Kiksekage sau tort de biscuiti cu ciocolata este prima mea reteta din Luna Retetelor Scandinave si Baltice, despre care va spuneam zilele trecute AICI si face parte din frumosul proiect The Food Connection, initiat de fetele dragi de la Savori Urbane si despre care puteti citi mai multe AICI🙂
Spun prima reteta din seria de retete Scandinave si Baltice pentru ca,facand munca de cercetare despre bucataria Nordica, am ajuns la concluzia ca vreau sa incerc mai multe retete! Cu cat am citit mai mult, cu atat mi-a fost mai pofta si mai pofta si cercetarea a devenit din ce in ce mai interesanta! Mai am inca cel putin 2 retete “in vizor” si abia astept sa le execut! 🙂
Pana una alta, sa revenim la reteta de tort de biscuiti – Kiksekage, care e de origine din Danemarca si a fost un tort foarte popular in anii ’70-’80, pentru ca se face foarte usor, ingredientele sunt putine si foarte accesibile si chiar daca acum este asociat bucatariei din Danemarca, are, se pare, omologul lui in Germania, unde se numeste “Kalte Hund”. Este un tort absolut delicios, cu atat mai delicios cu cat folositi o ciocolata de foarte buna calitate. Fisticul poate fi inlocuit cu alune de padure, caju, migdale, nuci sau un amestec din toate.
Ingrediente pentru 20 de portii:
– 300g ciocolata amaruie (70-80% cacao)
– o cutie (400g) crema de lapte condensat
– 40g unt
– 300g biscuiti (cca 20 biscuiti mari)
– 100g fistic tocat grosier, din cutit
Mai intai punem intr-o craticioara untul, laptele condensat si ciocolata si le amestecam, la foc mediu, pana ciocolata este topita si amestecul este omogen. Este important sa amestecati tot timpul, pentru ca altfel ciocolata se poate arde si se strica toata compozitia. Ideal este sa topim ciocolata prim amestecare, luand din cand in cand cratita de pe foc mai degraba decat lasand craticioara in treaba ei, pe foc.
Pana se topeste ciocolata noi pregatim o tava de chec/cozonac, pe care o tapetam cu folie alimentara, fara adaos de grasime. Cand ciocolata e topita si avem un amestec omogen si lucios, punem un strat subtire de ciocolata pe fundul tavii, apoi deasupra punem biscuitii, unul langa celalalt.
Urmeaza inca un strat de ciocolata, apoi inca unul de biscuiti si tot asa, ultimul strat fiind de ciocolata. Peste el punem fisticul sau nucile taiate grosier si le apasam putin ca sa intre in ciocolata. Dam tava la frigider cel putin 6 ore inainte de servire.
Cel mai simplu de feliat este daca lasati tava 5 minute la temperatura camerei inainte de a o felia. Pentru a o felia cat mai usor, puteti sa treceti cutitul pe sub jet de apa fierbinte. A fost un tort foarte apreciat de toata lumea, de Luca in mod deosebit. Sigur, este un tort absolut decadent, opulent, plin de ciocolata si o bomba calorica. Dar am mare incredere in voi c ail veti servi cu multa cumpatare! Sta foarte bine la frigider pana la o saptamana, invelit bine in folie alimentara si chiar la congelator, daca nu sunteti o familie numeroasa si vreti sa pastrati tortul de biscuiti cu ciocolata pentru mai tarziu 🙂 Sa va fie de cel mai bine!!!
Arata delicios si sunt convinsa ca gustul e la fel de bun, dar am totusi o intrebare: de unde ati cumparat laptele condensat?
Oana draga, multumesc 🙂 L-am luat din Auchan, dare ste si pe net, de la Delatte 🙂
Arata delicios! :)Ce este crema de lapte condensat? E ceva diferit de laptele condensat de la cutie? 🙂
Multumesc pentru raspus!
Laura draga, in primul rand multumesc de aprecieri 🙂 In al doilea rand, crema d elapte condensat este mai groasa decat laptele condensat simplu, pe care il punem in cafea. Este practic lapte fiert cu zahar pana se ingroasa. Il gasesti la conserva de metal 🙂
Trebuie incercat, arata foarte bine si este usor de facut! Asa imi plac retetele : usoare si buuuuuune! 🙂 Toate aprecierile mele!
Mulutmesc, Alina 🙂 Simplu, putine ingrediente, rapid si mai ales spectaculos la final! 🙂
eu am pus lapte condensat de la lidl, si a iesit cam ciorba, am pus biscuitii si l-am bagat la congelator.Apoi am citit mai atenta reteta si am vazut ca era crema de lapte condensat, dar nu merge facuta creama asta, sau schimbata cu frisca hulala nebatuta?
Gina draga, crema de lapte condensat este diferita 🙁 Imi pare rau ca nu ti-a iesit. POti incerca si cu smantana dulce, dar intr-o cantitate mai mica decat cerma de lapte condensat, pentru ca e mult mai subtire. Spor!
Arata foarte bine si pare usoara. Am sa incerc si eu zilele astea. Multumesc pentru retetaa 😀 !
Cu drag! 🙂 Daca o incerci, sa imi spui cum ti-a iesit! te pup!
Buna Teo,
Din păcate, nu mi s a întărit crema de ciocolata, desi a stat toată noaptea la frigider. Oare de la ce sa fie?
Draga Elena, ai respectat intocmai reteta? Daca da, nu prea are cum sa nu se intareasca crema, mai ales la rece.
Salut, Teo!
Super faina reteta, vreau s-o incerc cat de curand! O curiozitate: in poza cu ingredientele, observ ca exista un vas mic, in care se afla ceva portocaliu, cred… E cumva un galbenus de ou?? :)) Mentionezi 5 ingrediente insa eu numar 6 din poza. Am gasit retete pentru Kiksekage care contin si oua… Ma poti lamuri, te rog frumos!?
P.S. Am incercat reteta pentru Prajitura cu visine si lapte batut de la tine si a iesit super buna!! Multumiri pentru retetele tentante si gustoase! Mult suscces in continuare!
Nu lua in cosiderare acel recipient. 🙂