este in reteta originala. Sigur, va iese tot un Quiche daca folositi cascaval, dar nu un Quiche Lorraine 🙂 Pentru umplutura puteti folosi si altele, pe langa bacon, asa cum am adaugat eu ceapa verde si patrunjel, dar incercati sa nu exagerati, pentru ca tarta va fi mult prea incarcata.

quiche lorraine

Quiche Lorraine este una dintre mancarurile reprezentative (signature dish) a Juliei Child si majoritatea retetelor ei au la baza 3 oua, 1 ½- 2 cani smantana dulce, sare, piper si putina nucsoara. La inceput, aluatul pentru Quiche Lorraine era similiar cu aluatul pentru paine, insa in timp s-a ajuns la varianta de aluat pe baza de unt, sfarmicios sau aluat frantuzesc, foietaj. Eu personal, dupa mai multe incercari, nu recomant aluatul de foietaj pentru Quiche Lorraine, pentru ca tinde sa ramana umed dupa copt din cauza umpluturii si cel mai bine functioneaza Pate Brisee, pe care il rumenim frumos inainte de a turna umplutura.

quiche lorraine

Ingrediente pentru 8-10 portii:
Timp de preparare: 1 ora, dificultate medie

Ingrediente pentru aluat:
– 230 gr unt Pilos 82% grasime, foarte rece, de la frigider
– 350 gr faina Castello
– o lingura zahar Castello
– o lingurita sare
– 60-100 ml apa rece (cu gheata)
Ingrediente pentru umplutura:
– 125g cubulete bacon Dulano
– 3 oua mari (4 daca sunt medii)
– 400ml smantana dulce Pilos
– ½ lingurita sare
– piper Kania dupa gust
– un varf de cutit nucsoara
– 4 fire ceapa verde tocate marunt
– ½ legatura patrunjel tocat marunt
– 2 linguri (30g) unt Pilos rece, taiat cubulete

quiche lorraine

quiche lorraine

Mai intai ne ocupam de aluat. Trebuie sa il lucram foarte repede, fiind un aluat pe baza de unt, cu cat intra mai mult in contact cu mainile noastre calde, cu atat untul se topeste mai mult, ia mai multa faina si implicit nu mai este la fel de usor si fraged. Asa ca, vom folosi un robot de bucatarie. Punem untul taiat cubulete, faina, sarea si zaharul si amestecam, pe functia pulse de cateva ori, pana compozitia are textura unui pesmet mare. Adaugam apoi apa, lingura cu lingura. Adaugam intre 60-100ml apa foarte rece, cu cuburi de gheata, pana aluatul incepe sa se lege cand il strangem intre degete. Nu exagerati cu apa, aluatul nu trebuie sa fie umed. Amestecam tot cu blenderul pe functia pulse. Mutam apoi aluatul obtinut pe o folie alimentara, formand un disc. Strangeti aluatul folosind folia, cu miscari rapide. O data infasurat in folie, il dam la rece 30 min inainte de folosire.

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

Intre timp, ne ocupam de umplutura: prajim cubuletele de bacon intr-o tigaie, fara adaos de grasime, pentru ca vor lasa ele grasime. Le prajim pana sunt rumenite si crocante, amestecand des, apoi le scoatem o farfurie, pe servetel, pentru a scurge excesul de grasime. Batem ouale ca pentru omleta, apoi adaugam smantana dulce si amestecam bine. La final adaugam ceapa verde tocata marunt, patrunjelul, sare, piper si nucsoara proaspat macinata. Amestecam bine.

