Torta di pane sau Prajitura din paine este o reteta care te va ajuta sa “reciclezi” diverse ingrediente care, in mod normal, se prea poate sa fi ajuns la cosul de gunoi si sa combati risipa alimentara in casa ta.

De cate ori ti s-a intamplat sa ai in cos paine care s-a uscat? Sau in cosul de fructe banana mult prea coapte? Dar sa le pui celor mici in ghiozdan o punguta cu biscuiti pentru gustare, doar ca sa ii gasesti cateva zile mai tarziu striviti si…nemancati? Dar sa gasesti in ultimul sertar al congelatorului fructe congelate de care ai uitat? Dar un plic de cacao sau de stafide sau alte fructe uscate in care mai ai doar putin? Atat de putin incat a crede ca nu le poti folosi la o reteta? Toate acestea le transformam azi in Torta di pane!
Cu aceasta reteta ma alatur campaniei Dr. Oetker –“ Mai putina risipa, acelasi gust minunat!” Impreuna vrem sa va oferim retete care sa va ajute sa transformati “resturile alimentare” in mancaruri delicioase. Puteti descarca de pe site-ul www.droetker.ro “Ghidul impotriva risipei alimentare” care te ajuta cu sfaturi practice pentru a reduce risipa, pentru a face cumparaturi mai sustenabile si iti ofera idei de retete creative. Gasesti ghidul AICI.
Torta di pane – Prajitura din paine – ingrediente pentru o tava de 20x15cm:
- 300g paine intarita
- 400ml lapte
- 2-3 linguri zahar
- o lingurita esenta naturala vanilie Madagascar Dr. Oetker
- 2 oua
- 50g stafide Dr. Oetker
- 2 linguri cacao Dr. Oetker
- 100g biscuiti
- 2 banane
- 150g zmeura congelata
- 50g nuci
Mod de preparare Torta di pane - Prajitura din paine
- Taiem painea cuburi de 1×1 cm. Punem la fiert laptele, vanilia si zaharul. Cand e fierbinte si zaharul topit, turnam peste paine, amestecam bine si lasam 15 minute.
- Intre timp, taiem nuca grosier, rupem biscuiti bucatele. Le adaugam peste paine. Punem si stafidele, ouale, cacao. Amestecam. Adaugam si o banana taiata felii, zmeura.
- Punem compozitia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt. Punem deasupra inca o banana taiata felii, zmeura, nuca. Dam la cuptor preincalzit la 180°C, timp de 35-40 min. Lasam prajitura sa se racoreasca in tava 10 minute, apoi o lasam pe un gratar pentru racirea completa.
- P.S. Torta di pane e si mai buna daca sta la frigider inainte de servire! Se pastreaza foarte bine 3-4 zile la frigider, nu e recomandat sa o pastram la temperatura camerei.
E atat de simplu sa transformi cateva ingrediente “uitate intr-un colt pe etajera” intr-o prajitura di-li-shas! Trebuie doar un strop de imaginatie si cateva ingrediente faine de la Dr. Oetker!