Paste quattro formaggi – o reteta care strange toata familia la masa si nimeni nu face mofturi! Este un din retetele noastre preferate de paste, pe care o adaptam la fiecare preparare in functie de ingrediente pe care le avem la indemana. Dar mereu alegem pastele scurte din grau dur de la Paste Baneasa!
Desi sunt niste paste extrem de simplu de pragatit, e nevoie de cateva trucuri si putina atentie! De ce? Sosul trebuie urmarit mereu si amestecat non-stop pentru a ne asigura ca nu fierbe si nu face cocoloase. In functie de branzeturile folosite, sosul poate fi prea sarat, sau prea iute, de aceea e important sa alegem cu grija branza folosita. Prea complicat? Iti explic toate trucurile!
Paste quattro formaggi – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- La capitolul paste, cea mai intalnita varianta sunt pennele, insa orice tip de paste scurte – fusilli, scoici (conchiglie), farfalle (fundite) merg perfect! Alegerea mea sunt mereu pastele Baneasa!
- Nu exista niste branzeturi “standard” pe care sa le folosim la reteta de Paste quattro formaggi. In general, italienii o considera o reteta “svuota frigo” adica reteta ideala pentru a “goli frigiderul” de branzeturi.
- Ce branzeturi folosim? Cascaval, mozzarella, cascaval afumat, branza de burduf, scamorza, fontina, emmental, grana, gorgonzola, provola, parmezan, gorgonzola…oirce! Secretul este sa balansam gusturile si, daca folosim 2 branzeturi cu un gust puternic, cum e gorgonzola sau branza iute de burduf, sa le asociem cu branzeturi mai putin intense, mai laptoase, cum e Emmental sau Gouda.
Paste quattro formaggi – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- In functie de branzeturile folosite si cantitatiile/proportiile din fiecare, magia pastelor quattro formaggi este ca au mereu un gust nou, diferit!
- Puteti folosi smantana de gatit (smantana dulce, nu fermentata) sau lapte. Daca folosit lapte, tineti focul la minim, astfel incat sa nu fiarba si nu uitati sa adaugati si un cubulet de unt. Eu recomand folosirea smantanii pentru gatit.
- Dar marele secret ramane gatirea sosului la foc foarte mic, amestecand des, pana branzeturile sunt topite, fara ca smantana sa fiarba. Astfel vom avea un sos fin. Daca gatim branzeturile prea mult sau la foc prea mare, vor deveni gumoase si sosul va avea cocoloase.
Ingredients
- 320g paste scurte din grau dur Baneasa
- 500ml smantana dulce (smantana pentru gatit)
- 80g gorgonzola sau alt tip de blue cheese
- 50g parmezan razuit
- 50g emmental razuit
- 50g cascaval afumat razuit
- Sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru 5 portii:
Intr-o oala punem la fiert 4 litri de apa. Cand clocoteste, adaugam sare si pastele. Amestecam si fierbem timpul indicat pe ambalaj.
Intre timp pregatim sosul. Intr-o cratita incapatoare punem smantana dulce, adaugam branzeturile. Gatim la foc mic, amestecand des, pana branzeturile se topesc treptat si avem un sos fin.
Adaugam pastele fierte, bine scurse, fara a le trece pe sub jet de apa rece. Amestecam si condimentam dupa gust cu sare si piper.