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

Dupa ce aluatul a stat 30 min la rece, il intindem pe planseta pudrata cu putina faina, apoi il asezam in tava tapetata cu unt si faina si il intepam din loc in loc cu furculita. Peste aluat punem hartie de copt si o greutate (poate fi orez, sare, fasole) apoi il coacem 8 minute, in cuptorul incins la 200°C. Dupa cele 8 minute, indepartam hartia de copt si il mai coacem 2-3 minute sau pana incepe sa prinda culoare. Scoatem tava din cuptor, scadem temperatura la 180°C. Punem cubuletele de bacon peste aluatul fierbinte, apoi turnam amestecul de oua si smantana dulce. Punem cubuletele de unt si dam totul la cuptor 25-30 min sau pana quiche-ul incepe sa se rumeneasca si este bine legat.

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

quiche lorraine

Quiche Lorraine se poate servi atat rece cat si cald, dar cu cat e mai rece, cu atat e mai usor de feliat si, sincera sa fiu, pe timp de vara, ca si gustare sau la micul dejun/cina, mi se pare mult mai potrivit rece. Insa asta e doar o optiune personala 🙂

quiche lorraine

quiche-lorraine-4

Inainte de a va pupa si a va spune “Sa va fie de cel mai bine!”, dragi mamici, vreau sa va spune ceva foarte foarte foarte important: de luni, 29 iunie, gasiti la Lidl oferta MINIONS, pentru piticii pasionati de micii si simpaticii minioni! De la pijamalute (pentru mai mici si mai mari) si pana la lenjerie de pat, sau tricouri, toate le gasiti la Lidl 🙂

minions

CONCURS! Si, ca sa va bucurati de toate acestea dar si de produsele Lidl in general, am cadou pentru voi un voucher de cumparaturi in valoare de 50 lei, valabil in oricare magazin Lidl Romania! Ce trebuie sa faceti pentru a-l castiga? Lasati un comentariu la aceasta postare in care sa imi spuneti 2 ingrediente pe care le-ati agauga voi la un Quiche Lorraine pe langa bacon. Castigatorul il aflam luni, 6 iulie si il alegem prin tragere la sorti prin random.org 🙂

quiche lorraine

Later update: avem un castigator 🙂 Felicitari, Lucian Ioan Clepce! Astept un mail cu datele tale de contact pe teodora@teoskitchen.ro pentru a-ti expedia premiul 🙂

voucher-lidl-2

voucher-lidl-3

voucher-lidl-1

140 Comments

  1. Dinu Florina Madalina

    Cascaval, piept de pui.

  2. ruxandra p

    putin spanac si niste branga cu mucegai albastru:)

  3. Topala Laura

    Eu as adauga niste muschiulet de porc afumat (ca la mama acasa) si putina branzica(ementaler spre exemplu sau chiar si cas ) .

  4. Munteanu Carmen

    As adauga mazare si ardei gras rosu :).

  5. mazare si ardei rosu 😛

  6. Paul Gheorghiu

    Quiche Lorraine cu piept proaspat, sarat si branza beaufort sau comté
    sau
    Quiche Lorraine vegetariana cu mazare proaspata si buchete de brocoli/conopida sau praz sau andive

    “En passant par la Lorraine, avec mes sabots…”

  7. Monica

    As adauga praz si ciuperci crude putin sotate.

  8. Buna, desi reteta de quiche mi se pare geniela,eu as mai adauga cubulete de ardei gras rosu, precum si branza Cheddar rasa.

  9. O bucata de urda si marar ar accentua gustul preparatului .Cred ca ar iesi ceva bun.

  10. Interesantă rețeta, eu as adaugă o mana mica de baby spinach si deasupra niste parmezan ras.
    Toate cele bune si sa avem poftă!

  11. corina

    Eu as prepara-o cu urda si marar…hmm, fierbinte scoasa din cuptor, parca-i simt mirosul aburind…

  12. Cina Simon

    Buna, Teo! As mai adauga ciuperci si leurda.

