Retete de tapas

tapas

Nu stiu daca stiti, dar daca nu, e musai musai sa aflati acum: la Lidl a inceput Saptamana Iberica, muy muy caliente! Eu sunt o fana impatimita a saptamanii iberice, o vanez de fiecare data si asa am facut si acum! Stiti cum sunt copiii mici scapati in magazinul de dulciuri? Exact asa m-am simtit si eu! Si primul gand, dupa ce am intrat in magazin si am inceput sa cumpar de toate, ca o besmetica – mai intai si mai intai sa iau tigaia pentru Paella, pe care mi-o doresc de foarte mult timp. O data ce m-am vazut cu tigaia in brate si am luat o gura de aer, al doilea gand a fost TAPAS! Mor de drag cand ma plimb printre rafturi si gasesc tot, dar tot ce imi trebuie ca sa fac retete specifice unei anumite tari, pe care imi doream sa le fac si ba nu gaseam una, ba nu gaseam alta. Acum am gasit de toate…cum bine puteti vedea in pozele de mai jos… 🙂

tapas

Si pe langa produsele alimentare, gasiti si MULTE, dar multe produse specifice, de la forme pentru copt si pana la carafe, pahare, tigaie de paella si cam tot ce vedeti AICI. Intreaga oferta Lidl pentru Saptamanile Iberice (pentru ca daaaaaaa, continua si saptamana viitoare) o puteti vedea AICI si stati linistiti, aveti de unde alege!

tapas

Acum sa va explic pe scurt ce e cu TAPAS astea, atat de faimoase in Spania si peninsula Iberica. Sunt gustari, servite fie intre mese, cu scopul de a face fata cu brio inanitiei pana la masa urmatoare, fie alaturi de bautura (in unele parti ale Spaniei sunt chiar incluse in pretul bauturii) si, in vremurile noastre moderne, tapas au devenit chiar o forma de bucatarie spaniola in sine, tapas fiind din ce in ce mai variate, de dimensiuni mai mari, astfel incat, comandand mai multe tapas (de obicei la mesele mari, cu mai multe persoane) puteti alcatui chiar o masa completa. Pe vremuri, tapas erau servite doar alaturi de bautura, in cantitati mici si constau fie intr-o felie de paine cu diverse, fie in masline, naut, migdale etc. Se spune ca insusi numele lor “tapas” de la spaniolul “tapo”- capac, sugereaza ca erau servite peste pahar, ca sa impiedice mustele si alte ganganii sa ajunga in bautura. V-am lamurit cat de cat? Eu asa sper! Asa ca noi avem azi un tapas mix, din care pot manca linistiti mai multi omuleti, la un pahar de vorba 🙂

tapas

CROCHETE SPANIOLE – sunt atat de faimoase in lumea intreaga si le gasiti si la Lidl in Saptamana Iberica, gata facute, la raionul de congelate. Dar eu…asa cum stiti voi ca imi place sa ma complic…am ales sa le fac acasa. Crochetele pot avea diverse compozitii, insa cele mai des intalnite sunt cele cu cartofi sau in Spania, cele pe baza de sos Bechamel, cu diverse umpluturi, in cazul nostru chorizo.

tapas

Ingrediente pentru 6 portii:
Timp de preparare 30 min, dificultate medie

– 50g unt Pilos
– 70ml ulei de masline extra virgin Primadonna
– o ceapa toacata marunt
– 90g faina Castello
– 400ml lapte Pilos
– 150ml supa de pui
– 80g chorizo Sol Mar
– sare, piper, condimente spaniole Sol Mar
– 500ml ulei Promienna pentru prajit

tapas

Punem uleiul si untul intr-o tigaie incapatoare si in ele calim ceapa 2-3 minute, amestecand des, pana ceapa este translucida. Punem apoi faina, amestecam bine si le gatim impreuna 5 minute, la foc mediu, amestecand. Urmeaza sa punem supa de pui si lapte, amestecam cu telul ca sa nu se faca cocolase si lasam pe foc alte 7-8 minute, pentru ca sosul sa se intareasca si faina sa fie gatita. Adaugam si chorizo taiat cubulete si asezonam dupa gust cu sare, piper si amestec de condimente spaniole Sol Mar. Lasam totul sa se raceasca 1-2 ore.

tapas

tapas

tapas

tapas

Dupa ce amestecul e rece, putem modela si praji crochetele. Pentru asta avem nevoie de:
– 2 oua batute
– 150g faina Castello
– 150g pesmet Castello

tapas

Modelam crochetele de marimea unei mingi de ping-pong, le dam prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmet, inca o data prin ou si inca o data prin pesmet. Asa suntem siguri ca au o crusta groasa si ca nu iese compozitia (care va deveni si mai cremoasa) nu iese la prajit. Prajim crochetele in baie de ulei, pana sunt rumenite frumos, apoi le scoatem pe hartie de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.

tapas

tapas

tapas

Pentru restul de TAPAS, avem nevoie in primul si in primul rand de Pan Tostado Sol Mar, gasiti la Lidl mai multe sortimente, eu le-am ales pe cele cu usturoi si patrunjel.

tapas

Apoi folosim asa:
– 110g (o cutie) file de ansoa in ulei de masline si patrunjel Sol Mar
– 70g Jamon Serrano Sol Mar
– 150g (o conserva ) masline verzi umplute cu ardei Sol Mar
– 5 linguri sos de usturoi Aioli Sol Mar
– 150g ardei gras

tapas

Am copt ardeiul gras pe plita si apoi l-am curatat bine de coaja si am facut un serpisor, sa ii zicem asa 🙂 din file-ul de ansoa, o fasie de ardei gras si maslina. Servite cu pan tostado, delicios! Si pe alte feliute de paine prajita am pus o felie sanatoasa de branza Manchego si una de Jamon Serrano. Foarte simplu, foarte bun! Cam asa a aratat masa noastra caliente, inspirata din Saptamana Iberica Lidl, cu tapas mix si multa voie buna 🙂

tapas

tapas

tapas

tapas

tapas

tapas

tapas

2 Comments

  1. Minunate si savuroase! :-*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.