Placinta turnata cu mere – o reteta clasica, foarte usor de pregatit, economica si spornica! Ne iese o tava mareeee care ne asigura desertul pe intreaga saptamana si, daca o incalzim putin, merge perfect alaturi de un glob de inghetata de vanilie!
Placinta turnata cu mere are doar cativa pasi de preparare! Mai intai pregatim umplutura de mere, pentru care va recomand mere rosii, de orice soi. Pana umplutura se raceste, ne ocupam de aluat. Avem un aluat aromat, cu vanilie, cu o consistenta asemanatoare cu cea pentru clatite. Pentru blat am folosit faina mea preferata, pe care o folosesc de foarte multi ani si nu lipseste niciodata din camara mea – faina 000 de la Baneasa.
Placinta turnata cu mere – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Folosim o tava mare, de 25x35cm, fie cu pereti detasabili fie o tava normala, pe care o tapetam bine cu hartie de copt pentru a fi mai usor de scos placinta.
- Pentru cele mai bune rezultate, coacem la 170°C, fara ventilatie, astfel foile nu vor creste exagerat si mai ales vor fi plate si uniforme.
- Putem folosi doar mere sau un amestec de mere si dovleac placintar dat pe razatoare sau chiar mere si morcovi.
- Placinta turnata cu mere se pastreaza foarte bine 4-5 zile la frigider, in caserola inchisa ermetic.
Ingrediente Placinta turnata cu mere:
- 2 kg mere rosii
- 150g zahar
- 2-3 lingurite de scortisoara
- 4-5 linguri de pesmet Baneasa
- 4 oua
- 150g zahar
- 2 pliculete zahar vanilar sau esenta de vanilie
- 125ml ulei de floarea soarelui
- 250ml lapte
- 400g faina 000 Baneasa
- 1 pliculet praf de copt
- Zahar pudra vanilat pentru decor
Mod de preparare Placinta turnata cu mere:
- Curatam merele si le dam pe razatoarea mare. Daca lasa mult lichid, le stoarcem in sita.
- Punem merele intr-o cratita mare, cu 150g zahar si scortisoara. Tinem la foc mediu, amestecand des, pana merele sunt calite si lichidul a scazut complet.
- Amestecam merele fierbinti cu pesmetul. Lasam deoparte pana pregatim blatul.
- Incingem cuptorul la 170°C, static (nu pe functia de ventilatie).
- Punem in bol ouale, 150g zahar, zaharul vanilat. Mixam pana ouale isi dubleza volumul, cca 5 minute cu mixerul la viteza mare.
- Adaugam uleiul, amestecam. Punem faina, praful de copt, mixam, apoi laptele.
- La final trebuie sa avem un aluat cu o consistenta putin mai groasa decat aluatul pentru clatite.
- Turnam ½ din aluat in tava. Coacem 12-15 minute sau pana aluatul e usor rumenit si prinde crusta.
- Punem merele reci, nivelam in strat uniform. Turnam deasupra restul de aluat, nivelam cu spatula.
- Coacem 35-45 minute sau pana placinta e bine rumenita si trece testul scobitorii. Lasam sa se raceasca foarte bine inainte de feliere. Cand e rece, putem pudra placinta cu zahar vanilat.
Reteta de Placinta turnata cu mere e gata si sunt sigura ca va fi pe gustul tuturor! Este o reteta perfecta pentru sezonul rece. Sa va fie cel mai bine!