  13. Eu as mai aduga putin ardei gras rosu.

  14. gabriela

    Dovlecel sau rosii cherry coapte in prealabil

  15. As mai adauga putin ardei gras rosu si marar.

  16. Eu as adauga rosii si busuioc pentru un plus de savoare 🙂

  17. Crina Lucian

    Buna!
    Tot din produsele care se gasesc in oferta “Saptamana frantuzeasca” Lidl, putem adauga acestei retete cateva frunze de spanac sau cateva felii din Salamul uscat cu nuci. 🙂

  18. As mai adauga masline si ciuperci.

  19. Cosmina

    Ceapa verde si cascaval de vaca de la lidl.

  20. Violeta stoica

    Marar+ardei iute

  21. paun manuela

    Ingrendientele mele ar fi: ceapa verde si rosii cherry

  22. Carmen Golban

    Praz si chorizo

  23. Oana Voicila

    as mai adauga ciuperci si masline

  24. craciun loredana

    eu as adauga un jambon afumat sau un kaizer.

  25. Carmen

    Yammi, ce reteta! Eu as mai adauga spanac si telemea

  26. Ana Hangan

    As adauga ardei gras rosu si mozzarella.
    Arata foarte bine, am sa-l fac si eu!!!

  27. aurelia dumitru

    Branza cu mucegai si ciuperci☺

  28. Alexandra Ioana

    fromage rape si ardei

  29. Un pic de branza de capra si categoric marar..ador mararul

  30. Dumitrescu Rucsandra

    Cele 2 ingrediente pe care le-as adauga la un Quiche Lorraine pe langa bacon sunt: spanac si cascaval

  31. Teodora

    Eu as adauga patrunjel (pe care il ador) si ardei rosu.

  32. Eu as pune ciuperci și brânză cu mucegai 🙂

  33. Tanase Daniela

    Somon afumat , piept de pui

  34. adriana

    Rosii si spanac

  35. maria dragusin

    dublu bacon
    gouda maturata 🙂
    +/- usturoi verde

  36. Gradinaru Andreea-Bianca

    Eu as adauga broccli si cuperci.

  37. simona m.

    Eu as adauga ciuperci si marar in loc de patrunjel 🙂

  38. Rosii uscate si cimbru 🙂

  39. Grazia Manase

    As adauga
    – gogosar rosu
    – ciuperci taiate marunt

  40. Topala Laura

    Eu as adauga muschiulet de porc afumat (ca la mama acasa) si branza (ementaler sau chiar si cas ) .

  41. Georgiana

    Gorgonzola si ciuperci

  42. Pe langa bacon, la un Quiche Lorraine as adauga ciuperci si ardei gras

  43. Daniela Niculcea

    Rosii, branza de capra si porumb

  44. Andreea Racovita

    As adauga branza Gruyere si felii de rosii sau ciuperci. Am facut quiche candva si a iesit super!

  45. As adauga niste ciupercute si niste olive feliate! Super reteta!

  46. claudia bobe

    imi doresc un voucher pentru a incerca reteta 🙂

  47. Cauc Alexandra

    Buna, Teo! Eu as adauga la aeasta reteta si cateva ciupercute 🙂

  48. Pintilie Lorena Mihaela

    Buna, am facut acum un an aceasta reteta, pentru ca e super, pentru ca e dupa numele meu si e foarte gustoasa! Am pus exact aceleasi ingrediente, pentru ca adca s-ar pune altele poate ar fi altfel de tarta. Poarte as pune ceva specific frantuzesc: branza cu mucegai sau as praji baconul in unt si vin de Bordeaux 🙂

    Multumesc!

  49. madalina

    Dupa gustul meu ar merge niste ricotta si ceapa calita langa minunatiile acelea de arome.

  50. Ana maria gradinaru

    As adauga ciuperci si masline.

  51. Alexandra Cardel

    Eu as adauga rosii si ardei

  52. Alida P.

    branza sau ceapa

  53. As mai adăuga ciuperci proaspete si brânză telemea sărată .

  54. CristinaG

    Buna! Eu as mai adauga ciuperci si cascaval sau mozzarela.

  55. Irina

    Ciuperci si gorgonzola, clar 🙂

  56. Iulia Bleoanca

    Mi-ar place sa incerc o tarta Quiche Lorraine cu creveti.

