Mini tarte cu fructe si crema de mascarpone sunt unele dintre cele mai racoroase prajiturele pe care le putem servi in sezonul primavara-vara. Au o crema usoara, pe baza de mascarpone si foarte putin zahar, sunt decorate cu fructe proaspete, care pot varia in functie de ce se gaseste in piata la momentul in care le faceti: capsuni, cirese, caise, piersici. Pentru barcutele pe care trebuie sa le umplem cu crema fie folositi forme pentru mini-tarte individuale, pe care le gasiti in comert, fie folositi o tava pentru mini-muffins/cupcakes.
Ingrediente pentru barcutele de aluat fraged:
– 2 ¼ lingurite drojdie uscata
– 60 ml lapte caldut
– 200g faina tip 650
– 60g zahar
– un ou batut
– 40g unt topit
– ½ lingurita sare
Punem toate ingredientele intr-un bol incapator si framantam 5-10 minute, pana avem un aluat omogen, elastic. Puteti sa framntati aluatul si folosind masina de paine sau mixerul, cu dispozitivul special pentru framantare. Cand aluatul este elastic si nu se mai lipeste de maini, facem o bila din aluat pe care o mutam intr-un bol curat, pe care l-am uns usor cu ulei inainte, iar peste aluat punem un prosop de bucatarie curat. Lasam aluatul sa dospeasca intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul, apoi framantam din nou aluatul cateva minute bune, pentru a scoate excesul de aer, apoi intindem aluatul in foaie foarte subtire (2-3mm) pentru ca va creste foarte mult la copt. Taiem foaia de aluat in patratele, suficiente cat sa acopere fundul si peretii formelor.
Il potrivim in forme (care NU trebuiesc unse inainte) apoi indepartam excesul de aluat de pe margini. Asezam formele intr-o tava si le dam la cuptorul incins la 180°C si le coacem 3-4 minute. Pe masura ce coace, mai multe barcute (pentru ca este nevoie de 7-8 ture de copt pentru a epuiza aluatul) timpul de coacere scade, pentru ca se incinge tot mai tare cuptorul, asa ca trebuie sa fiti foarte atenti.
Ingrediente pentru crema si decor:
-150ml smantana lichida pentru frisca
– 250g mascarpone
– 50g zahar pudra vaniliat
– 4 linguri miere
– 2 linguri suc de portocale
– fructe proaspete: caspuni, kiwi, portocale etc
– jeleu decorativ transparent pentru torturi, preparat dupa instructiunile de pe ambalaj
Pentru crema, batem frisca tare, apoi adaugam pe rand celelalte ingrediente, amestecan bine pana avem o crema omogena pe care o dam la rece pana la folosire. Tip: daca tineti smantana dulce cateva minute la congelator inainte de folosire, se va bate mult mai bine! Apoi punem crema intr-un sprit si umplem barcutele/formele de tarta pregatite mai devreme. Peste crema punem 2-3 feliute de fructe si ungem totul cu jeleu transparent, pentru un plus de luciu al prajiturelelor, dar si pentru ca altfel, fructele se vor oxida.
Sper ca va plac, eu le consider micile mele comori si le pregatesc ori de cate ori am ocazia. Si da, trebuie sa recunosc ca uneori trisez…si cumpar barcutele de aluat gata facute 🙂 Sa aveti un weekend frumos, da? Pupici!
Buna, Teo! Unde ai gasit formele pentru mini-tarte? Eu vazut doar din silicon si erau destul de mari..
Buna, Mariana! 🙂 Le-am luat acu multa vreme de pe net, dar am gasit si la magazinele fe timp metalo-chimice, cele de la complexele de cartier 🙂
Buna, Teo!
Ce idee minunata de desert pentru weekend! 😀
O intrebare: m-as descurca si cu drojdie solida? Sa prepar maia si sa amestec cu restul?
Alexandra draga, multumesc mult de aprecieri 🙂 Sigur ca poti folosi si drojdie lichida, nu trebuie sa o amesteci neaparat cu apa, pur si simplu amesteci toate ingredientele 🙂 spor sa ai! Pupici
M-ai topit cu bijutericile astea! Delicioase, atat de dragute si colorate! Le ador! Va pupacim!
Multumesc, Laura draga! 🙂 Pupici multi!
Aceste mini tarte sunt incredibile. Le-am facut pentru o petrecere si a fost bataie pe ele. Multumesc, Teo pentru retele super gustose 🙂
Cu tot dragul din lume! 🙂
Buna ,cu cât timp înainte de a le servi recomanzi sa punem crema jn ele ??multumesc
Salut. Poti sa le umpli cu cateva ore inainte, 2-3-4, cate sunt la dispozitie.
Felicitari pentru aparitia la tv. ma bucur pentru tine,
multumesc mult 🙂
Ce faine sunt!Azi le fac si eu.Ma bucur ca o clujeanca de-a noastra e asa as in bucatarie.Eu urmaresc si blogul tau,si emisiunea tv.Felicitari pt. tot !Ps.Luca e super dragut.
Multumesc mult, Aura! Te pupam si eu si Luca 🙂
Ce fac dacă mi s-a tăiat crema?
Nu prea mai ai ce sa faci. Dar ce s-a intamplat? Cum s-a taiat?
Hei. Pot folosi in loc de drojdie praf de copt?
Bianca, din pacate, la reteta asta nu 🙁 Insa poti inlocui cu acest aluat: https://teoskitchen.ro/2010/08/pate-brisee-aluat-pentru-tarte.html care e pe baza de unt. Mult spor!
Bună Teo, mai ții minte cam câte bucăți ti-au ieșit din cantitatea aia de aluat? (Acum depinde și de mărimea formelor folosite, dar eu mă refer la cele are se văd în imagini)
Mulțumesc anticipat :*
Bea, daca mai tin eu bine minte, au iesit vreo 30, dar formele mele sunt mititele!
Bună oare cosulete sunt sfaramicios Mulțumesc frumos
Arată delicios! Barcutele de aluat gata facute de la ce raion pot fi cumpărate? Multumesc frumos.
Multumesc. Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebi direct in magazin, nu in toate se gasesc la acelasi raion. Poate fi la cel de brutarie ori la cel unde gasesti ingrediente pentru deserturi, in general.
Buna, îmi poți spune daca aluatul este fraged sau mai crocant?
Buna, Raluca. Aluatul este fraged.