  57. Corina

    Buna, eu as pune pe lunga bacon, spanac proaspat si niste felii subtiri de ciuperci.Si as renunta la ceapa verde si patrunjel.

  58. Mihaela

    As adauga cativa graunti de usturoi si cateva ciupercute tocate marunt.

  59. Minunata reteta, clar o s-o incerc!
    Eu as pune cativa Pfefferoni, tot de la Lidl!

  60. Pai…rosii uscate si un picutz de busuioc; )

  61. Monica Iacobeanu

    Broccoli
    Ardei gras rosu

  62. Marian M

    Câteva roșii uscate si puțin marar

  63. Ioana

    Eu as mai adauga zucchini si ardei gras rosu 🙂

  64. Melinda

    Eu am mai adaugat branza de oaie si mazare sote, a iesit un deliciu!

  65. As adauga carnaciori stiks si piept de pui afumat.

    • maria

      asa cum spuneam mai devreme : brinza de burduf – lidl , ardei rosu – pentru culoare , marar , eventual ciupercute taiate marunt

  66. Cascaval si ciuperci.

  67. Cristina Stan

    Mărar si putina brânza

  68. stirbescu

    as adauga ciuperci tocate marunt, ardei rosu , marar si brinza de burduf de la LIDL . Cred ca ar mai merge si cubulete depiept de pui – desi mi se pare cam mult- deci fara .

  69. alina brindusa

    Porumb si mazare

  70. Janina Dima

    Cred ca s-ar potrivi putin oregano sau marar!

  71. as adauga ardei gras rosu si spanac

  72. Dumitru Aurelia

    Salam uscat cu nuci(o nebunie )si ciupercute

  73. Focsa Victorita

    As adauga marar si piept de pui fasii.

  74. dorina

    ciuperci si broccoli

  75. Cristina Andreia Demetrescu

    Ceapa taiata julienne, oparita putin si amestecata in umplutura si cascaval ras din belsug deasupra.

  76. Cristina

    Chiar am facut duminica quiche lorraine clasica si simpla, e delicioasa, toata lumea spunea ca in casa miroase a pizza, insa gustul quiche ului intrece orice pizza.
    Eu as trasforma-o intr-o tarta mai sanatoasa pe care sa o pot manca mai des :)) inlocuind o parte din smantana cu ricotta (de la lidl bineintele, e geniala) si niste baby spinach tot de la ei :))

  77. Pop Delia

    Ciuperci si emmentaler.

  78. aron elena

    As mai adauga cascaval si rosii uscate .

  79. Ileana Lazaroi

    As adauga ciuperci si ardei kapia rosu.

  80. Cascaval
    Ciuperci

  81. alexandra souca

    Cascaval, marar

  82. Valentina Alexandrescu

    Eu as adauga branza si niste ardei rosu sau ciuperci.

  83. Oana-Ariana

    Buna, Teo! As mai adauga cascaval si ardei gras.

  84. Cristina B.

    Eu am pregatit un delicios quiche cu baby spinach si branza de capra.

  85. claudia

    cascaval,si brocoli.iamiiiiiiiiii

  86. Gabriela

    Gorgonzola si parmezan ras 🙂

  87. Daiana Vereb

    As adauga ardei gras rosu si cascaval.

  88. Ema Badea

    Marar si branza de capra.

  89. eu as aduga brocoli si parmezan!

  90. Mărar cu siguranță și niște brânză de oaie din putină, răzuită 🙂

  91. Lucia Daniela

    as adauga ciuperci si ardei rosu

  92. Emilia-Gabriela Mandalac

    Sunca de Praga si ciuperci/hribi.

  93. Lucian Ioan clepce

    Gorgonzola si brocoli

  94. Andreescu Nina-Andreea

    Mazare si ardei rosu.

  95. As mai adauga marar si ciuperci.

  96. Cristina Sece

    As adauga urda si mărar!

  97. Rodica

    As adauga rosii si branza cu mucegai

  98. Valentin Baicusi

    ricotta si masline negre

  99. clepce lucia

    branza de bivolita si ardei iute

  100. Buna! eu as adauga masline si rosii.

  101. Maggie Z.

    telemea sarata + usturoi verde

  102. Antohe Cristina-Elena

    ciuperci si ardei rosu

  103. Gianina Mitrea

    Aș adăuga praz rondele și cubulețe de ardei gras roșu. O rețetă minunată !

  104. Claudia Buzle

    eu as adauga ciuperci si ardei rosu…yum

  105. Adriana Buda

    Spanac si piep de pui.

  106. ghimpu elena

    Piept de pui si cascaval

  107. Camelia

    Eu as adauga sau inlocui cateva ingrediente cu ciuperci si mozarela sau camembert 😀

  108. Daniela Jerghiuta

    La quiche Lorraine pun intotdeauna ardei gras rosu sau verde si patrunjel. Multumim de concurs ! Daniela J.

  109. STOLERU RAMONA

    cascaval si ciuperci!

  110. Radu Monica

    As adauga ciuperci si piept de pui.

  111. Radu George

    As adauga cascaval si masline

  112. Florea Eana

    As adauga ardei gras rosu si branza de capra.

  113. Ifrim Alina

    As adauga ciuperci si cascaval.

  114. ENIKO POPA

    Buna Teo,
    Eu as adauga ciupercute si cubulete de cascaval

  115. Ciuperci și cașcaval ras

  116. tender carmen marilena

    Eu as adauga parmezan si prousciutto.

  117. As mai adauga rosii tăiate cubulețe si porumb dulce,din acela la conserva. 😀

  118. Daniela Uceanu

    Eu as adauga ciuperci si cascaval(emmentaler).

  119. claudia

    Mărar și branza

  120. Tanca Raluca

    Rosii uscate si marar 😀

  121. claudia

    Chiar azi am facut aceasta tarta:) eu am mai pus masline si cateva felii de rosii deasupra…plus ceva branza sau cascaval…Foarte gustos!

  122. Rocsy Ciobanu

    Pe langa bacon, cred ca niste ciuperci si mozzarella ar merge perfect!

  123. Jeleru Roxana-Monica

    As adauga niste fistic pentru o nota crocanta,o alta idee ar fi ciupercile,spanacul! Oricum e delicioasa!!

  124. Violeta-Maria

    Eu fac quiche Lorraine si, pentru a fi mai usoara adaug si cateva linguri de lapte si spanac. Iese superba.

  125. As mai adauga rosii si ciuperci. O sa incerc cu prima ocazie reteta 🙂

  126. Andrada

    As adauga somon afumat si niste marar. Yummy! Arata foarte bine reteta ta!

  127. Andrada

    Cascaval si ardei gras.

  128. varga georgiana

    Prosciutto crudo sau speck si gorgonzola dolce.

  129. Balae Florenta- Carmen

    abia astept sa o fac si eu
    ca o preferinta personala as adauga rosii uscate si puuutin parmezan 😀

  130. Cascaval ras pe care l as amesteca cu galbenus de ou si smantana si ardei rosu 🙂

  131. matei delia

    Ardei rosu si ciuperci

  132. ELENA PATRICIA

    putin patrunjel si putin carnat romanesc sa fie mai de-al nostru

  133. Chisnenco Oana Mihaela

    Pe langa bacon as mai adauga usturoi verde si marar.

  134. Grigorescu Andreea

    As adauga cascaval si un dovlecel mic ras.

  135. Lucian Ioan Clepce

    Multumesc frumos pentru premiu! Am trimis mail! O saptamana superba va doresc!

  136. Monica Iusan

    Gorgonzola si cateva frunze de baby spinach 🙂

  137. Total fail reteta 🙁 pacat de untul pe care l-am folosit… aruncat tot.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.